Riia lennujaama lõksu jäänud Keili Sükijainenile tõttas appi raadiokuulaja: uskumatu, milline headus

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Keili Sükijainen
Keili Sükijainen Foto: Kuvatõmmis Instagramist

«Kuidas ma nii rumal olin ja hakkasin Londonisse ID-kaardiga minema...» Saatejuht Keili Sükijainen oleks äärepealt pidanud enda reisi tühistama, sest ei teadnud, et Euroopa Liidu seadused on vahepeal muutunud ning Ühendkuningriiki ei pääse enam ID-kaardiga. Passi koju unustanud Keili palus abi sotsiaalmeediast ning tema õnneks pakkus abikätt saatejuhile täiesti võõras inimene.

«Palun aidake! Kas keegi on täna Tallinnast Riiga tulemas ja saaks mulle mu passi tuua? Ma saaks kell 15 uue lennu peale siis... Või palun andke kiirkulleri soovitusi... Ma olen nii õnnetu,» palus Keili kiiret abikätt kõikvõimsast sotsiaalmeediast.

Londonisse reisiv saatejuht ei olnud teadlik, et alates 01.10.2021 lubatakse Euroopa Liidu (EL) kodanikel riiki siseneda ainult passi alusel, ja oli kaasa võtnud vaid ID-kaardi. «Kuidas ma nii rumal olin ja hakkasin Londonisse ID-kaardiga minema? Nii juhtub, kui pole aastaid käinud ja mitte kuskil pole hoiatust, isegi check-in'i tehes laseb kõik läbi ja ka Riia passikontrollis... Alles väravas öeldi, et ei saa lennule,» jagas Keili Instagramis.

Keili Sükijainen
Keili Sükijainen Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Uskumatul kombel levis Keili probleem nagu kulutuli ning olukord sai kiirelt vägagi üllatava lahenduse. Nimelt nägid SkyPlusi saatejuhid Keili abipalvet ning jagasid muret enda hommikuprogrammis.

«Ebareaalne, aga SkyPlusi hommikuprogrammis Maris Järva rääkis mu murest ja üks armas kuulaja startis just Riia lennule ning sõitis ise mu kodust läbi ning võttis passi! Aitäh! Ja muidugi maailma suurimad kallistused naabrimutt Ursula Nõule, kes koidikul ärkas ja passi temani toimetas! Uhh, mis seiklus,» rõõmustas Keili.

Abipakkuja oli aga Keili jaoks täielik üllatus. Keili sõnas Elu24-le, et talle passi toimetav Getlyn on talle tundmatu inimene. «Täiesti võõras inimene tänavalt. Uskumatu, milline headus,» lausus saatejuht.

Getlyn Keili passiga.
Getlyn Keili passiga. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

Suure südamega Getlyn seadiski sammud kella 10.45 lennuki peale, et pass Keilile Riiga viia. 

«Suurim aitäh kõigile, kes helistasid, jagasid, kirjutasid, pakkusid abi spets kohale sõita ja üldse elasid kaasa, et mu mure lahendatud saaks! Kui abivalmid on Eesti inimesed, vauuuu!» võttis saatejuht kogu olukorra kokku.

Nüüd on tal uus katse jõuda kell 15.45 Londonisse, kus teda ootavad Universal Music Estonia bande ja Sam Smith. «Nii et stay tuned for more action (jälgige, et näha muud põnevat – toim)!» jagab Keili.

Keili ja Getlyni esimene kohtumine. Pass sai kenasti kätte toimetatud. 
Keili ja Getlyni esimene kohtumine. Pass sai kenasti kätte toimetatud. Foto: Kuvatõmmis Instagramist

«PS! Sellest aastast ei saa Londonisse enam ID-kaardiga, seega passid kaasa, kallad!» lisas nüüd seaduse asjus targem Keili.

Alates 01.01.2021 kehtivad Suurbitanniasse sisenemisel uued tingimused, mille kohta leiab täpsemat infot Eesti välisministeeriumi BREXITi lehelt ja Eesti saatkonna Londonis BREXITi lehelt.

Riiki sisenemisel toimub piirikontroll ning reisi eesmärk Suurbritanniasse sisenemisel peab olema põhjendatud. Isikud, kes ei suuda tõendada reisi eesmärki, saadetakse piirilt tagasi oma lähteriiki.

Alates 01.10.2021 lubatakse ELi kodanikel riiki siseneda ainult passi (peab kehtima kogu reisi vältel) alusel. Erandina saavad Suurbritanniasse peale 01.10.2021 ID-kaardiga siseneda Suurbritannias ametlikult elavad isikud. Riigis ametlikult elavatel kodanikel soovitatakse enne reisimist suhelda oma lennufirmaga täpsustamaks, kas on võimalik ID-kaardi alusel lennukile pääseda ning milliseid lisadokumente sealjuures esitada tuleb (nt tõendamaks oma ametlikku elukohta Suurbritannias). Riiki transiidina läbimise korral on samuti vajalik pass.

ELi kodanikel ei ole enam automaatset vabadust töötada, õppida või elada Suurbritannias. Vaadake, kas vajate viisat riiki sisenemiseks. Juhitakse tähelepanu, et selline reisi eesmärk nagu töötamine lapsehoidjana (au pair), FIEna (self-employed) või praktikale minemine (internship) jms ei ole viisata lubatud.

Vaadake täpsemalt, millistel tingimustel on võimalik õppima minna. Kui plaanite riiki elama kolida või tööle minna, siis tuleb taotleda elamis- ja tööluba sisserännusüsteemi reeglite järgi.

ELi ravikindlustuskaart kehtib edasi senises korras, kuid soovitatakse täiendavalt sõlmida reisikindlustus, et kõik ootamatud kulutused saaksid kaetud (nt meditsiinilise transpordi jt kulud, mida ELi ravikindlustuskaart ei hõlma).

Samuti muutus reisimine lemmikloomadega. ELi lemmikloomapass ei ole alates 01.01.2021 enam kehtiv reisimist võimaldav dokument. Tutvu kehtivate nõuetega tolli kodulehel.

Alates 01.01.2021 muutus sõidukijuhtidel kohustuslikuks rahvusvahelise rohelise kaardi olemasolu. Kui reisite autoga, kontrollige, et juhiluba kehtiks ja auto dokumendid oleks korras. Tasub endale enne selgeks teha, millised on kohalikud nõuded ja reeglid (sh kiiruspiirangud, joobe piirmäär, tasulised teelõigud ja nende eest maksmine, parkimiskord jm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles