Millise kujuga on universum?

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimene ja universum. Arvutijoonistus Linnuteest vaadatuna Maalt. Linnutee on galaktika, kuhu kuulub meie Päikeseüsteem, kaasa arvatud Maa
Inimene ja universum. Arvutijoonistus Linnuteest vaadatuna Maalt. Linnutee on galaktika, kuhu kuulub meie Päikeseüsteem, kaasa arvatud Maa Foto: Teo Tarras/Shutterstock

Universum võib tunduda vormitu, kuna see on mõõtmatu, kuid sellel on kuju, mida astronoomid saavad vaadelda. Niisiis, mis kujuga see on?

Füüsikud arvavad, et universum on lame. Mitmed tõendid viitavad sellele lamedale universumile: Suurest Paugust järele jäänud valgus, universumi paisumiskiirus erinevates kohtades ja see, kuidas universum eri nurkade alt vaadatuna välja näeb, ütlesid eksperdid väljaandele livescience.com.

David Spergel, teoreetiline astrofüüsik ja USA Princetoni ülikooli astrofüüsikateaduste emeriitprofessor, on aastakümneid uurinud universumi kuju. 2003. aasta uuringus, mis avaldati ajakirjas The Astrophysical Journal, mõõtis Spergel kosmilise mikrolaine-taustkiirgust ehk reliktkiirgust (CMB), Suurest Paugust jäänud valguse ebakorrapärasusi, mida täheldas NASA kosmoseaparaat kosmilise mikrolaine-taustkiirguse uurimiseks Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) ja hiljem Euroopa Kosmoseagentuuri kosmoselaeva Planck.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles