Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Saaremaa sotsiaalmaja elanik mõistmatuses: miks mu dokument ja pangakaart vallaametniku käes peavad olema? (1)

Copy
Kuressaare sotsiaalmaja elanik Toomas
Kuressaare sotsiaalmaja elanik Toomas Foto: Irina Mägi

Kuressaares sotsiaalmajas elav Toomas ei mõista, miks ta on jäänud ilma oma dokumendist ja pangakaardist. «Ma tahan lihtsalt oma dokumenti valla käest enda kätte saada, tahan siit ära kolida,» ütleb Toomas, kes sooviks elama asuda vagunelamusse. Valla sõnul hoiustatakse sotsiaalmajade elanike dokumente kahepoolselt kokkulepitud tingimuste kohaselt.

Toomas (52) elab Kuressaares sotsiaalmajas. Tervise tõttu mees tööl ei käi ning elab pensionist, mida saab enda sõnul 500 eurot kuus. Kuna tema pangakaart on aga vallaametniku käes, ei saa ta oma raha kasutamise üle ise otsustada. «Nädala alguses antakse vaid 20 eurot kätte,» ütleb Toomas. «Ma tahan oma elu tagasi saada,» lisab ta.

Toomasele on kohtu poolt määratud eestkostja. «Tahan siit minema saada, aga dokumente ei anta. Mulle öeldakse, et kohtu poolt on määratud, et siin peaksin elama, aga et nad võtavad inimeste käest ID-kaardi ja pangakaardi ära, sellest aru ma ei saa. Ma saaks endale hankida vagunelamu, kus rahulikult elada. Siin käiakse pidevalt ukse taga suitsu ja viina küsimas, häiriv on see,» räägib Toomas. «Ma ise ka joon, aga ma võtan rahulikult ega märatse, ei tee mitte midagi halba kellelegi. Tahan omaette rahulikult elada, aga nemad peavad mind lolliks, et dokumendi ära võtavad. Ma pole mingi loll. Mul on mõistus kodus. See on absurd, mis inimestega tehakse.»

Tagasi üles