VIDEO «Täistund» küsib: milline on uue põlvkonna tuumapomm ja kuidas saab eluaegne vang järsku vabadusse

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Telemagasin «Täistund»

​Mis juhtub, kui plahvatab tuumapomm, vabadusse pääsevad eluaegsed vangid või vigastada saab vankumatu Ukraina sõjaprintsess? Kanal 2 telemagasinis «Täistund» toovad nendesse teemadesse selgust ajakirjanikud Elo Mõttus-Leppik, Sander Punamäe ja Madis Kimmel.

Tuumapommide kohta on vastukäivat infot palju. Uue põlvkonna tuumarelvad on tuhandeid kordi võimsamad kui teise maailmasõja aegsed, sisaldades uudset termotuumareaktsiooni. «Kui tuumarelv plahvatab, siis tekib selline tulekera, mille temperatuur on oluliselt kõrgem kui päikese südames. Kõik ümbruskonnas aurustub,» selgitab tuumafüüsik Marti Jeltsov. Ta lisab, et mitme kilomeetri raadiuses jääb alles vaid sile kõva must maapind. 

Kui Venemaa heidab Ukrainale tuumapommi ja eluaegne vang vabaneb

Ukraina edeneb sõjas jõudsalt. Kättemaksuks ründab Putin Kiievit ja teisi Ukraina linnu vahendeid valimata. Ühendriikide president Joe Biden hoiatab, et Putin ei tee nalja, kui räägib taktikaliste tuumarelvade kasutamisest, sest tema sõjavägi esineb märkimisväärselt alla oma võimete.

Kui Venemaa viskab Ukrainale tuumapommi, kas oleme siis NATO liikmetena kohe automaatselt sõjas? Kas plahvatuses on võimalik ellu jääda, kuhu ja millal varjuda ja kas joodi peaks sisse sööma? Mida ja keda üldse uskuda? Teadmatus lisab ärevust. Selgust üritab luua Elo Mõttus-Leppik.

26 aastat tagasi mõisteti Lasnamäe politseiniku Mart Laane mõrvanud Romeo Kalda surma. Ohvri perekond ja lähedased ei mõista, kuidas läks nii, et surmamõistetust sai eluaegne vang ja eluaegsest vangist mees, kes võis nüüd hakata kongis vabadusse pääsemiseks asju pakkima? Loo õigusest ja õiglusest toob vaatajani Sander Punamäe.

Sõjaprintsess Xena

Ukrainas sõdib praegu 50 000 naist. Marina, hüüdnimega Xena, on vaenlase vastu võidelnud sõja esimestest päevadest alates juba aastast 2014. Karm sõjaprintsess tõi ohvriks nii oma abielu kui töö. Ent ometi jäävad naised naisteks. «Sõda on sõda ja ilu on ilu,» konstateerib Xena kaevikus enne tulejoonele asumist silmi värvides. Marina ehk sõjaprintsess Xenaga vestleb Madis Kimmel.

«Täistund» on Kanal 2 eetris teisipäeviti kell 20.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles