Keskaegne Ojamaa sõdalane suri, sõjakirves näos kinni (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Keskaegne sõdalane kahe sõjakirvega. Pilt on illustreeriv
Keskaegne sõdalane kahe sõjakirvega. Pilt on illustreeriv Foto: Fotokvadrat/Shutterstock

Kirvelöök näkku tappis tõenäoliselt ühe keskaja sõdalase Visby lahingus, mis toimus 1361. aastal Ojamaa põllumeeste ja Taani armee vahel. Nüüd, rohkem kui 660 aastat hiljem tegid teadlased leitud kolju põhjal näorekonstruktsiooni, mis näitab, milline see mees võis välja näha.

Uurijad kirjeldasid nimetut võitlejat ja talt elu võtnud kohutava vigastuse õudseid üksikasju uues uuringus, mis avaldati veebis 30. oktoobril. Kasutades fotogramm-meetria meetodit, skaneeris arheoloogide meeskond inimjäänuseid, mis leiti maetuna lahinguvälja lähedale, ja avaldas oma uuringu tulemused. Üks kolju köitis eelkõige uuringu juhtivautori Cícero Moraesi tähelepanu. Moraes on Brasiilia graafikaekspert, 3D-kunstnik ja disainer, teatab livescience.com.

Koljus on sügav pragu, mis ulatub diagonaalselt alumise lõualuu vasakust alumisest osast kuni ninaluu alumise osani. Teadlaste sõnul jäi mees tugeva löögi tõttu mitmest hambast ilma. Nii raske lahinguhaava sai tekitada vaid ühel viisil: võimsa kirvehoobiga näkku.

Tagasi üles