MILLINE ON SINU LEMMIK? Avaldati Eesti Laulu poolfinalistid (1)

Heveli Tuisk
, REPORTER-TOIMETAJA
Copy
Eesti Laul 2023 poolfinalistid
Eesti Laul 2023 poolfinalistid Foto: ERR Press

Erisaates «Eesti Laul 2023. Start» tuli esitusele 20 võistluslugu koos äsja valminud videotega. «Artistid on pingutanud ja üldmulje on väga professionaalne,» märgib Eesti Laulu peaprodutsent Tomi Rahula. Lugudes on tema sõnul värskust ja hoogu, mida peegeldab ka seekordne võistlejate kooslus, kus on mitu laiema publiku jaoks uut tegijat.

1. Anett x Fredi, «You Need To Move On»

Anett ja Fredi osalesid Eesti Laulul esimest korda koos aastal 2020. «Kuna tookord läks meil võrdlemisi hästi, oleme me siin ja otsustasime veel mussi koos kirjutada,» sõnas Fredi. Anett meenutab viimast Eesti Laulul võistlemist ning tunnistab, et tal läksid ärevusest isegi iseenda kirjutatud laulusõnad meelest.

2. m els, «So Good (At What You Do)»

2021. aastal osales Merili Käsper saates «Eesti otsib superstaari,» kus ta ka veidi tuntust kogus. Ta oli möödunud aastal Helen Randmetsa loo kaasautor, kuid artistina esineb ta Eesti Laulul esimest korda.

Käsperi muusikaline teekond sai alguse 2020. aastal, kui Stig Rästa ta oma muusikakirjutamise kursuselt avastas. «Ta kutsus mu stuudiosse ühte lugu sisse salvestama – see on seesama lugu, millega me osaleme.»

3. Bedwetters, «Monsters»

«See oli üks radikaalne purakas, mis vajas väljalaskmist. Istusin tunde kõveras ja vaevlesin puhitava kõhu ja ebamugavustunde käes. Kui see ülim laadung lõpuks portselanile prantsatas, siis hingasin kergendatult ja liikusin oma päevaga edasi,» kirjeldas bändi solist Joosep Järvesaar loo sündi.

Järvesaare sõnul olid video võtted väsitavad, kuid ütlemata lõbusad, sest filmimisest võtsid osa mitmed bändiliikmete sõbrad. Kindlasti märkavad teravamad silmapaarid, et selles teevad paljude teiste seas kaasa nublu, Kristel Aaslaid ja Liisa Leetma. «Sõpradega on alati hea kõiksugu projekte ellu viia. Loodame, et järgmise loo ajaks on meil sõpru juurde tekkinud, kuid selles ei saa lõpuni kindel olla,» lisas ta.
 

4. Andreas, «Why Do You Love Me»

19-aastane Andreas on Eesti Laulu pikalt jälginud ning sel aastal võttis ta lõpuks julguse kokku ja astub ise võistlustulle. «Minu kõige märkimisväärsem esinemiskogemus oli Tallinna lauluväljakul, kus toimus Eesti taasiseseisvumispäeva puhul kontsert. Ma pole varem nii toredat publikut kohanud, lahe oli näha kõiki kaasa laulmas samal ajal, kui mina laulan,» rääkis Andreas. 

Tema isa on jalgpallitreener Mart Poom, kuid Andreas pole eales jalgpallitrennis käinud. «Ma olen laulja!» ütleb ta tähtsalt.

5. Meelik, «Tuju»

«Meie bändi nimi on Meelik sellepärast, et kui me valisime bändi nime ja Meelik ei olnud parasjagu meiega koos, siis me otsustasime kollektiivselt, et paneme tema kui puuduja nime,» rääkis bändi solist Rain. Meelik sai sellest ise teada alles kontserdi plakatit nähes. Nende bänd viljeleb juba 15 aastat rokki.

6. MIA, «Üks samm korraga»

MIA osales Eesti Laulul viimati kümme aastat tagasi. Vahepeal kolis ta Hispaaniasse, kus õppis viis aastat kiropraktikuks. Talle meeldib väga reisida ning elanud on ta lausa neljas riigis. «Muusika annab minu elule aga väga palju juurde,» sõnab naine.

7. JANEK, «House Of Glass»

Aastal 2012 oli Janek saate «Eesti otsib superstaari» üks finalistidest. Pärast seda kolis ta Londonisse ning lõpetas Londoni muusikakolledži. «Ma võtsin ühendust ühe väga hea laulukirjutajaga, kes on Eurovisiooni veteran. Tema on esindanud Norrat 2015. aastal, kui saavutas kaheksanda koha,» räägib Janek muusikust, kellega koostöös tema tänavune lugu sündis.
 

8. Elysa, «Bad Philosophy»

«Tuleb välja, et eestlasi tõesti leidub igas maailma nurgas,» sõnab Elysa, kelle Los Angeleses filmitud video on teinud sealsed eestlased.

9. Wiiralt, «Salalik»

«See lugu räägib igasugustest suurtest muredest, mis maailmas ringi keerlevad me ümber. Väikeses huumoriprismas on natuke ka isiklikud mured, mis vähendavad selle suure maailma hädasid,» räägib loo autor Martin Saaremägi.

10. Kaw, «Valik»

Lugu räägib sellest, et tihti oleme olukorras, kus peame valima ratsionaalse või riskantse otsuse vahel. Kuidas vahepeal oleme uppunud mugavustsooni, aga just see üks valik võib kõike üleöö muuta.

««Valiku» esimene demo sündis sama produtsendiga, kes ka mu eelmisel lool «Minna koos» kaasa lõi. Jesse tuli Soomest Eestisse, kuna pidime ühel lool vokaalid üle salvestama, saime töö kiirelt tehtud ja meil jäi üks päev üle, mille otsustasime stuudios veeta. Palusin Jessel midagi tempokat koos bassiga luua ja samal ajal hakkasin ise sõnu kirjutama – õhtuks valmis esimene demo,» kirjeldab Kaw loomeprotsessi.

11. SISSI, «Lighthouse»

«Saa oma valuga sõbraks, et see mõte, et sa said haiget, ei hirmuta sind enam,» sõnab Sissi, kes enda sõnul tegi esimest korda loo iseendale. «Mitmed lood olen ma kirjutanud teistele, justkui kingitusena rahvale, perele või sõpradele.»

12. OLLIE, «Venom»

2 Quick Starti trummari Jüri Mazurcaki poeg Oliver astub Eesti Laulul esimest korda ise artistina üles. Võistlusel on ta aga korduvalt käinud: 2019. aastal Uku Suviste loo kaasautorina ning 2020. aastal Mariliis Jõgevaga, kellele ta laulis isegi bäkki. «Nüüd ma tulen ise,» sõnab Oliver, sära silmades.

13. MERLYN, «Unicorn Vibes»

«See on minu jaoks selline alter ego projekt, kus ma saan teha midagi täiesti teistsugust võrreldes sellega, mida ma olen ligi 20 aastat Eesti turul teinud,» ütleb Merlyn Uusküla oma loo kohta.

14. Inger, «Awaiting You»

«See aasta on minu jaoks Eesti Laulul väga oluline aasta. Ma olen kasvanud täiesti uueks inimeseks ja see peegeldub sellest laulust. Ma tunnen, et täpselt sellisena, kes ma olen, sellisena ma ka sinna lavale tulen,» sõnab Inger.

15. Robin Juhkental, «Kurbuse matused»

«Vara on mind veel maha kanda, olen tagasi Eesti Laulul,» naerab Robin Juhkental, kellel on Eurovisioonil käimise kogemus juba olemas. «Täis värsket vurtsu, andekam kui kunagi varem, ilusam kui kunagi varem, saame näha, mis tuleb.»

16. Neon Letters & Maiko, «Tokimeki»

Neon Lettersiga on kampa löönud Kanal 2 saatest «Ma näen su häält» tuttavaks saanud Maiko Tammik, kelle sõber saatis video ta lauluoskusest bändile. «Ta ei teadnud seda saates, et plaanin jaapanikeelset lugu teha.»

17. ELLIP, «Pretty Girl»

Pille sai eestlastele tuntuks juba lapseeas, olles ansambli Ice Cream üks solistidest. Pärast seda tundis ta, et tahaks hakata muusikat kirjutama, ning üks esimestest singlitest sai tehtud koostöös Joosep Järvesaarega.

18. Linalakk, Bonzo «Aeg»

«Ma oleks seda lugu nagu laulnud pool elu. Väga armas ja ilus lugu ning mulle väga meeldib,» sõnab Bonzo.

19. Carlos Ukareda, «Whiskey Won't Forget»

Carlos pälvis 2016. aastal saates «Eesti otsib superstaari» kuuenda koha. TikToki duett Ed Sheeraniga tegi ta lausa maailmakuulsaks. 

20. Alika, «Bridges»

Selle loo kirjutas Alika koos Wouter Hardyga, kes on muuhulgas kirjutanud 2019. aasta Eurovisiooni võiduloo «Arcade».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles