ARTIKLEID JAGADA EI SAA Facebook kustutab alusetult postitusi (2)

Heveli Tuisk
, REPORTER- TOIMETAJA
Copy
Facebook.
Facebook. Foto: OLIVIER DOULIERY/ Scanpix

Soome väljaande Kangasalan Sanomat artikkel ajas rahva nii vihale, et Facebook otsustas selle oma platvormilt ära kustutada. Artikli kadumine tekitas aga uue arutelu, mille tõttu peab sotsiaalmeediakanal väljaande kõiki postitusi nüüdsest rämpssisuks. «Facebook on ettevõte, kellega ei saa ühendust,» sõnab peatoimetaja Heli Keskinen.

Ameerika ettevõttele Meta kuuluv sotsiaalmeediakanal Facebook tõlgendab Kangasalan Sanomati veebisisu rämpspostitustena. Väljaanne ise oma veebiartikleid Facebookis ei jaga, seda teevad lugejad. Nüüd on Facebook aga kustutanud kastutajate seinalt kõik Kangasalan Sanomatiga seotud postitused.

Ajalehe väitel on probleemi taga alusetud teated platvormile hiljutise artikli kohta noorte vägivallast, mis nii mõnegi inimese vihale ajas. Pärast esimesi teateid otsustas Facebook selle artikliga seotud postitused eemaldada. See aga tõi kaasa veelgi rohkem teateid, mistõttu hakkaski sotsiaalmeediakanal kangasalansanomat.fi veebiaadressi justkui boikoteerima.

«Loomulikult ei tooda me rämpssisu ega riku kasutustingimusi, aga Facebooki tehisintellekt sellest aru ei saa, vaid arvestab pahatahtlikult tehtud alusetute teadaannete hulka,» kommenteeris Kangasalan Sanomati peatoimetaja Heli Keskinen

Keskineni sõnul on Facebookiga väga raske ühendust saada. «Seni on kõik katsed asja selgitada jäänud vastuseta.»

Ylä-Satakunta peatoimetaja Jukka Huikko on palunud Soomes Facebooki sisu eest vastutaval Aura Sallal Twitteris olukorda kommenteerida. Seni pole kommentaari laekunud.

See pole aga esimene kord, kui Facebook Soome väljaannete sisu eemaldab. Näiteks eemaldati 2020. aastal Yleisradio uudisartiklid koroonaviirusest. Samas lubatakse Facebookis vabalt tegutseda profiilidel, mis on täiesti valed ja selgelt sellisena tajutavad. Hiljuti pakkus üks selline profiil soomlasele USA sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi nimel kümneid tuhandeid eurosid koroonaabi. Pettuse eesmärk oli saada inimestelt isiklikku teavet.

Ilta-Sanomat kirjutab, et Facebooki tegevuses väljendub viimasel ajal ükskõiksus kasutajate suhtes ning isegi, kui see pole tahtlik, avaldab see ajakirjandus- ja sõnavabadusele väga negatiivset mõju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles