Vastukaja Marko Mihkelsoni skandaalile jaotub ühismeedias kahte leeri

Elu24
Copy
Riigikogu liige Marko Mihkelson.
Riigikogu liige Marko Mihkelson. Foto: AFP/SCANPIX

Riigikogu liikme Marko Mihkelsoni skandaal lahvatas neljapäeva õhtul ning reede hommikuks kihas ühismeedia vastukajast. Osa mõistis Mihkelsoni kiirelt hukka, teised astusid poliitiku kaitseks välja.

«Marko Mihkelson tundus täitsa normaalne mees, on ikka uskumatu, et kõik kohad on täis perverte, kes usuvad, et nende teod ei tule kunagi välja,» kommenteeris keegi eile Postimehes avaldatud lugu Mihkelsonist, kes jäi vahele lapseealisest kohatute piltide tegemisega. Sass Henno tõdes kergendatult: «Lõpuks ometi see lugu väljas.»

Süütud fotod?

Ühismeedias puhkenud diskussioonis keskenduti ka fotodele. «Öelge, mehed, isad, kes pole teinud oma vastsündinud lapsest pilte, kes on endaga või emaga koos vannis, ujulas,» võttis keegi teema Facebookis üles.

«Nojah, siit järeldus – poliitik võib pildistada ainult iseennast. Ka loodust ja ilusaid objekte ei tohi enam pildistada, sest mine tea... Väikesed lapsed on aga kõige loomulikumad piltidel ja neid on tore pildistada. Aastakümneid hiljem hea lapsel vaadata, milline pätakas ta oli. Nojah, hea, et see pildiskandaal läbi sai. Ja eks ajastus oli ju loomulikult hea selle avaldamiseks,» kommenteeris keegi Mihkelsoni enda Facebooki lehe postituse alla.

Teine lisas toetuseks: «Pea vastu. Süüdistused on kapsa-udu! Artikkel oli mõttetu, arvati, et süüdi, midagi ei leitud. Mis mõte on sellist jura avaldada üldse. Ju on uudised otsa saanud. Ajakirjandusega on jama lahti, igasugust soga kirjutatakse. Aga hea, et sul kergem, keegi ei saa enam selle infoga sahkerdada ja sind kuidagi survestada.»

Visati õhku ka küsimus: «Juba mõiste «kohatud pildid» on pehmelt öeldes veider. Veelgi veidram on, et täie mõistusega ja vastutustundlik inimene ei kustuta neid, vaid hoopis säilitab. Kas Mihkelson on tõesti ise ohver või...?»

«Kõik lastega seotud lood, eriti sellised, kus pole süüdimõistvat kohtuotsust või isegi kriminaalmenetlust, on pea võimatud kirjeldada.» – ajakirjanik Martin Laine

Postimehe artiklis rõhutati, et teema delikaatsuse tõttu ei avaldata juhtumi täpsemaid asjaolusid, ning kohatuid fotosid lapseealistest süvitsi ei kirjeldatud.

«Kuna me keegi ise pole neid pilte näinud ja ei tea täpselt, mida silmas peetakse, et teema nii teravalt üles on kerkinud, ootame siis nende arvamuse ära, kes neid menetluse jooksul peavad nägema. Üks asi on juhuslikud vannipildid, arusaadav, teine lugu on aga siis, kui mõtestatakse lahti «erootiliselt või sobimatult poseeritud» pildid alaealisest,» nentis keegi.

Ajakirjanik Martin Laine pakkus enda Twitteri postituses selgitust: «Näen juba siin segadust, et miks küll see Mihkelsoni lugu nõnda segane on. Väike newsflash, kõik lastega seotud lood, eriti sellised, kus pole süüdimõistvat kohtuotsust või isegi kriminaalmenetlust, on pea võimatud kirjeldada.»

Üks naisterahvas võttis teema kokku lühidalt: «Ükskõik, milline peredraama (Mihkelsoni sõnade kohaselt), lapse intiimpiirkonda ei peaks pildistama üks kasuisa! Rohkem kui häiriv lugu!!!»

Miks just nüüd?

Arutleti ka selle üle, miks just nüüd lugu avalikuks tehti, sest nagu Postimehe artiklis esile tõsteti, on teemat avalikkuse eest varjatud.

«Kes seda maha vaikinud on? Kolm aastat vana asi, mida täna üritatakse enne valimisi uuena esitleda! Politsei ja kohus toona langetasid oma otsused!» põrutas keegi ühismeedias.

Valimisi mainisid ka teised: «Väga naljakas ja kurb jälgida, et enne valimisi liberaalid üritavad suure innuga üldsusele jagada moraali- ja eetikatunde!? Keegi ei tuleta, samas mis diskrimineerimine toimus «pandeemia» all??»

«Müüb ikka urgitsemine teiste eludes ja rahakotis. Minu meelest on see ebaeetiline,» kostis keegi.

«Väga kahju, et Sul sellised kahtlustused kaelas on. Mina neisse ei usu. Oled üks väheseid sümpaatseid poliitikuid minu jaoks. Igal juhul, parem õudne lõpp kui lõputu õudus,» lisas keegi toetavalt. 

Skandaalist põgusalt

Postimees kirjutas eile, et riigikogu liige Marko Mihkelson jäi vahele alaealisest sobimatute piltide tegemisega. Avalikkuse eest varjatud ja pidurdatud teema sai alguse fotodest, millel on kujutatud last kohatutes poosides, seejuures oli lapseealine alasti või napis riietuses.

Mihkelsoni suhtes ei algatatud kriminaalmenetlust, tegemist oli tsiviilküsimusega ning kõik asjakohased menetlused on olnud kinnised. 

Mõned tunnid pärast Postimehe artikli avaldamist postitas Mihkelson ühismeediasse oma versiooni juhtunust, mida saad täismahus lugeda SIIT. 

Copy
Tagasi üles