FOTOD JA VIDEO ⟩ Tänavakunstnik Banksy kinnitas, et on teinud Ukrainas mitu seinajoonistust

Inna-Katrin Hein
Copy
Salpärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina sõjas kannatada saanud Borodjankas
Salpärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina sõjas kannatada saanud Borodjankas Foto: Credit Image: © Sergei Chuzavkov/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Maailmakuulus tänavakunstnik Banksy kinnitas, et on teinud sõjast räsitud Ukrainas mitu seinajoonistust, millest enamik on pealinnas Kiievis, kuid osa ka palju kannatada saanud Irpinis, Hostomelis ja Borodjankas.

Kunstnik teatas sellest kunstiväljaandele theartnewspaper.com, kui ajakirjanikud uurisid, kas tema tegi Borodjankasse seinamaalingu pärast seda, kui Ukraina armee selle Vene vägede käest vabastas.

Oma Instagrami kontol avaldas ta juba varem, et ühe maalingu tegi tema, kui ta Ukrainat külastas. Vene üksuste poolt puruks pommitatud maja rusudel on kujutatud võimlejat, kes teeb harjutust.

Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina sõjas kannatada saanud Borodjanka hoonel
Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina sõjas kannatada saanud Borodjanka hoonel Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/Scanpix

Avalikusse jõudis siis veel kaks maalingut, mida Banksy esialgu omaks ei võtnud. Üks kujutab väikest judoriietuses musta vööga poissi, kes täiskavanud mehe judovõttega seljatab. Arvatakse, et kunstnik kujutas mehena Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kes oskab judot hästi.

Veel ühel pildil, mille Banksy on nüüdseks omaks tunnistanud, on naine lokirullidega ja hommikumantlis, peas gaasimask ja käes tulekustuti.

Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukrainas sõjas kannatada saanud Hostomeli hoonel
Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukrainas sõjas kannatada saanud Hostomeli hoonel Foto: REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix

On veel pilt, mis algul kujutas mehe suguelundit, kuid Banksy muutis selle masinaks, millel on tuumalõhkepea.

Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina pealinnas Kiievis
Salapärase tänavakunstniku Banksy teos Ukraina pealinnas Kiievis Foto: Credit Image: © Oleksii Chumachenko/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Kinnitamata andmetel on Banksy juba mõnda aega olnud Kiievis, kuid liikunud ka teistes Ukraina osades, siiski mitte rindejoone lähedal.

Cnn.com teatas, et Banksy tegi kolm joonistust Borodjankasse, mis sai sõja alguses raskelt kannatada. Väikelinna 13 000 elanikust enamik pääses põgenema, kui Vene väed peale tungisid. Suurema osa maju tegid venelased lahkudes maatasa. Borodjanka langes venelaste kätte kohe sõja alguses veebruari lõpus ja vabanes Vene okupatsioonist aprillis.

Irpiniga oli umbes sama, kuid seal tapsid venelased palju elanikke.

Banksyt tuntakse kui müstilist tänavakunstnikku, kelle isik ei ole teada. Ta on enda kohta avaldanud vaid selle, et ta on Briti kunstnik.

Banksy teosed ilmuvad ootamatult maailma erinevatesse paikadesse. Need on poliitilise, sotsiaalse või humoorika sõnumiga.

Ukrainasse tehtud seinajoonistused on ta uued teosed üle aasta. Nüüd ilmunud teosed ei ole Banksy esimesed, mis on seotud Ukrainaga. Märtsis pandi oksjonile üks ta tuntumaid sõjavastaseid seinamaalinguid ja ostusumma annetati Kiievi lastehaiglale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles