REPORTAAŽ Ameerika eriteenistuse poolt kinni nabitud mehed olid väidetavalt pealtkuulamiskindlaid telefone kasutades sinisilmsed

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy

Harju maakohtus jätkunud kriminaalmenetluses väidetavate narkoärikate kohta esitas prokurör kümneid tuhandeid ridu materjali, mis väidetavalt viitavad sellele, et mehed olid pealtkuulamiskindlaks peetud ANOM-telefone kasutades naiivsed. «Erinevaid infokilde, mille abil ANOM-kasutajaid identifitseerida, oli üksjagu,» märkis riigiprokurör Vahur Verte.

Nagu juba ANOM-seadmetega seotud kohtuistungite puhul tavaks saanud, algab see prokuröri ja kaitsjate vahelise vaidlusega sellest, kas jälitustoimingute load on olnud Eesti seaduste piires õiguspärased. 20 minutit kestnud argumenteerimine ka seekord kuhugi edasi ei vii – prokurör viitab ühele paragrahvile, kaitsjad aga hoopis teisele ning näib, et nende vahel haigutab sügavik. Kaitsjate hinnangul on tegemist süstemaatiliselt erineva arusaamaga, mis vajab laiemat käsitlust. Kohus aga vaikib ning annab sõna prokurörile, kes seejärel tõendeid asub esitama. 

Muu hulgas palub riigiprokurör Vahur Verte kohtusaali tunnistajaks Marko Mait Metso, kes süüdistuse kohaselt samuti selle kriminaalasjaga seotud on. Metso, kes hetkel Tallinna vanglas karistust kannab, loobub ütluste andmisest. «Ma ei anna ütlusi, ma ei saa üldse aru, miks mind siia toodi,» on mehe sõnad. Kellelegi ei jää aga nägemata, et kohtupingis istuvad mehed muigavad, kui Mutso, käed raudus, politseinike valvsa pilgu all kiirelt saalist välja juhatatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles