VIDEO ⟩ Napilt surmasuust pääsenud Tõnis: kui ma oleks sekund hiljem raudteele läinud, ei oleks ma praegu siin

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Tõnis Sarap
Tõnis Sarap Foto: Kuvatõmmis Elroni Facebookist / Elu24 kollaaž

«Ma arvasin, et ta jääb seisma, ja alustasin ikkagi tee ületamist ja keerasin pilgu tagasi maha...» Tõnis, kellel on nüüd kaks sünnipäeva, jagab teiste hoiatamiseks oma kogemust, kuidas ta pääses napilt rongi eest.

Tänapäeval on väga palju räägitud sellest, et Eestis on ikka veel sageli olukordi, kus inimesed pääsevad napilt rongi eest ja on raudtee ülesõidu juures hooletud.

«Reporteri» uudisteankur Tõnis Sarap jagas Elroni lehel ja «Õhtu!» saates enda lugu, kuidas tema elu ja surma vahel oli kõigest üks sekund.

«Ütleme nii, et kui ma oleks sekund hiljem astunud raudteele, siis tõenäoliselt ma hetkel siin ei istuks,» jagab Tõnis hirmutavat tõsiasja.

Ühel pimedal sügisõhtul ületas 21-aastane noormees Rahumäe raudtee ülekäiku. «Ma kohusetundlikult enne tee ületamist küll vaatasin vasakule ja paremale ja siis jälle vasakule ja nägin küll rongi tulemas, aga ma ei mõelnud selle peale, et rong ei pruugi peatuses peatuda,» räägib Tõnis.

«Ma arvasin, et ta jääb seisma, ja alustasin ikkagi tee ületamist ja keerasin pilgu tagasi maha,» kirjeldab Tõnis, kes raudteed ületades ei veendunud, et rong ei liigu. Ta eeldas, et rong peatub peatuses, mis on enne ülekäigurada.

Tõnis on õnnesärgis sündinud, sest tal ei olnud kõrvaklappe peas ja ta kuulis rongi signaali. «Ma jäin mõtlema, et ju siis see on informatsioon peatusesse jõudvast rongist, et ta annab signaali. Aga kui ma pea vasakule pöörasin, siis umbes 20 meetri kaugusel oli sõitev rong. Siis oligi kiire reageerimine ja ikkagi kiired jalad,» räägib Tõnis, kes jõudis tol õhtul napilt üle rööbaste joosta ja rongi eest pääseda.

«See oli kindlasti minu eksimus,» tunnistab ta. Nüüd tuleb Tõnisele iga kord rongiga sõites ja rongiteed ületades meelde, et oleks peaaegu ise õnnetusse sattunud, ning ta tänab õnne, et on elus.

Rongi pidurdusteekond on kümme korda pikem kui keskmisel sõiduautol. Rong ei saa inimest märgates pidama, inimene aga rongi märgates küll.

Selle aasta esimese üheksa kuuga fikseeris Elron 59 ohuolukorda, kus traagilisest kokkupõrkest jäi puudu vaid paar sekundit ning enamik juhtudel olid osalised lapsed.

Iga napi pääsemise ning ka liiklusõnnetuse mõju on väga suur. Ükski ema-isa ega sõber ei peaks kogema seda hirmu ja traagikat, mida liiklusõnnetus lähedasega võib tekitada.

Tõnis tahab kõigile südamele panna, et punase tulega ei tohiks ka autoliikluses teed ületada, eriti kui meie ümber on lapsed, kellele oleme eeskujuks. Kui nemad näevad täiskasvanuid punase tulega teed ületamas, võivad nad selle eeskujuks võtta.

Elron palub sõnumit oma lähedastele levitada ja alati ohutuses veenduda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles