Desiree Mumm kommenteeris Pärnu peksujuhtumeid: üle 8000 ähvardava kommentaari – see pole lahendus (1)

Elu24
Copy

Pärnu teismeliste tüdrukute jõhkrused raputasid esmaspäeval kogu Eestit ning paljud avaliku elu tegelased võtsid ühismeedias sel teemal sõna. Teisipäeva hommikul kommenteeris Pärnu peksujuhtumeid ka sisulooja ja näitleja Desiree Mumm, kes rõhutas, et lahenduseks pole vägivaldsete tüdrukute ähvardamine.

Karmid kaadrid Pärnus toimunust šokeerisid eile, 24. oktoobril avalikkust. Ohtra meediakajastuse järel võtsid ka paljud staarid ühismeedia vahendusel sõna ja kommenteerisid kahte eraldi seisvat juhtumit, mis Pärnus aset leidsid.

«Armastuse maleva» Laura Kiisk kommenteeris oma Instagrami-loos: «Ma ei kujuta ette, mida need tüdrukud on oma elus pidanud läbi elama, et neil tuleb üldse mõttesse midagi sellist teha. Siiski, julmusel teise vastu pole mitte mingisugust vabandust, olgu see füüsiline või vaimne!»

Laura ütles, et teiste inimeste tegude eest vastutada ei saa, ning lisas: «Aga me saame olla tähelepanelikud ning valvsad teiste suhtes ja astuda nende kaitseks välja või pakkuda oma abi mistahes vormis.»

Sisulooja Arija Helmvee ehk Roosabanaanike võttis samuti ühismeedias sõna. «Minge kooli, ärge käige veidrates gruppides hängimas, austage oma vanemaid, lõpetage kimumine ja tõmmake normi,» soovitas Arija ja lisas: «Ma isiklikult pakun välja, et [saata] kõik noored pooleks aastaks metsa elama ilma internetita.»

Ka järgmiseks päevaks ei olnud ühismeedias Pärnu juhtumite järelkaja vaibunud. Sisulooja Desiree Mumm avaldas, et ka temani jõudsid seal toimunud jõhkrused. «Palun-palun, kui sa märkad abivajajat või kiusu, siis sekku. Sekkumine ei tähenda, et peaksid panema end ka ise ohtlikusse olukorda, vaid saad alati vahetu ohu puhul helistada numbril 112 või kui olukord on pikemaajalisem, süstemaatiline kius, siis pöörduda mõne usaldusväärse õpetaja või vanema poole,» soovitas Desiree.

«Kiusajad on tavaliselt ise katkised ja tihti ka keerulise taustaga inimesed. Nende halvale käitumisele ei pane puntki neid omakorda vägivallaga ähvardamine või reaalselt ära tagumine, mis nende vägivallatsejate Instagrami kommentaarides praegu on. Üle 8000 kommentaari ähvardustega need tüdrukud ära tappa – see pole lahendus. See ei pane punkti probleemitsüklile.»

Desiree lisas, et nõustub sellega, et vägivaldsetele tüdrukutele tuleb määrata karmim võimalik karistus: «Ja nad tuleb võtta halastamatult vastutusele!»

«Mul on teie pärast piinlik. Mul on kahju, et olete otsustanud korrata mustreid, mitte neid murda.» – Desiree Mumm

«Ma ei tea, kas teie teate, aga kõige karmim karistus on päris häbi ja kahetsus, need asjad eeldavad muidugi empaatiat, mille olemasolu nende jõhkardite puhul mina kommenteerida ei oska. Siiski on sellist tüüpi kiusu valdavalt väga noorte inimeste seas, kelle puhul muutumine ja ümberkasvatamine on ehk veel võimalik.»

Sisulooja avaldas lootust, et asjaosalised saavad psühholoogilist abi ning kannatanu paraneb. «Vägivald ei ole lahendus. See ei ole õigustatud. Vägivallatsejad tuleb ALATI vastutusele võtta. Vägivaldsete noorte puhul on kodune keskkond ja selliste mustrite kogunemine tihti ajendiks. Ja see vägivallaga vastu õhutamine on lihtsalt sama mündi teine külg. Reaalne lahendus on tegeleda probleemidega sealt, kust need alguse saavad.» 

Viimases Instagrami-loos avaldas Desiree toetust kannatanule. «Sa oled oluline ja hoitud. Mul on väga kahju, et pidid sellise jubeduse läbi elama. Kui midagigi, siis mul on hea meel, et nii paljud on sel teemal sõna võtnud. See annab lootust.»

Lõppsõnas pöördus ta ka vägivallatsejate poole: «Mul on teie pärast piinlik. Mul on kahju, et olete otsustanud korrata mustreid, mitte neid murda. Loodan, et teil on häbi. Ma loodan, et teis on kahetsus. [...] Loodan, et otsustate ka päriselt oma väga väärastunud arusaamadega tegeleda ja mitte kanda neid ühiskonda edasi.»

«Võtame kõik sellest kaasa ühe õppetunni: me ei vaiki kiusu maha ja paneme vägivallatsejad vastutama!» rõhutas ta lõpetuseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles