MIDA TEHA? Elva elanik mures: lapsed turnivad raudteesillal ja loobivad jalakäijate pihta kive (1)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Jalakäijate sild ja raudteesild
Jalakäijate sild ja raudteesild Foto: Erakogu

Elva elanik palub olla ettevaatlik Elva-Peedu kergliiklusteel oleval sillal ja selle lähiümbruses. «Kahjuks toimib seal kõrval olev raudteesild noortele justkui magnet ja tihtipeale näeb raudteesillal neid aega veetmas. Mõned tegelased loobivad teiselt poolt raudteed jalakäijate silla poole kive,» ütleb elvalane, kes sealkandis tihti liigub.

Elvast Peedule viival kergliiklusteel asuvad paralleelselt jalakäijate sild ja raudteesild, mis viivad üle Elva jõe. Raudteesild on tõmbenumbriks nii mõnelegi noorele, kes sillal turnimise ohtlikkuse peale ei mõtle. Raudteerööbaste kõrval on lahtised kivid, mis annavad ulakamatele noortele ka võimaluse kive võidu jõevette visata. Kuid mitte ainult vette, sest kiviga võivad pihta saada ka inimesed, kes jalakäijasillal parasjagu kõnnivad.

Elva-Peedu kergliiklusteel asuv jalakäijate sild ja raudteesild.
Elva-Peedu kergliiklusteel asuv jalakäijate sild ja raudteesild. Foto: Triin Roos, Elu24

Sotsiaalmeedias jagab oma kogemust Elvas elav Laura (nimi muudetud, toimetusele teada), kes on kive loopivate noortega mitmeid kordi kokku puutunud.

«Olge palun ettevaatlikud Elva-Peedu kergliiklusteel oleval sillal ja selle lähiümbruses. Kahjuks toimib seal kõrval olev raudteesild noortele justkui magnet ja tihtipeale näeb raudteesillal neid aega veetmas. Ettevaatlik palun möödujatel olla aga seetõttu, et mõned tegelased loobivad teiselt poolt raudteed jalakäijate silla poole kive! Ühesõnaga, seda, kas keegi seal parasjagu kõnnib või kuhu nende kivid lendavad, nad ei näe. Raudtee on kõrgemal ja sealt tagant nad siis tegutsevadki,» kirjutab Laura.

«Eelmisel aastal juhtusin ise sealt mööduma, kui kivi minust veidi eemal maandus. Läksin loomulikult poistega vestlema ja olin väga kuri. Lootsin, et see jube tegevus on lõpetatud, kuid nüüd mõni päev tagasi jalutasin lastega seal ja kordus sama asi. Täiesti uskumatu. Kivi maandus õnneks jõkke ja kõik jäid terveks, kuid laps näiteks nüüd täiesti põhjendatult kardab sealt üksinda mööduda. Ise ka kardan nii enda, oma lapse kui ka teiste möödujate pärast. Kivid on ilmselt raudteelt pärit ja pole üldse mitte pisikesed. Ja võib-olla ei lennutata neid seal iga päev, iga nädal ka mitte. Aga piisab ühest õnnetust juhusest.»

Raudtee ja Elvast Peedule viiv kergliiklustee
Raudtee ja Elvast Peedule viiv kergliiklustee Foto: Triin Roos, Elu24

«Ma olen täiesti nõutu ja kuigi tavaliselt sotsiaalmeediasse ei postita, siis sel korral teen seda ja palun ka teisi, kes peaksid raudteel noori nägema – ajage nad sealt minema. Raudtee pole koht, kus aega veeta,» ütleb Laura, kes võttis selle probleemi tõttu ühendust ka vallaga. «Valda kirjutasin juba eelmine aasta. Nüüd teavitasin uuesti.»

Laura rääkis valla heakorraspetsialistiga, kellega arutati, et parim variant oleks panna raudteesillale üles kaamera ning hoiatav märk.

«Kaamera koos keelusildiga oleks hea kooslus.»

«Päris palju on olnud seda, et rongid lasevad signaali enne silda. Ilmselt on siis kas keegi jälle sillal olnud või siis rongijuhid juba ettevaatusest teevad seda. Eelmisel aastal, kui kodust õigesti nägin, oli ka juhus, kus rong pidi päris korralikult hoogu maha võtma enne silda. Läksin tol korral ka silla juurde kohale ja olidki lapsed jälle seal. Tookord täitsa sellised algklassijütsid ilmselt,» meenutab Laura ühte varasemat korda, mil lapsed raudteele liiga lähedal olid.

Raudteesillale on lihtne pääseda, sest sinna viib trepp. 
Raudteesillale on lihtne pääseda, sest sinna viib trepp. Foto: Triin Roos, Elu24

Lahendus peitub eelkõige laste kodudes

Elva valla sotsiaal- ja terviseosakonna juhataja Gerda Kiipli-Hiir tõdeb, et tegemist on tõsise murekohaga, mille lahendus peitub eelkõige laste kodudes. «On väga oluline, et vanemad selgitaksid lastele käitumisreegleid juba maast madalast ning kasvataksid lapsi teistega arvestama. Ootus, et keelumärke ja videokaameraid avalikus ruumis rohkem oleks, on üks võimalus probleemiga tegelemiseks ning kaamerate olemasolu aitab tõepoolest nii mõnigi kord korrarikkujaid tuvastada. Siiski on palju olulisem tegeleda ennetustööga ja selle töö saavad ära teha eelkõige lapsevanemad kodudes,» ütleb Kiipli-Hiir. 

«Julgustame siinkohal Elva valla elanikke, et kui selliseid ohtlikke ja mitteaktsepteeritavaid olukordi märkate (mitte ainult antud raudteesilla juures), siis andke nendest julgesti teada, helistades 112. Tööpäevadel vahemikus kella 8–17 on võimalik pöörduda ka otse Elva valla piirkonnapolitseinike poole, kelle kontaktid on leitavad Elva valla kodulehelt

Laura postituse kommentaarides leitakse, et raudteel ajaveetmise ohtlikkusest võiksid koolis rääkida ka õpetajad. «Sel teemal võiksid koolis klassijuhatajad sõna võtta,» arvab kommentaari jätnud Lea.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles