LOOMADE KAITSEKS ⟩ MTÜ Loomus algatab allkirjade kogumise zoofiilia keelustamiseks Eestis (6)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Kass ja koer. Foto on illustreeriv.
Kass ja koer. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

MTÜ Loomus hakkab alates 7. novembrist koguma allkirju kampaania «Keelustame Eestis Zoofiilia!» jaoks. «Päris paljudes maades on zoofiilia keelatud. Eestis vastav seadusandlus puudub. Peaks aga seaduses kirjas olema, et sellist asja teha ei tohi,» ütleb MTÜ Loomuse kommunikatsioonijuht Farištamo Eller.

MTÜ Loomus hakkab alates 7. novembrist koguma allkirju Loomakaitseseaduse muutmiseks, et Eestis oleks keelatud loomade seksuaalne väärkohtlemine. MTÜ Loomus on seni tuntust kogunud kampaaniatega, mis nõuavad karusloomakasvanduste, loomade tsirkuses kasutamise, vibujahi keelustamist ja kalade heaolu tagamist.

Rahvaalgatuse korras saab Riigikogule koostada ja esitada kollektiivse ehk vähemalt 1000 allkirjaga pöördumise. MTÜ Loomuse kommunikatsioonijuht Farištamo Eller usub, et allkirju tuleb rohkem kui 1000. «Hetkel veel allkirja anda ei saa. Rahvaalgatuse keskkond on sellise süsteemiga, et kõigepealt on kampaania üleval paar päeva. Täna öösel muutub aktiivseks ja saab oma allkirja anda,» rääkis Eller Elu24-le. 

«Kogume allkirju järgmise aasta alguseni.»

Kõnealune kampaania «Keelustame Eestis Zoofiilia!» on nähtav Rahvaalgatus.ee portaalis ja selle tekst on järgnev.

Zoofiilia on parafiilia (normist kõrvalekalduv seksuaalne eelistus), mille puhul on inimesel kinnisidee seksuaalvahekorrast loomaga. Hetkel on Eestis seksuaalvahekord loomaga nö «hall ala», sest otseselt lubatud see ei ole, aga keelatud ka mitte.

Seksuaalselt kasutatakse ära sisuliselt kõiki loomi. Kõige levinumad, keda seksuaalselt ära kasutatakse, on koerad, neile järgnevad hobused ja põllumajandusloomad nagu veised, kitsed ja sead. Vähesemal määral kasutatakse roomajaid, metsloomi, kasse, linde ja muid loomi. Üldiselt elab ohvrist loom koos ärakasutajaga.

Rahvaalgatuse allkirjastajate nõudmised

Täiendada Loomakaitseseaduse §4 «Looma suhtes lubamatu tegu», lisades lubamatute tegude hulka ka loomade seksuaalse väärkohtlemise. Samuti soovitakse karistusseadustikus teha järgmised muudatused:

Määrata karistused loomaga suguühtesse astumise või muul viisil sugulise iseloomuga teo kordasaatmise eest, sh määrata lisakaristusena loomade pidamise ja loomadega töötamise keeld; Määrata karistused loomaporno teadliku jälgimise, sellise teose omandamise, hoidmise, valmistamise, näitamise ja teisele isikule üleandmise eest.

Ohtlik nii inimesele kui loomale

Loomade jaoks võib inimestepoolne seksuaalne tegevus olla väga ohtlik. 2001. aastal uurisid Edinburghi ülikooli teadlased vigastatud lemmikloomi, kelle puhul oli kahtlus, et nende vigastused ei olnud juhuslikud. 6% juhtudel 448-st oli tegu seksuaalset laadi vigastusega, millest osad olid isegi surmavad. Väga tavaline oli sisemine verejooks. Teadlased tõdesid samas, et loomade puhul on vaimseid kannatusi väga keeruline tuvastada ja mõõta.

Samas võib seksuaalvahekord loomaga ka inimestele ohtlik olla, sest loomad levitavad inimestele zoonootilisi haigusi. Maailmas on teada palju juhtumeid, kus inimesed on just seksuaalse läbikäimise teel nakatunud leptospiroosi, ehhinokokkoosi või marutaudiga.

Karistused loomadega seksimise eest on maailmas erinevad arestist kuni eluaegse vanglakaristuseni, trahvid kõiguvad vahemikus 25–30 000 eurot. Mõnes riigis võib saada karistuseks ka avaliku piitsutamise, sunnitöö või lausa surmanuhtluse. Tihti on karistuseks nii loomapidamisõiguse äravõtmine kui ka keeld loomadega töötada.

Ametlikult keelustatud on zoofiilia üsna paljudes riikides – kokku 117 riigis ja territooriumil üle maailma.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles