«See Rootsi vanamuti kuju ei kõlba Marie Underile!» Jürgen Roostele ei sobi luuletajale püstitatud monument (8)

Elu24
Copy
Марие Ундер перед Национальной библиотекой в Таллинне.
Марие Ундер перед Национальной библиотекой в Таллинне. Foto: Vallo Kepp

«Mulle tundub, et Marie Under oli Eestis üks kõige seksikam ja võimsam naine. Mati Karmin peaks oma kuju sealt Rahvusraamatukogu eest maha võtma. See Rootsi vanamuti kuju ei kõlba Marie Underile! Ma tahan sinna ühte ilusat, kaunist Marie Underit!» avaldab luuletaja Jürgen Rooste.

Reedeses «Ringvaates» olid külas uue saatesarja «Eesti kirjanduse lugu» saatejuht Ester Kuntu ja saate kangelane Andrus Kivirähk, kes meenutasid Eesti luuletajat Marie Underit ning avaldasid oma arvamust Rahvusraamatukogu juurde püstitatud monumendist.

Marie Underist räägitakse kui Eesti parimast luuletajast, kelle sonetid müüdi omal ajal läbi kahe kuuga. Uues saatesarjas jagasid enda muljeid Marie Underist kirjanikud Doris Kareva ja Jürgen Rooste.

«Ma kujutan ette, et sonetid oli nagu uus lehekülg. Niimoodi ei olnud keegi enne kõnelnud. Seal võis olla väga palju noori neiusid, kes tundsid, et nemad on saanud hääle,» meenutas Kareva Underit. 

«Ta on mõjutanud väga paljusid ja väga erinevaid kirjanikke. Näiteks Jürgen Rooste esikkogu kandis pealkirja «Sonetid», kuigi seal ei olnud ühtegi sonetti,» naeris Kareva.

Rooste väljendas saates enda austust luuletaja suhtes. «Mulle tundub, et Marie Under oli Eestis üks kõige seksikam ja võimsam naine ja tema võimsus väljendus küll intellektis ja värssides, aga samas ta oli ka selle hetke iluideaal paljuski.»

Rooste sõnul ei sobi talle luulejata auks püstitatud kuju. 

«Mati Karmin peaks oma kuju sealt Rahvusraamatukogu eest maha võtma. See Rootsi vanamuti kuju ei kõlba Marie Underile! Ma tahan sinna ühte ilusat, kaunist Marie Underit!»

«Selles suhtes, et me ei pea kõike seksualiseerima. Aga teha Marie Underi asemel preili Sokk on ikka sigadus ja mingis kohas on ikkagi selline seksuaalsus ja ilu on naise võim ka sellises feministlikus mõttemaailmas minu jaoks,» jagas Rooste. 

Andrus Kivirähi sõnul on Jürgenil õigus ning omal ajal olid Underisse armunud kõik olulisemad Eesti vaimutegelased alates Laikmaast lõpetades Tuglasega. «Eks ta kindlasti oligi järelikult kaunis naine. Ma olen nõus, et kuju võiks küll ära muuta!» lisas Kivirähk.

Marie Underi monument.
Marie Underi monument. Foto: Pm
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles