Amsterdami linnavõimude otsus sulgeb seksiärid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituudid Amsterdami Punaste laternate rajoonis
Prostituudid Amsterdami Punaste laternate rajoonis Foto: AP / Scanpix

Amsterdami linnavalitsuse otsuse kohaselt plaanitakse suur osa sealseid kuulsaid seksiärisid sulgeda.

Linnavalitsuse arvates aitab sekisäride sulgemine võidelda lokkava inimkaubanduse, rahapesu ja narkoäriga, kirjutab Reuters.

Amsterdami linnapea Job Cohen ütles, et enamiku bordellide asendamine poodide ja söögikohtadega aitab ajaloolist linnakeskust vabastada organiseeritud kuritegevusest.

«Romantiline pilt bordellidest on oma aja ammu ära elanud. Meie eesmärgiks pole bordellide hävitamine, vaid kriminaalse  elemendi vähendamine märgatavalt,» lausus linnapea.

Linnaisa jätkas, et nad soovivad võidelda ka ebaseadusliku prostitutsiooniga, kehtestades bordelliomanikele ja eskortteenuste firmadele ametlikud tegutsemisload, mille saavad ainult teatud standartidele vastavad asutused.

Prostituutide miinimumvanus tahetaks nihutada 18-lt eluaastalt 21-ni.

Amsterdami aselinnapea Lodewijk Asscher jätkas, et linnal on plaanis mitmed Punaste laternate rajoonis asuvad ajaloolised ehitised renoveerida.

Prostituutide neoontulede valguses säravad vaateaknad jäävad ainult selle piirkonna paarile tänavale.

Ülejäänud osasse rajatakse tänapäevased eluasemed, poed, galeriid, hotellid ja restoranid.  

«Alates selle aasta jaanuarist hakkavad Hollandi noored moekunstnikud endistel prostituutide vaateakendel oma loomingut näitama,» lausus Asscher.

Ta jätkas, et nad ei karda «bordellituristide» kaotamist, sest nende asemel hakkavad Amsterdami külastama rohkem kultuurist huvitatud.

«Amsterdam on alati huvitav linn olnud, kus on tavapärastest rohkem vabadust ja tolerantsust,» lausus aselinnapea.

Prostituudid pole aga linnavalitsuse sellise plaaniga rahul.

Endine prostituut ja praegu Punaste laternate rajoonis infopunkti omav Mariska Majoor ütles, et linnavalitsuse sellise plaani tõttu on suur osa prostituute sunnitud tänavale minema ja «mustalt» töötama.

Hollandis legaliseeriti prostitutsioon 2000. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles