«Ülekaal on tõsine ja globaalne probleem, aga kahjuks ei ole veel lihtsaid lahendusi,» viitab Eesti perearst diabeetikute ravimile, mille tarbimisest on saanud üleilmne trend. Ühismeedias sadu miljoneid äramärkimisi teeninud retseptiravimi Ozempicu järele janunevad nii Hollywoodi staarid, põhjanaabrid kui ka eestlased. Aga imeravimina näiva Ozempicu pinna alt poevad välja mitmed võimalikud probleemid.

«See on Hollywoodi narkootikum!» Just selliste sõnadega kirjeldati mõned kuud tagasi suhkruhaigetele mõeldud ravimit Ozempic USA meediaväljaandes. Põhjus, miks staarid ja rikkurid seda ihaldavad, on lihtne – see aitab kaotada soovimatuid kilosid.

Teadaolevalt on Ozempicut ka Eestis välja kirjutatud patsientidele, kel suhkruhaigust ei ole. Elu24 toimetus vestles 2022. aasta detsembris anonüümsust soovinud Eesti mehega, kes oli Ozempicut mitu kuud kasutanud. Ta nentis, et septembri lõpus oli Eestis retseptiravim peaaegu otsas.

Praeguseks ravimi tarbimisest loobunud härra sõnul tekkis tal Ozempicu kasutamise algusnädalatel kerge iiveldus ja söögiisu vähenes märgatavalt. Kuigi mehel suhkruhaigust ei ole, kirjutas tema raviarst Ozempicu välja vererõhu ja kehakaalu vähendamiseks.

Ozempicut lausa imeravimiks nimetanud meesterahvas oli väga teadlik, et see on eelkõige mõeldud suhkruhaigetele.

Kuna Eestis eraldi süsteem retseptita kasutamiseks puudub, siis satub Ozempic ka nende kätte, kellel diabeeti ei ole. «Kuna tegemist on aga retseptiravimiga, mida niisama ei saa, siis survestatakse ka arste ravimi välja kirjutamiseks,» väidab perearst Eero Merilind.

Kommentaarid
Copy