ELU25 Juku-Kalle Raid: Tallinna Soojus, keskerakonna ahnete katlameeste kogenemiskoht sai uue liikme (1)

Raha siia ja sooja katlamajja! Foto: arhiiv
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

KIRI TALLINNA VOLIKOGUST: Läbi aastste iseloomustab Keskerakonna poliitikat Tallinnas vahva malemäng oma liikmetega. Sealjuures, küllaltki kahtlaste "malereeglite" alusel, arvab Juku-Kalle Raid. Ehe näide on endise Keskkonna- ja kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni rahaga ülekülvamine ja soojale kohale sokutamine.

Kusagil suvel teatas keskerakondlasest Tallinna Keskkonna- ja kommunaalameti juhataja Ain Valdmann, et lahkub omal soovil ametist. Tore. Inimesed lahkuvad ikka ametist ja neid ameteid hakkavad pidama teised inimesed. Keskerakonna stiil nii lihtne ei ole. Omad mehed vangerdatakse spetsiaalselt nende jaoks leiutatud soojadele kohtadele, sealjuures saavad nad kaasa kopsaka kilekoti rahaga. See on tegelikult kohutavalt vana jutt, puhas Edgar Savisaare algkool.

Parteilase koht on sanatooriumis

Valdmanni näide on morn: vend otsustas ameti maha panna, mille peale ergastusid inimesed Pealinna võimukoridest.

Ain Valdmann hõikas kolleegidele "Tšutšufrei", kobis kabinetist minema, aga käbedalt kokku klopsitud koosolekul eraldati talle 33.000 eurot.

Kõik toimus justkui Nõukogude Liidu kuldaegadel: teeneline parteilane teatab, et läheb pinsile, talle eraldatakse preemia, surutakse rinda Lenini pildiga plekitükk ning tüüp kuulutatakse töökangelaseks, mis teatavasti tähendas neil aegadel vaieldamatuid hüvesid – näiteks elamise kinni maksmine poole ulatuses, eripoed, võimalus tasuta mööda riiki ringi kimada, näiteks siirduda nomenklatuurile mõeldud sanatooriumisse.

No midagi ei ole Tallinnas muutunud. Ain Valdmann hõikas kolleegidele "Tšutšufrei", kobis kabinetist minema, aga käbedalt kokku klopsitud koosolekul eraldati talle 33.000 eurot ning kohe hakkas ka abilinnapea Vladimir Svet – kes on nime järgi väga valgustatud inimene (Svet – valgus vene keeles) selgitama, et Valdmanni teened on siiski nii tohutud, et neid oleks piinlik mitte kasutada.

Miks saab hiigelhüvitisi samasse süsteemi lahkuja?

Vladimir Sveti sõnavõtt märkis täiesti õigesti ette Keskerakonna soovi kamraad uude mõnusasse pessa sokutada. Põhjenduseks muuseas lause, et Tšutšufrei Valdmann on nii vinge tegelane, et ta võiks üleni katta lausa kullatükkidega, aga ikka jääks neist puudu, kuna pakub Tallinnale oma teadmiseid ja oskusi juba 1976. aastast.

1976 oli muidugi huvitav aasta, näiteks toimus siis Eesti suurim, Osmussaare maavärin. Osmussaare maavärinas Tšutšufrei Valdmanni süüdistada ei saa, küll aga selles, et kunagine korruptsioonikahtlustusega tüüp (2007 uuriti tema kentsakaid ärisuhteid linna suurklientidega).

Valdmann on nii vinge tegelane, et ta võiks katta lausa kullatükkidega, aga ikka jääks väärtust üle

Täiesti ajuvabal kombel lubab 1990ndate keskel vastu võetud Tallinna linna põhimäärus hüvitist – ka siis, kui sa oled korruptant, lähed uuele töökohale linnas või lahkud lihtsalt omal soovil.

Raha taskus uude kabinetti

See on ikkagi äärmiselt ebaõiglane, vaatame tänases majandusseisus väheke ringi ning mõtleme, kui mõnusana see otsus vabariigi kodanikele tunduda võib. Selle üle, kas 33.000 on väga suur raha või suur raha annab emotsionaalselt vaielda, aga ju ta ikka on. Parajalt suur.

Kui aga tegelane oma hüvitise kätte saab ning sirge seljaga järgmisesse kabinetti kõnnib, on asjad ikkagi kohe päris hapud. Nii sattus Tšutšufrei Valdmann isegi endale üllatuseks tööle Tallinna soojusesse, mida juhib samuti vahva keskmusketär Kalle Klandorf.

Katlamajas töötasid nõuka ajal, kui Valdmann linnale oma teeneid pakkuma hakkas, põhiliselt intellektuaalid, kes kusagil mujal tööd ei saanud. Katlamaja ülikoolidest pajatab folkloor uskumatuid lugusid. Tänaseks on aga selle folkloori põhialus muutunud. Katlamajja läheb uhkelt kinnimakstud parteilane. Tallinna Soojus on vaieldamatult soe koht, täitsa huvitav, palju seal soojakottidel pikutavaid parteilaseid redutab?

Tallinna Soojus on vaieldamatult soe koht, täitsa huvitav, palju seal soojakottidel pikutavaid parteilaseid redutab?

Antud hetkel on Tallinna volikogus käimas EESTI 200 kirjutatud eelnõu arutamine, mis lõpetakse võimaluse kümneid tuhandeid luhvtitada ära. Kusjuures – paneme ikka kohe tõsiselt tähele, kes sellisele eelnõule vastu hääletama hakkavad. Kas lisaks kesikutele veel keegi?

Muuseas – 2021 osales Ain "Tšutšufrei" Valdmann Kultuurikatlas peetud üritusel, mille pealkirjaks oli "Kuidas teha linna õnnelikumaks".

Nüüd on siis teada, mida ta silmas pidas. Hubisevat katelt Tallinna Soojuses pluss paksu ja puljongirikast elu maksumaksa kulul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles