10 võigast kuritegu, millest on ainest saanud ka «CSI kriminalistid»

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Kuriteopaik. Foto on illustratiivne.
Kuriteopaik. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Hetkega televaatajate lemmikuks osutunud «CSI» (Crime Scene Investigation ehk kuriteopaiga uurimine) on vaieldamatult kaasaegsete krimisarjade üks tippe. Ent sugugi mitte kõik juhtumid pole väljamõeldised! Vastupidi, mõned kõige häirivamad episoodid esmaspäeva õhtul kanalil Duo 3 linastuvast sarjast «CSI: Miami» on ainest saanud päriselt aset leidnud kuritegudest.

Teleajaloos murranguline krimisari «CSI: Miami» võttis armastuse detektiivitöö vastu ja sidus selle teadmistega kohtuekspertiisist. Miljonid inimesed istusid igal nädalal telerite ette, et näha, millist uut tööriista Grissom ja tema meeskond juhtumi lahendamiseks kasutavad.

Kuigi iga osa valmis eesmärgiga teha suurepärast ja meelelahutuslikku televisiooni, ei pärinenud mõned lood ainult kirjanike kujutlusvõimest, vaid olid inspireeritud päriselus aset leidnud kuritegudest, muutes need palju hirmutavamaks kui teised.

Candace Newmakeri surm

«CSI: Miami» teise hooaja kolmas osa pealkirjaga «Ülekoormus» keskendub terapeudile, kes kasutab reaktiivse kiindumushäirega patsientide ravimisel ebatavalisi meetodeid. Ta rakendab ühe noormehe puhul taassünni tehnikat, mille käigus viimane lämbub ja sureb. Et ennast ja oma karjääri päästa, räägib terapeut CSI meeskonnale, et poisil tekkis krambihoog ja ta lõi pea ära, mistõttu ka suri. Inimese puhul, kes peaks oma patsiendid mis tahes olukorras esikohale seadma, tundub see stsenaarium absurdne.

Candace Newmakeri ja tema perega see nii aga ei olnud. 2000. aasta aprillis, kui Candace oli vaid kümneaastane, läbis ta sama taassünniravi, mis viis poisi lämbumise ja surmani.

Happy Face Killer ehk õnneliku näoga tapja

Esimese hooaja 11. osa pealkirjaga «I-15 mõrvad» räägib rekamehest, kes sõidab mööda maanteed nimega Interstate 15, mõrvates teel olles naisi. Nende surnukehad leitakse teeäärsete puhkekohtade vannitubadest koos kurjakuulutavate sõnumitega, mille mõrvar jättis Grissomi mõnitamiseks, kes oli väidetavalt kõige intelligentsem CSI uurija.

Päriselus oli Keith Jesperson, keda hiljem hakati kutsuma Happy Face Killeriks, veoautojuht, kes mõrvas osariigist osariiki sõites vähemalt kaheksa naist. Tema enda väitel tappis ta aastatel 1990–1995 aga koguni 185 naist, enne kui end võimudele üles andis.

Õde Margaret Ann Pahli mõrv

Seitsmenda hooaja viies osa pealkirjaga «Topeltrist» on sarja üks jõhkramaid episoode, milles Grissom ja ta meeskond saavad väljakutse kirikusse, kus mõrvatud nunn on risti löödud. Tõendid viitavad sellele, et nunn kägistati palvehelmestega, ja preestrist saab kiiresti peamine kahtlusalune. 

Võigas kuritegu leidis aset 1980. aastal haigla kabelis, kust 71-aastane õde Margaret Ann Pahl leiti mõrvatuna. Teda oli kägistatud ning 31 korda pussitatud. Hiljem esitati isa Gerald Robinsonile süüdistus ja ta mõisteti seejärel süüdi jõhkras tapmises. Veelgi häirivam oli loo juures see, et kõigest neli päeva pärast mõrva toimepanemist juhatas Robinson Pahli matusetseremooniat.

Massimõrv kloostris

Teise hooaja 17. osas pealkirjaga «Kuritegelik munk» satub CSI meeskond uurima kloostris toimunud munkade mõrvu, mis meenutavad hukkamist. Kui alguses kahtlustatakse, et tapmise motiiviks oli röövimine, siis täiendavate tõendite uurimine näitab, et mõrvar oli keegi nende endi hulgast.

Kuriteopaik. Foto on illustratiivne.
Kuriteopaik. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

1991. aastal leiti ühest Arizona budistlikust templist üheksa hukkamisele viitavate märkidega surnukeha. Erinevalt CSI episoodist oli selle kuriteo motiiviks päriselus siiski rööv. Nimelt tungisid kaks teismelist poissi templisse, et seda röövida, kuid ühel poisil tekkis paranoia, et tema isik tuvastatakse, millele järgnesid tapatalgud.

Taevavärava (Heaven's Gate) sekt

Kuuenda hooaja neljas osa pealkirjaga «Tulistavad tähed» süveneb sektide psühholoogia fenomeni. Grissom ja Sara Sidle, üks parimaid krimisarja paare, kutsutakse sündmuskohale, kus näiliselt on toimunud massienesetapp. Ent kui ohvreid on üksteist, aga voodeid kaksteist, peavad nad välja selgitama, kas tegemist oli enesetapu või hoopiski mõrvaga.

Episoodi inspiratsiooniks oli Taevavärava sekt, mille juht Marshall Applewhite veenis haavatavaid inimesi väitega, et kosmoselaev ootab, et nad taevasse viia. Sinna jõudmiseks pidid nad aga oma maistelt laevadelt lahkuma. 1997. aastal leiti massilise enesetapu tagajärjel surnuna 39 Taevavärava liiget.

Kathleen Petersoni surm

Kuuenda hooaja kolmandas osas «Hammusta mind» leitakse trepi alt surnud naine. Kuigi tema abikaasa väidab, et naine kukkus süütus õnnetuses, paneb vere kogus Grissomi ja tema meeskonna selles kahtlema. Kui kurjad saladused ja paljastused truudusetusest päevavalgele tulevad, laguneb abikaasa lugu laiali.

Juhtumit käsitleti põhjalikult ka Netflixi dokumentaalfilmis «The Staircase», milles selgitatakse selle päriselt aset leidnud juhtumi tausta. Väidetavalt leidis Michael Peterson oma naise Kathleeni kodust trepi alt surnuna. Ent naise vigastused ja Michaeli alatu minevik viisid tema vastu esitatud mõrvasüüdistuseni.

Texase meditsiiniõde

Teise hooaja 21. osa «Leelise anatoomia» on aga eriti hirmutav, sest sealsed sündmused võivad juhtuda peaaegu igaühega. CSI meeskond kutsutakse leelisega üle valatud surnukeha juurde, millel on kaks murtud jalga. Hukkunu peamine surma põhjus oli aeglane verekaotus. Hiljem avastavad kriminalistid, et ohver sai autolt löögi, tabas selle esiklaasi ja paiskus seejärel maha.

Chante Jawan Mallard, Texase osariigi Fort Worthi meditsiiniõde, juhtis 2001. aasta oktoobris autot, olles samal ajal narko- ja alkoholijoobes. Ta tabas kodutut meest Gregory Glenn Biggsi ja jättis ta tundideks oma auto esiklaasile surema. Mallardi tegevuse üle peeti kohut ja ta tunnistati mõrvas süüdi.

Peter Braunsteini kuriteod

Kuuenda hooaja 17. osa pealkirjaga «Mulle meeldib vaadata» kogub tuure, kui CSI meeskond kutsutakse uurima vägistamiste seeriat. Selle käigus avastavad kriminalistid, et vägistaja pääses oma ohvrite kodudesse, esinedes tuletõrjujana.

Moeajakirjanik Peter Braunstein riietus 2005. aasta halloween'i õhtul tuletõrjujaks ja läks endise töökaaslase korterisse. Ta varjas oma nägu ja ütles naisele, et hoones on tulekahju, eesmärgiga meelitada teda ust avama. Kui naine ukse avas, piinas ja vägistas Braunstein teda ühtekokku 13 tundi.

Lihaturg

Seitsmenda hooaja 14. osa pealkirjaga «Lihaturg» on peetud üheks parimaks episoodiks, mis paneb uurijad ebatavalisse olukorda, kui nad astuvad surnukehade osadega kauplemise ebaseaduslikku maailma. Muu hulgas leiavad nad igapäevaseid esemeid, nagu torud ja harjavarred, mida on kasutatud kehaosade asendamiseks.

Tõendite kogumine. Foto on illustratiivne.
Tõendite kogumine. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

2005. aastal leidis New Yorgis kinnitust juhtum, kus Alistair Cooke'i surnukeha oli täielikult rüüstatud. Selle tulemusel paljastasid uurijad need ebaseaduslikud kaubandussidemed. Nad avastasid partnerluse matusekorraldajate vahel, kes kogusid luid ja kudesid ning müüsid need seejärel koetöötlemisettevõtetele. Groteskse operatsiooni juht Michael Mastromarino anti kohtu alla ja mõisteti süüdi.

JonBenét Ramsey mõrv

Esimese hooaja 19. osa kannab pealkirjaga «Õrnalt, õrnalt» ning selle keskmes on golfiväljakult leitud imiku surnukeha. Grissom ja tema meeskond märgivad, et tõendid näitavad, et kuriteo pani toime keegi omadest, mis läks vastuollu vanemate väidetega sissetungijast. Mängu tuleb ka kahtlane lunarahanõue ja veel üks laps.

JonBenét Ramsey juhtum jääb igavesti üheks segasemaks ja masendavamaks lahendamata kuriteoks Ameerika ajaloos. Jõululaupäeval leiti ühe jõuka pere kuueaastane poeg kägistamise tagajärjel surnuna. Tõendid viitasid ka seksuaalsele kallaletungile. Tema vanemad, John ja Patsy Ramsey, rääkisid loo, mida on aastate jooksul palju lahatud. Eriti on aga pööratud tähelepanu liiga pikale lunarahanõudele, mille jättis väidetav mõrvarist sissetungija.

«CSI: Miami» alustab telekanalil Duo 3 esmaspäeviti kell 20.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles