Mida kultuurset teha Harjumaal?

Copy

Jõulumeeleolus Paks Margareeta ootab lapsi külla

Tallinna vanalinnas Paksus Margareetas asuv meremuuseumi külastuskeskus on detsembris kuuselõhnaline ja täis üllatusi.

Rännak Eesti Meremuuseumi ekspositsioonis Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskuses on visiit Eestisse kui mereriiki.

Teie ees rullub lahti Eesti meresõidu lugu alates seni eksponeerimata keskaja merekaubandusest kuni tänapäeva reisilaevanduseni välja. Lugu aitavad jutustada ligi 700 ajaloolist eset, Meremuuseumi rikkalik laevamudelite kogu koos spetsiaalset uue näituse jaoks tellitud 17 mudeliga ja ligi 50 digi- ja käed-külge lahendust.

Igal Paksu Margareeta korrusel hakkab mõni laev nutiseadme kaudu elama. Sealt võib välja hüpata kapten või liigutada ennast kalaparv. See on vahva lisand nii lastele kui tehnikahuvilistele täiskasvanutele.

18. detsembril on Paksus Margareetas võimalus osa saada jõuluteemalisest perepühapäevast, kus meisterdatakse mereteemalisi jõuluehteid.

Talvekuudel on Paks Margareeta avatud teisipäevast pühapäevani kella 10-18 ning piletikassa suletakse pool tundi enne muuseumi sulgemist.

Pühade ajal on Paks Margareeta 24. ja 26. detsembril ning 1. jaanuaril suletud. 23., 25. ja 31. detsembril ning 24. veebruaril on väljapanek avatud kella 10-17.

Vanalinna martsipanigalerii pakub tegevust ja magusarõõmu

Martsipanigalerii on hubane magusalõhnaline kohvik ja maiustuste valmistamise töökoda Tallinna vanalinnas, kus saab imetleda martsipanimeistrite loomingut, rüübata martsipanikohvi ning voolida koos eri vanuses seltskonnaga martsipanist kujukesi.

Iga Martsipanigalerii külastaja viib kaasa positiivse emotsiooni, tüki martsipani või need mõlemad. Lapsed avastavad galerii martsipanist kujude väljapanekul lemmiktegelasi Disney multifilmidest. Lapsevanemad saavad imetleda oma last, kui ta parajasti martsipanist meistriteost voolib või maalib. Lisaks saab iga külastaja degusteerida kaheksat erinevat martsipanimaitset ja osta koju maiust igapäevaseks magusarõõmuks tee või kohvi kõrvale. Martsipanigalerii martsipani valmistamisel kasutatakse ainult naturaalseid tooraineid.

Tallinna vanalinna martsipani valmistamise traditsioon ulatub keskaega ning martsipani ajalooga seotud legendid köidavad galerii külalisi tänaseni. Ajaloolise hõnguga galeriis saab veeta mõnusalt aega, tutvuda eesti rahvusmaiuse ajalooga ning uurida martsipanist tehtud kujukeste väljapanekut, kus nii mõnegi söödava taiese vanuseks on kümme ja enamgi aastat.

Tallinna vanalinnas Pikk 40 asuv Martsipanigalerii on külalistele avatud kõikidel nädalapäevadel. Muuseumi külastus on tasuta ning magusa massi voolimise soovist pole vaja eelnevalt teavitada. Grupikülastuse broneerimiseks kirjutage martsipanimeistritele info@martsipan.ee.

Kunstikohviku töötoas kaunistatakse talvekuudel piparkooke

Lummus on erilise atmosfääriga kunstikohvik Tallinna vanalinnas, kus on võimalik peale teatri-kontserdikülastust kesklinnas või jalutuskäiku jõuluturul nautida suussulavaid kondiitritooteid ning auravat hõõgveini maheda jõuludžässi taustal.

Lummus sündis suurest kirest kunsti ja kokanduse vastu. Tegu on ema-tütre pereettevõttega, kus kohviku omanäolist vanalinna müüri kaunistavad moekunstnikust ema Maire Valdma rõõmsameelsed tööd.

Sandhra-Mirella ja Maire Valdma.
Sandhra-Mirella ja Maire Valdma. Foto: Kohvik Lummus

Kohviku kunstitöötubade õdus õhkkond on loodud mõnusa vestluse ja ühise ajaveetmise jaoks. Lisaks põnevatele kunstitöötubadele pakutakse Lummuses talvisel ajal eritellimisel piparkookide töötube, kus kaunistatakse eriretsepti järgi valmistatud piparkooke. Maalimise ja meisterdamise kõrvale saab nautida suupisteid ja nii värskendavaid kui ka soojendavaid jooke mitmekülgsest baarimenüüst.

Kunstikohvikus tähistatakse sünnipäevasid, tüdrukute õhtuid, pulmasid, korraldatakse kokkutulekuid, meeskonnaüritusi, seminare ja firma- ning jõulupidusid (vaata kodulehelt või kirjuta info@kohviklummus.ee). Müürivahe 20 asuv kohvik Lummus on detsembris avatud kõikidel nädalapäevadel. Meie tegemistega saab end hoida kursis Facebookis ning Instagramis.

 Müürivahe 20 asuv kunstikohvik Lummus on detsembris avatud kõikidel nädalapäevadel.

Tallinna kaasaegseim kino ootab filmielamusi nautima

Mida teha, kui talveõhtud muutuvad üha pimedamaks ja jahedamaks? Muidugi tasub sammud seada T1 keskusesse CINAMON IMAXi poole. Haara kinokohvikust kaasa snäkk ja jook ning naudi filmielamusi tipptehnoloogiaga varustatud Tallinna kaasaegseimas kinokeskuses.

CINAMON on ainus kino Eestis, kus on võimalik vaadata IMAX formaadis filme, mis tõstavad filmielamuse täiesti uuele tasemele. Maast laeni ekraan, kõrge resolutsioon, värvisügavus ning just selle saali jaoks kohandatud helisüsteem rahuldavad ka kõige nõudlikumaid filmisõpru. IMAXi filmid tekitavad tunde, nagu saaksid ise ekraanil nähtust osa, sest selles formaadis näeb võrreldes tavaversiooniga 40 protsenti rohkem kaamerate jäädvustatud pilti.

Film, mida tasub kindlasti IMAXi kvaliteediga vaadata, on 15. detsembril esilinastuv režissööri James Cameroni meistriteos „Avatar: vee olemus“. See on palavalt oodatud 2009. aastal ilmavalgust näinud „Avatari“ filmi teine osa, mille tegevus leiab aset vee all. „Avatar: vee olemus“ on filmikunsti meistriklass, mis väärib parimat tehnikat ja vaatajakogemust, mille kindlustab lisaks IMAXile ka CINAMONI kino uhiuus ja Balti riikides ainuke ACTIVE 3D süsteem.

Ent CINAMONIS toimub lisaks kuu hitile ka hulgaliselt eriüritusi nagu naisteõhtu, raamatufilmi õhtu, perenädalavahetus ja palju muud.

CINAMONI ürituste pilet sisaldab ka tervitusjooki ja suupisteid, samuti toimuvad loosimängud. Jõuluajal on CINAMONIL ka eriti hea pakkumine: vaid 20 euroga saab osta neli vautserit, millega saab vaadata kõiki CINAMONi kino filme.

Tegevusi saab jälgida sotsiaalmeedias nii Facebookis kui ka Instagramis

Eesti Noorsooteater

Mängides läbi jõuluaja

Kas kõik head asjad on ümmargused? Just sellise küsimusega läksid Zuga ühendatud tantsijad koos Eesti Noorsooteatri näitlejatega proovisaali ja hakkasid palli mängima – pallid on igatahes ümmargused. Nii jõuab Noorsooteatri lavale kogu perele mängurõõmu ja mõtteainet pakkuv lavastus lavatäie pallidega.

Lisaks pallidele on aga ümmargused ka planeedid maailmaruumis ja hernekomm ja lumememme pea ja augud juustu sees ja molekulid ja lihapallid! Sõbra nägu on ka pigem nagu ümar. Kuid äkki on miski veel hea? Mõni kandiline nurk, pikk sirge kriips või lainete teravad tipud? Vaidleme Aga kui oleme vaielnud ja tülli läinud, siis kas suudame ka ära leppida? Miks meil on vahel nii raske teisest aru saada? Ja miks vahel, siis, kui seda ei ootakski, on see lihtsamast lihtsam…

Lustlik ja leidlik lavastus on pallidega ja pallidest ehk lugu sellest, et kuitahes uperpallis asjad ka ei oleks, saab need alati teistpidi põrkama panna. Noorsooteatris juba mitu menukat lavastust teinud Zuga ühendatud tantsijad panevad liikuma kõik, mis neid ümbritseb, kasutab mänguks nii näitlejaid kui publikut, nii palle kui kõigi teisi ümaraid esemeid. Nurgelisi kah. Rõõmus ja südamlik lavastus loob tõelise jõulumeeleolu kogu perele alates 4. detsembrist.

Talvekuude mängurõõm Nukuteatrimuuseumis

Jõululaupäevast kuni uue aasta alguseni teater puhkab, kuid Tallinna vanalinnas asuv Nukuteatrimuuseum ootab kõiki pikisilmi külla. Talvekuudel on Nukuteatrimuuseum tavapärasest veel rohkem täis salapära ning imesid. Muuseumi püsiekspositsioonis on põnevad mängupaigad, kus kogu pere saab proovida nukunäitleja ametit või olla hoopis publiku rollis. Talvekuudeks on eksponeeritud lavastuse „Lepatriinude jõulud“ varrasnukud ning Ajamasinast leiab kunagiste Eesti Noorsooteatri jõululavastuste katkendid.

Selle aasta detsembris ja jaanuaris ootab Nukuteatrimuuseum väikelapsi muuseumimängule „Teatrinukkude jõulud“. Uues muuseumimängus rännatakse läbi viie nukuteatri jõululavastuse, mis on peitnud ennast Nukuteatrimuuseumi ruumidesse. Mängu käigus kohtutakse paljude toredate teatrinukkudega ning iga nuku juures lahendatakse põnevaid ülesandeid – mängitakse pille, võlutakse end õhku lendama ja kaunistatakse jõulikku mustikakooki. Lisaks otsitakse üles aknalauale jäetud sussidest kaduma läinud kommid ning mängu lõpuks satutakse tõelisesse talvevõlumaailma, kus iga laps saab endale meisterdada päris oma lumememme nuku. Mäng on täis võlumist ning kohtumist vahvate tegelastega.

Copy
Tagasi üles