KUULA ⟩ Rahvas on otsustanud, just see ongi Eesti hääl!

Elu24
Copy
Sookurg ei lasku kunagi puu otsa, veel vähem elektripostile. Tema ööbimis- ja elupaigaks on valdavalt sood ja rabad.
Sookurg ei lasku kunagi puu otsa, veel vähem elektripostile. Tema ööbimis- ja elupaigaks on valdavalt sood ja rabad. Foto: Karl Adami

Raadio Elmar korraldatud konkursil «Eesti hääl» otsiti heli, mis on Eesti loodusele ja meie olemusele kõige ligilähedasem. Kolmenädalase otsingu tulemusena selgus, et Eesti hääle tiitli pälvib sookure häälitsus.

Raadio Elmar kuulajad selgitasid septembri eelviimasel nädalal välja Eestile kõige iseloomulikuma hääle.

Erinevad helide pakkumised laekusid raadio Elmar kuulajatelt. Osavõtmiseks tuli saata oma lemmikhääle lühike kirjeldus. Kahe nädala jooksul valiti välja kümme Eesti häält, mida pakuti kõige enam: saunaleili viskamine, lumekrudin, merelainete laksumine, sookure hääl, metsakohin, suitsupääsukese laul, lõkke praksumine, ritsikate häälitsemine, vihma krabin ja mesilaste sumin. Kolmandal nädalal sai kümmet häälenäidet kuulata ja valida oma lemmiku.

Raadio Elmar peatoimetaja Andres Panksepp ütles, et taolise konkursiga sooviti lõbusas ning mängulises võtmes otsida Eestile taas midagi omast sarnaselt rahvuslille ja -linnuga. «Suur hulk pakkumisi saabus kampaania esimestel päevadel, seega, inimesed juba olid mõelnud sellele teemale ja ootasid, et Eestile peaks valima tunnushääle. Üks erilisemaid «hääli», mida pakuti, oli vaikus. Kuid kuna otsisime ikkagi häält, siis vaikus jäi ootama teist konkurssi. Väga sagedasti pakuti ka laulupeo laule või konkreetsete inimeste hääli, kuid ka need ideed jäävad ootama võistlemist teistel konkurssidel,» lisas Panksepp.

Ta rääkis, et enne kampaaniat mõtlesid korraldajad igasugu häälevariante, kuid osalejad suutsid oma pakkumistega siiski üllatada. Teiste häälte hulgas sooviti tunnushääleks «Aktuaalse kaamera» meloodiat, hobust heina söömas, karastusjoogi avamist, sambla krõbinat, lapse naeru, lamba määgimist, raadio Elmar signatuure, vaikust enne tormi, hundiulgu, harvesteri häält, lume sadamise heli, sääsepininat, hümni, vikati luiskamist, seto leelot, kandleheli, koerte haukumist, kukelaulu jpm.

Konkursil «Eesti hääl» osales ligikaudu 5000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles