TERROR PÄRNUMAAL ⟩ Agressiivsed noored ründavad eakaaslasi, kaks teismelist neidu sattusid peksuohvriteks (17)

Copy
Ühismeediat šokeerib juhtunu Pärnus, kus teismelised tüdrukud peksid eakaaslast. Viis päeva hiljem leidis samuti Pärnus aset sarnane, teadaolevalt eraldiseisev juhtum.
Ühismeediat šokeerib juhtunu Pärnus, kus teismelised tüdrukud peksid eakaaslast. Viis päeva hiljem leidis samuti Pärnus aset sarnane, teadaolevalt eraldiseisev juhtum. Illustratsioon: Shutterstock/Kuvatõmmised videost

Ööl vastu esmaspäeva läksid ühismeedias lendu videoklipid alaealiste tüdrukutega Pärnus aset leidnud juhtumist, kus ohvrit füüsiliselt kiusati ja jalaga löödi. Sotsiaalmeedias jagatakse aktiivselt ka võimalike ründajate nimesid ning isegi asjaosaliste elukoha aadresse. «Korduvalt on helistatud politseisse, kes laiutab käsi. Lapsed jõlguvad mööda linna, aga lastekaitsjad midagi ette ei võta,» rääkis Elu24ga ühendust võtnud naine.

Ühismeedias on liikvele läinud šokeerivad ja vägivaldsed videod Pärnust, kus mitu väidetavalt teismeeas neidu kasutasid ühe alaealise kiusamisel füüsilist jõudu. Ohver lükati metsas jõuga maha ja teda löödi jalaga. Juhtum leidis aset eelmisel esmaspäeval, 17. oktoobril.

Teine teadaolevalt seotud juhtum toimus pühapäeval, 23. oktoobril, kui 12-aastast tüdrukut rünnati tema enda kodus. Väidetavalt lõigati tüdrukul juuksed maha ja kõike filmiti.

Videoklippe jagati ka avatud Facebooki grupis «Märgatud Pärnus» ning kaadrid levivad Facebookis ja TikTokis kulutulena. Ühismeedias jagatakse ka asjaosaliste nimesid ning elukoha aadresse. «Tore, et nimed avalikuks tegite, ehk saavad teenitud häbi ja karistuse,» kommenteeris naisterahvas ühismeedias.

Šokeerivate postituste kommentaarides väidetakse lisaks, et väidetavad ründajad on korrakaitsjatele juba teada ja nad on varemgi selliseid asju korda saatnud. «Aga asi pole kuskile liikunud,» väitis naisterahvas.

Samad noored tegutsevad väidetavalt juba aastaid

Juhtunu kohta on Elu24 toimetusele saadetud mitmeid vihjeid ning kümned inimesed Pärnust on ühendust võtnud ka peatoimetaja ja «Kuuuurija» saatejuhi Katrin Lustiga. «Need agressiivsed noored on tegutsenud linna peal aastaid, mõni ütleb, et lausa viis-kuus aastat. Kus on ametnike silmad? Miks ei ole midagi tehtud? Pidevalt politseisse kõned ja politsei ütleb, et tegu on alaealistega, et midagi teha ei saa,» väitis üks anonüümsust palunud naisterahvas Lustile.

Naisterahvas ütles, et vägivaldsed noored ülbitsevad ka täiskasvanutega ja lubavad neile lõuga anda. «Korduvalt on helistatud politseisse, kes laiutab käsi. Lapsed jõlguvad mööda linna, aga lastekaitsjad midagi ette ei võta,» rääkis ta. «See on kõigile teada, et Pärnu pole just noorte kampade tõttu turvaline.»

Teine anonüümne allikas väitis sama: «Sedalaadi noored on pidev probleem meie bussijaamas ja teistes kogunemispunktides. Neid intsidente on meeletult. Meie imelises riigis on 14-aastane teovõimeline, 12-aastased noored, kes sedalaadi kuritegusid toime panevad, pääsevad.» Ennetusvaldkonnas töötava naisterahva sõnul tõstab enamik perekondi sedalaadi noorte suhtes käed üles ja sellega asi piirdub: «Ühiskond peab hakkama saama.»

Üks anonüümne allikas avaldas Elu24-le: «Kuulsin neid tüdrukuid bussis kõva häälega rääkimas, et oluline on see, et kooli need videod ei jõua. Nad olid uhked selle üle, mis tegid. Lubasid endale sõrmused muretseda, et oleks mõnusam lüüa. Veel mainisid, et panevad kas siis selle sama ohvri riided või kellegi teise tüdruku omad vetsupotis põlema. Ja kõva häälega veel küsisid üksteise käest, et see ei tohiks minna kriminaalasja alla.»

Pärnu tüdrukutekamp läks eakaaslasele metsas kallale. Politsei on alustanud kriminaalmenetlust asjaolude välja selgitamiseks.
Pärnu tüdrukutekamp läks eakaaslasele metsas kallale. Politsei on alustanud kriminaalmenetlust asjaolude välja selgitamiseks. Foto: Kuvatõmmis videost

«Kuuuurijale» saabus üks teemakohane vihje juba 2020. aastal. Täpsemalt kirjutas lapsevanem toimetusele teismeliste puntidest, kes ei allu vanemate korrale ja keda politsei ei suuda ohjeldada. Loe lugeja kirja SIIT.

Asjaga on seotud erinevad noored, kelle nimed on toimetusele teada. Toimetus uurib hetkel mõlema juhtumi asjaolusid. Kui tead midagi neist Pärnus aset leidnud juhtumitest, võta ühendust Elu24 toimetusega meili teel toimetus@elu24.ee.

Pärnu politseijaoskonna Pärnumaa piirkonnagrupi juht Tõnu Kivis kinnitas Elu24-le, et politsei uurib viimase nädala jooksul Pärnumaal toimunud kahte erinevat alaealiste peksmise juhtumit. «17. oktoobril saime teate, et Pärnu linnas Vanapargis ja seejärel Pärnu jõe ääres lõid kolm alaealist tüdrukut, kaks neist 14-aastased ja üks 15-aastane, 13-aastast tüdrukut, kellele tekitasid kehalisi vigastusi,» ütles Kivis.

«Eile, 23. oktoobril saime teate, et Pärnumaal Tori vallas asuvas korteris lõid 15-aastane ja 14-aastane tüdruk 12-aastast tüdrukut, kes sai vigastusi. Õnneks ei ole kummagi tüdruku vigastused tõsised. Mõlema juhtumi kohta on teada, et lööjad ja kannatanu olid üksteisega tuttavad, kuid praeguse info kohaselt ei ole need kaks juhtumit omavahel seotud,» teatas politsei.

Mõlema juhtumi kohta alustati kriminaalmenetlust asjaolude välja selgitamiseks. «Teeme koostööd nii lastekaitse, noorsootöötajate, lapsevanemate kui ka teiste erialaspetsialistidega, et sellised jõhkrad juhtumid ei korduks ja et nii vägivallatsenud noored kui ka kannatanud saaks vajalikku abi.»

PPA kommunikatsioonispetsialist Maarja Punak palus ühismeedias levivaid videoid mitte jagada. «Pärnumaa kiusamisjuhtumist oleme teadlikud ja sellega politseinikud tegelevad. Küll aga on mul suur palve: palun ärge tehke uusi postitusi koos piltide ja videotega sellest süüteost ning juba ülevalolevad võib eemaldada.»

«Isegi kui mõte on näidata teistele kohutavat ebaõiglust, siis kõikidele ei pruugi see olla arusaadav. Vägivald teise noore suhtes ja sellega esinemine kaamerate ees ei ole jagamisväärt asi, rääkimata ohvrile tehtavast lisakannatusest,» nentis Punak.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles