Eesti kunstiteadlasele jäi ette peaministri riietus. Kaja Kallas: lõpuni ei mõista, mis on teie etteheide (30)

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Eesti kunstiteadlane Karin Paulus kritiseeris Kaja Kallase riietust.
Eesti kunstiteadlane Karin Paulus kritiseeris Kaja Kallase riietust. Foto: Eero Vabamägi/Sander Ilvest

Maitsed on erinevad ja tundub, et kunstiteadlane Karin Paulus ei ole peaministriga tema rõivavalikute asjus ühel meelel. «Anna kannatust. Umbes sama tobe kui Kallase Star Treki vaimus militaarkleit,» heitis Paulus ühismeedias ette.

Eesti kunstiteadlane Karin Paulus viskas laupäeval Twitteris peaminister Kaja Kallase pihta kriitikat. «Karilaid balletitunnis. Anna kannatust. Umbes sama tobe kui Kallase Star Treki vaimus militaarkleit,» kirjutas ta Twitterisse.

Kuigi postitus ei saanud paari esimese päeva jooksul suuremat tähelepanu, siis jäi see lõpuks peaministrile endale silma.

«Milline kleit teile ette jääb?» küsis Kallas esmaspäeval, 28. novembril.

«Seda mõtlen,» täpsustas Paulus ja lisas kuvatõmmise uudistesaatest. «Täpselt samamoodi sugereerivad meid teatud viisil mõtlema meeste vormid, Ukraina presidenti imiteeriv riietus, aga ka rahvalikud kampsunid. Imago on poliitikute oluline atribuut. Ei maksa olla naiivne ja pidada seda juhuseks,» lisas ta.

Peaministrile oli Pauluse kommentaar siiski arusaamatu. «See on Eesti moekunstniku looming, mille ostsin 2018. või 2019. aastal poest, kui sõjast polnud veel haisugi. Maitsed on muidugi erinevad, aga mulle meeldib. Mugav ja lisaks soe. Lõpuni ei mõista, mis on teie etteheide.»

Paulus jäi enda kriitikale kindlaks ning ütles vastu: «Praeguses kontekstis sugereerib siiski militaarset positsiooni läbi õlakute ja karmi laadi ning värvi.» Sellele pole Kallas veel vastanud.

Küll aga astus nii mõnigi postituse kommentaarides peaministri moevalikute kaitseks välja. «Käisin spetsiaalselt Kaja kleite guugeldamas ja jõudsin järeldusele, et Kajal on hea maitse. Star Treki kleiti ma kahjuks ei leidnud või ei osanud märgata,» kirjutas keegi. 

«Selline 14-aastase stiilis teiste riietuse üle ilkumine võiks jääda ikkagi sinna teismeikka,» lisas teine.

Olgugi et ühest küljest on see moekriitika või Pauluse sõnul sümbolite lahkamine, ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et väike Twitteri-jant on teisest küljest poliitiline.

Paulus ise kuulub sotsiaaldemokraatide (SDE) hulka ja käis alles 25. novembril koos erakonna naiskoguga mälestamas naistevastases vägivallas hukkunuid. Kunstiteadlane on SDE kodulehele kirjutanud ka mitmeid arvamuslugusid.

Samuti viitas poliitilisele alatoonile alles möödunud nädalal Reformierakonnaga (RE) liitunud Karmen Joller, kes Pauluse postituse all teisipäeva hommikul sõna võttis.

«Milliseid valijaid otsivad need poliitikud? Karilaid (KE) on julge mees, julgeb end näidata tobenaljakas situatsioonis. Kallas (RE) on naiselik ja jõuline samaaegselt, kannab välja isikupärase riietuse. Paulus (SDE) alandab poliitilisi konkurente põhikooli kiusaja tasemel,» kirjutas Joller.

Eesti matemaatik Krista Fischer leidis, et kogu teema võinuks jääda olemata. «Kunagi ammu eristus SDE sellega, et ta valimatult konkurente ei materdanud. Mulle nii meeldiks, kui see joon jälle üles leitaks. Kleidi kallal ilkumine on väga madal.»

Kommentaarid (30)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles