VIDEO Dinosauruste tapjast asteroid tekitas 1,5 kilomeetri kõrguse tsunami, mis liikus üle poole Maa (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Arvutijoonistus 66 miljonit aastat tagasi Maad tabanud asteroidist, mis teadlaste sõnul tekitas kilomeetrite kõrguse tsunami. Sellega kaasnes ka liikide, kaasa arvatud dinosauruste väljasuremine
Arvutijoonistus 66 miljonit aastat tagasi Maad tabanud asteroidist, mis teadlaste sõnul tekitas kilomeetrite kõrguse tsunami. Sellega kaasnes ka liikide, kaasa arvatud dinosauruste väljasuremine Foto: shutterstock.com

Maad tabas 66 miljonit aastat tagasi asteroid, mis langes tänapäeva Mehhiko alale ning tekitas rohkem kui kilomeetri kõrguse tsunami, mis liikus üle poole planeedi.

Teadlased avastasid ülivõimsa tsunami kohta tõendeid, analüüsides meie planeedi ookeanipõhja enam kui sajas paigas üle maakera, ja tegid Mehhiko Yucatani poolsaare juures tekkinud koletutest lainetest digitaalsed mudelid, teatab livescience.com.

«See tsunami oli piisavalt tugev, et lõhkuda ja erodeerida ookeanide setteid poolel maakeral,» sõnas teadlane Molly Range, kes tegi USA Michigani ülikooli maa- ja keskkonnateaduste osakonnas magistritöö modelleerimisuuringu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles