JUUBILAR Voldemar Kuslap: ma olen õnnelik inimene (2)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Voldemar Kuslap
Voldemar Kuslap Foto: Mailiis Ollino

24. septembril sai 85-aastaseks armastatud laulja Voldemar Kuslap, kes on Eesti kõige pikema staažiga tipptasemel meeslaulja. Juubilar meenutas ETV saates «Pealtnägija» oma säravat karjääri. 

Voldemar Kuslap on oodatud esineja igas Eestimaa nurgas. Hiljuti põetud koroona ei peata tema hoogu lavalaudadel ning laulja vurab oma Toyotaga ühest kontserdipaigast teise, et pakkuda kuulajatele rõõmustavaid kontserdielamusi. «Eestimaa on küll risti põiki läbi käidud, kuid on veel kohti, kus ei ole käinud,» ütleb Kuslap Rõude külamajja jõudes. Rõude rahvas paneb lauljale kingiks kaasa kohalike naiste kootud vaiba.

Kontserte on Kuslap andnud tuhandeid. Energia, millega ta töötab, on hämmastav. Ooperitäht on endiselt šarmantne ja silmnähtavalt heas vormis. Mis energiat ja sädet hoiab? «Tahan olla liikuvuses ja mul on veel säilinud huvi ja uudishimu ümbritseva vastu. Võiks palju rohkem liikuda. Metsajooks on asendunud kepikõnniga. Püüan olla nii vaimses, füüsilises kui vokaalses vormis,» räägib laulja.  

Voldemar Kuslap «Pealtnägija» saates.
Voldemar Kuslap «Pealtnägija» saates. Foto: Ekraanitõmmis videost.

Suurema osa oma karjäärist ehk ligi 60 aastat on Kuslap olnud Rahvusooper Estonia solist ning Estonia kõrval on ta üle poole sajandi tuuritanud ka sooloartistina. Kuslap tunnistab ka ise, et ühe lihtsa maapoisi jaoks on see olnud erakordne teekond. «Nüüd ma vist küll julgen esmakordselt eetris öelda, et veel 60 aastat tagasi oleksin ma vaevalt suutnud ette kujutada, et mind ootab ees nii huvitav, nii kirju, nii sündmusterikas elu, tore elu. Ma olen õnnelik inimene,» ütleb laulja. 

Kuslap sündis 24. septembril 1937. aastal Peipsi taga Oudova rajoonis ümberasujate peres. Ta ei mäleta oma isa, kes jäi punavõimude repressioonide tõttu kadunuks, kui poiss oli alles imik. Pere neli last kasvatas üles ema. Sõja ajal kolis Kuslap Tartumaale ja õppis alguses kutsekoolis brigadiriks. Volli, keda sõbrad just nõnda kutsuda armastavad, kutsuti Tõrva kultuurimaja juhtima. Seal jäi ta kõrva oma esimesele lauluõpetajale. 1964. aastal liitus konservatooriumitudeng Kuslap koorilauljana Estonia trupiga ning üsna pea esines juba solistina. Tänaseks on tema kontol ligi 100 rolli ainüksi ooperi-, opereti- ja muusikalilavadel.

Bariton Voldemar Kuslap
Bariton Voldemar Kuslap Foto: Ekraanitõmmis videost.

«Näe vahtrad õitsevad, näe langetavad lehti...» kõlab saates lõik Kuslapi laulust «Aknal». «Sellel laulul on kummituslik meloodia,» sõnab maestro. «Kui palju on ikka elus lauldud laule. Sadakond rolli ooperis, operetis, muusikalis. Mõne loo pealkiri ei meenugi,» tõdeb laulja. Kuslapi praegune kodukant on Muraste, kus ta elab kevadest sügiseni oma suvilas. Sealsel rannal võib teda näha tegemas tervisekõndi iga ilmaga. 

Meil kõigil on oma Voldemar Kuslap, ütleb «Pealtnägija» saatejuht Margit Kilumets. Kes mäletab tema võrratuid duette Helgi Salloga või Heli Läätsega. Kelle jaoks jääb ta esmajärjekorras Don Quijoteks või Raimond Valgreks. 

Voldemar Kuslap
Voldemar Kuslap Foto: Ekraanitõmmis videost.

«Ma vajan tarka pedagoogiliste võimetega lavastajat. Sellest oleneb väga palju. See on õnn, kui on võimalus niisuguse inimesega tööd teha,» ütleb Kuslap. 

Laulja kõrval seisab vankumatult tema abikaasa Kaie, kes on koorijuhi haridusega ja olnud tema kõrval alates konservatooriumi teisest kursusest. «Mäletan, et minu esimesel esietendusel ütles professor Tiit Kuusiku abikaasa minu naisele: «Tea, et teatriinimese naise elu ei ole meelakkumine. Selleks peab olema väga palju mõistmist, arusaamist, kahe jalaga maapeal olekut.» Seda ma olen tundnud,» avaldab Kuslap. 

Voldemar Kuslap koos abikaasaga
Voldemar Kuslap koos abikaasaga Foto: Ekraanitõmmis videost.

Kas tuntus on elus rohkem kasu või kahju toonud? «Usun kindlasti, et kasu. Sellest ei tule välja teha väga. Ju ikka mul keegi vihavaenlane ka on,» tõdeb Kuslap ning meenutab ühte aastakümneid tagasi juhtunud lugu: «Mul pidi olema Rakveres kontsert. Valvelauda oli jäetud teade, et kontsert jääb ära. Ma olin just parasjagu kodus vannis. Siis mulle helistati ja küsiti, kus ma olen. Rahvas saalis ootab. Jõudsime üle tunni hiljem kohale, kuid rahvas võttis väga tänulikult vastu meid.»

Huvi kalmistute vastu

Kuslapi huvi kalmistute vastu algas üle 60 aasta tagasi, mil ta töötas Tõrva kultuurimajas. Esimeste ilmalike kalmistupäevade jaoks infot kogudes avastas Kuslap, millised huvitavad isikud ja lood on seotud kalmistutega. Näiteks on Kullamaale maetud helilooja Rudolf Tobias ning Tootsina tuntud Aare Laanemets.

Kas on vahet ka, mis aastaajal kalmistul käia? «Reeglina ma ei käi kalmistutel, kui on vihmane, rõske, udune ilm. Ma olen veider inimene. Ega ma muidu ei oleks üle 50 aasta teatris töötanud,» avaldab Kuslap.

Kuslap on palju rännanud ning uude kohta sattudes alati läbi astunud kohalikult kalmistult. Ooperitäht on avaldanud ka raamatu «Jalutuskäigud Eesti kalmistutel».  

Kuuekordne vanaisa

Kuslapil on kaks last ja kuus lapselast ning kolm lapselapselast. Kuidas järgmised põlvkonnad Voldemari kutsuvad? «Vaariks kutsuvad nad mind. Suurim kiitus oli, kui 3-aastane Lilli ükskord patsutas mulle õla peale ja ütles: «Tubli, vaari!»,» meenutab laulja toredat seika. Kas mõni lastelastest käib ka vanaisa jälgedes? Kuslap räägib, et üks pojatütar lõpetas Taani kuningliku muusikaakadeemia laulu alal. «Ütlesin talle ükskord, et lauljal peab olema üle keskmise anne, väga tugev tervis ja veel tugevam närvikava,» räägib ooperitäht. 

Palju õnne Voldemar Kuslapile Elu24 toimetuse poolt!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles