ELU25 ⟩ Askur Alas: Saksa rangusega vene lollused – miks teeb riik kodaniku tervisest omale hiigelprobleemi?

Kas suitsetaja kopsud koosnevad suitsust? Foto: Pascal Kiszon/Getty Images/iStockphoto
Askur Alas
, Ajakirjanik
Copy
  • Tervisekaitsjad oma ogaras usinuses teevad rohkem kahju kui kasu
  • E-sigareti temaatika vajab laiapõhist arutelu, mitte suvalist rapsimist
  • Mida vähem riik oma kodanike vabadusse sekkub, seda parem

Usinate tervisekaitsjate üle võlli sekkumisele sellesse, mis inimestele tohib maitseda või mida nad teha tohivad, tuleb piir panna, et me ei jõuaks välja nanny state'i, riiki, kus kõik on nii reguleeritud, et sa ei tohi isegi potile minna siis, kui tahad. Harju Elu ajakirjanik Askur Alas ütleb, et väga hea näide lollist riiklikust nämmutamisest on teema sigaretid ja suitsetamine versus e-sigaretid.

Hea näide arutust riiklikust usinusest sai nähtavaks ERRi saates «Terevisioon» (10.10.2022), kus Tervise Arengu Instituudi (TAI) esindaja väitis tõsimeeli, et:

a) e-sigaretid on tavasuitsetamise kasvulava,

b) maitsete keelamine e-sigarettides on täiesti põhjendatud, sest maitsed olla mõeldud lastele ja täiskasvanud e-sigareti tarvitajad ei tahagi neid – nad tahavad ainult tubakamaitset.

Esimene on lihtsalt vale, sest enamasti lähevad tavasuitsetajad üle e-sigaretile, mitte vastupidi. See viimane on lihtsalt karjuvalt vale, mistõttu alustame siit.

Enamik (ka mina) lähevad või läheksidki e-sigaretile üle selleks, et vähendada terviseriske ja mitte tubakamaitset saada! Miks peaks suitsetamisest loobuma, aga samas tahtma jätkata tubakamaitsega? See oleks nagu sama, et loobud viinast, aga tahad viina maitset edasi? Mis maitse see üldse on? Vastupidi, sa ei taha tunda maitset, millest vabanemine nõudis pingutust. Enamik täiskasvanud veipijatest ei taha tubakamaitset! Õun, virsik, ükskõik mis muu on märksa etem. Maitsed ongi üks aspekt, mis e-sigareti tarvitamise ja selle maailma huvitavaks teevad, ja tõestatult on tegemist tavasigarettidest palju vähem kahjuliku tegevusega.

Keegi ei soovi alaealiste tervisekahjusid

Ma ei eita võimalikke terviseriske, eelkõige nikotiinisõltuvust, need on olemas. Eriti noortele. Ja ärgu saadagu valesti aru, ma ei poolda e-sigarettide tarvitamist noorte seas mitte mingil moel.

Statistika näitab, et suitsetamine noorte seas langeb nagu kivi. Kui veipimine peaks soodustama suitsetama hakkamist, siis peaks ju noorte suitsetamine hoopis tõusma! Suitsetamine asendub veipimisega – see vastab tõele –, kuid sadade uuringute andmeil on tegemist märksa (mõned ütlevad, et 95 protsenti) vähem kahjuliku tegevusega, sest nikotiin pole see kõige suurem kurja juur, vähki tekitavad hoopis tõrv ja põlemisega kaasnevad kantserogeensed ained.

Äkki ei räägi noortele seksist ka, seda nagu pole olemas, äkki hakkavad seksima? Aga täpselt seda meie ogarad «tervisekaitsjad» teevad.

Loomulikult ei peaks alaealised kätte saama ei sigarette ega muid aseaineid, kuid täiskasvanutel peab olema võimalus teha oma valik. Kindlasti on meil olemas probleem, et alaealised koolides veibivad, kuid ühiskonnas totaalselt asja keelamisega, nagu TAI seda teha sooviks, seda ikkagi ei lahenda.

Tervisekaitsjad võitlevad teadlikkuse tõstmise vastu

Selle asemel tuleks tõsta noorte teadlikkust, kuid ogarad tervisekaitsjad võitlevad ka selle vastu. Heaks näiteks on nende idiootne suhtumine kodanikualgatusse, millega lapsevanem üritas olukorda parandada.

Brit Mesipuu kirjutas oma avalikus Facebooki postituses: «Minu soov oli teha kõikidele koolidele tasuta veipimise-teemaline materjal. Ise organiseeriksin, kulu oleks koolidele null. Võtsin ühendust kahe ministeeriumi ja ühe allorganisatsiooniga. Ei hakka praegu nimesid nimetama... kuid viimane seda teha ei luba. Ma andvat sõnumi lastele, et selline asi nagu veip on olemas.» No tule taevas appi!

Äkki ei räägi seksist ka, seda nagu pole olemas, äkki hakkavad seksima? Aga täpselt seda meie ogarad «tervisekaitsjad» teevad.

Loomulikult tuleb teadlikkust tõsta, tervisekaitsjad peaksid sellist lapsevanemat nagu Brit kätel kandma. Lisaks pakuksin: koolid pangu kaamerad kriitilistesse kohtadesse üles, igas koolis on valvur, las vahib kaameraid ka lisaks niisama molutamisele ja läheb sekkub, kui vaja. Aga kõigi nende täiskasvanute peedistamine, kes üritavad suitsetamist e-sigareti vms abil maha jätta, on jabur.

Lisaks kirjutab Brit, et e-sigareti hulgimüüjad tulevad tema algatusega kaasa. Muidugi tulevad, keegi neist ei taha lastele müüa, isegi kasvõi sel pragmaatilisel põhjusel, et see on bad for business and reputation. Õnneks, nagu ta kirjutab, võttis ka haridusministeerium lõpuks vedu ja mingi kohtumine toimub. Aga kuna seal osaleb TAI esindaja, aga mitte ühtegi e-sigareti spetsialisti, siis mul erilisi lootusi pole.

Keelamine ei tohi olla tervisekaitsja suva

Kui tervisekaitsjad (muidugi maksumaksja palgalised) väidavad, et maitsete (ja potentsiaalselt üldse e-sigareti) keelamine on põhjendatud sellega, et need on lastele atraktiivsed, siis miks müüakse igasugu magusaid siidreid, mida lapsed heameelega joovad? Miks mitte keelata nutiseadmed ära, mida lapsed kasutavad, sest need on ju nii kahjulikud? Või kui veel kaugemale minna, miks ei keelata ära autosid, sest need reostavad loodust?

See, et Eesti on ülipüüdlikult saksa ranguse ja nõuka lollusega rakendanud euroliidust rangemaid reegleid, on täislollus.

Sest kahju on suurem kui kasu. Igasugu keelamine peab olema väga-väga põhjendatud. Riik võib reguleerida, seda muidugi, ja nii soodustatakse autode keelamise asemel üleminekut fossiilkütuseid tarbivatelt autodelt elektrisõidukitele (kuigi ka siin võib vaielda, kui palju rohelisemad need praegu ikka on).

Mõte on selles, et asju tuleb mõistliku kontrolli all hoida, mitte tuimalt ära keelata. Suitsetamise-veipimise puhul toimub põhiline liikumine ikkagi kahjulikumalt tegevuselt vähem kahjulikumale, ja tervisekaitse peaks just seda soodustama, mitte lämmatama (jutt on täiskasvanutest).

Saksa ranguse ja nõuka lollusega tervisekaitse

See, et Eesti on ülipüüdlikult saksa ranguse ja nõuka lollusega rakendanud euroliidust rangemaid reegleid ja ära keelanud e-sigareti puhul maitsed (ja neid tellitakse siis Lätist või mujalt Euroopast), on täislollus ja tervisekaitsjate häbitult eksitav jutt ainult tõestab seda. Pealekauba on tekkinud tulus e-sigareti salaturg, väheneb maksutulu ja vähem kahjuliku toote tarbijale tehakse asja eest teist taga elu põrguks. Salaturg elab riigi tekitatud kolmel jalal – riigisisene kaugmüügikeeld, riigisisene maitsetekeeld ja kõrged aktsiisid.

Kui vaadata, mida tõi kaasa näiteks kuiv seadus – siis on selge, et lauskeelamisest polnud mingit kasu ja salaalkoholi müük õitses, mistõttu selliseid eksperimendid lõpetati. E-sigarettide ebamõistlik piiramine nii, et selle tarvitamine on üliraskeks tehtud (Eesti on tervisekaitse juhiste järgi seda süstemaatiliselt ja samm-sammult teinud), ja nüüd ka maitsete keelamine toob kaasa selle, et suitsetamisest loobujate arv väheneb ja paljud, kes läheksid üle vähem kahjustavamale tegevusele, seda ei tee. Efekt on vastupidine sellele, mida väidetavalt saavutada üritatakse.

Probleeme lauskeelamisega «lahendades» saame nanny state'i, kus reguleeritud on isegi see, millal sa potil tohid käia, mitte riigi, kus inimestel on vabadus elada nii, nagu nad soovivad, kui nad teisi sellega ei kahjusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles