Janika Sillamaa avaldab esimese lauluraamatu: paljud tundsid huvi mu loomingu nootide vastu

Raadio Elmar
Copy
Janika Sillamaa
Janika Sillamaa Foto: Sille Annuk

Laulja, helilooja ja lavastaja Janika Sillamaa esitleb sel nädalal oma esimest lauluraamatut. Läbi aastakümnete kirjutatud menuloode noodikirjad jõudsid kaante vahele, sest muusikasõbrad üle Eesti tundsid kauni materjali vastu suurt huvi. 

«Lauliku avaldamise juures polnud küsimus, et miks just praegu. Lihtsalt teinekord dikteerib sind konkreetsete sündmuste jada ja asjad hakkavad kuhjuma. Ühel hetkel hakati küsima noote minu laulude kohta ja sealt hakkas kõik edasi arenema,» sõnas Janika Sillamaa raadio Elmar hommikuprogrammis. 

Muusik lisas, et huvi tunti nii tema esitatud kui ka kirjutatud loomingu osas. «Küsiti nende laulude noote, mida olen läbi aastate laval esitanud. Kuid uuriti ka loomingu kohta, mille autoriks olen ise. Näiteks, olen kirjutanud päris palju lugusid just muusikalidesse,» rääkis ta.

«Ühel hetkel ma lihtsalt ei jaksanud enam oma igapäevatöö kõrvalt neid noote kohandada ja saata. See võttis kohutavalt palju aega. Siis mõtlesimegi koos Kaari Sillamaaga, et valime kõige populaarsemad lood välja ja paneme need kaante vahele. Nii saab igaüks minna ja osta endale selle noodikirja,» lisas Sillamaa.

Laulik sisaldab materjali, mis mõeldud erinevatele raskusastmetele. «See materjal võib sobida kindlasti lauluõpetajatele. Seal on lihtsaid ja armsaid laule, mis on hea lastemuusika. Kuid palju on materjali, mis sobib lauljatele, kes soovivad esitada natuke keerulisemat muusikat. Mõned asjad on päris rasked, millega artist saab näidata oma häält ja head kuulmist,» märkis autor.

«Raamatus leidub ka teksti peale kirjutatud laule, mida pole tänaseni isegi üles salvestatud. Sai loodud draama impressionistide jaoks. Sisu poolest tegemist sõja ajaga, täpsemalt Prantsuse-Preisi sõjaga 19. sajandi teises pooles. Tegu siis lugulauluga, kus oli palju salme. Seega, laulikus on üsna erinevad lood ja läbilõige päris lai. Seal on isegi lugu, mis sai kümme aastat kirjutatud Getter Jaanile - kannab see pealkirja «Vaatan päikesesse»,» kirjeldas Sillamaa.

Sillamaa on kirjutanud täispikki muusikale juba kahekümne ringis. Mõistagi kogu materjal lauluraamatusse ei mahtunud. «Ainuüksi «Faustis» on juba 43 numbrit. Kirjutan palju muusikat lastele ja noortele, kuid need on mõneti nagu suurvormid. Need ei ole üldjuhul salmilaulud, mida saaks teosest välja kiskuda. Kuid lugusid, mida annab esitada konteksti väliselt, said mõned ka laulikusse,» selgitas muusik, kes on loonud oma karjääri jooksul pea 500 teost.

Huvilised saavad Sillamaa muusikaga minna tutvuma 23. oktoobril Philly Joe's Jazziklubisse Tallinnas. Kontsert algab kell 17.00 ja lisaks Sillamaale astuvad lavale paljud andekad muusikud. «See on harukordne üritus. Ma väga tihti lavale ei jõua. Kui siis mingis üksikus noorte lavastuses, kus on vaja väikest osa täita,» muigas Janika Sillamaa raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula intervjuud SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles