Neeme Raud: ajad on muutunud, telekaamera pole inimeste jaoks enam jahmatav objekt

Raadio Elmar
Copy
Neeme Raud
Neeme Raud Foto: Madis Veltman

Kanal 2 programmis alustab ajakirjanduslik telemagasin «Täistund». Televaatajatele pakutakse kõike intrigeerivat, ärevat, huvitavat, segadust tekitavat ja ootamatut siin maailmas. Saadet asuvad juhtima laia spektriga teletegijad, teiste seas kosmopoliit Neeme Raud.

«Ajakirjanduslik žanr televisioonis on kuidagi vähe esindatud. Ajakirjanduslikke lugusid võiks olla eetris kindlasti rohkem. Just selliseid lugusid, mis selgitavad mõnda teemat, suhestuvad mõne inimesega ja räägivad tema lugu. Kanal 2 otsustas, et sel hooajal on eetris vaja just sellelaadset pikemat saadet,» märkis Neeme Raud raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Saadet «Täistund» hakkavad tegema viis tippklassi ajakirjanikku. Teiste hulgas Kuku raadio peatoimetaja Madis Kimmel, ajakirjanikud Eeva Esse, Elo Mõttus-Leppik, Sander Punamäe ja kosmopoliit Neeme Raud. «Igal teisipäevaõhtul kell 20.00 on eetris kolm videolugu kolmel erineval teemal. Iga autor juhatab oma teema ise sisse. Üldist saatejuhti meil pole,» sõnas Raud.

«Esimeses saates on teemad vägagi intrigeerivad. Mailis Reps annab Kanal 2 jaoks pikema intervjuu. Saame teada, kuidas ta täna end kohtualusena tunneb. Autoriks on Elo Mõttus-Leppik. Kui saates on põnev ja suur lugu, siis hiljem jõuab eetrisse ka ülejäänud materjal – see, mis esialgu 12-minutilisest loost välja jäi. Seda kajastab «Täistund ekstra»,» märkis Raud.

20. septembri saates toob vaatajateni põneva videoloo ka Madis Kimmel. «Kimmel käis komandeerigus Ukrainas ja veetis seal kolm nädalat. Salvestas seal koos meie parima sõjaoperaatori Ivar Heinmaaga täiesti jahmatava panevat materjali. Seal on videolõik sellest, kuidas nad sõitsid mööda tänavat ja tee ääres inimesed sõna otseses mõttes põlvitasid. Seda võiks vaikides vaadata,» lisas ta.

«Minu enda lugu räägib sellest, kuidas sul võib olla kõik olemas – hea töö, perekond, edukus, oled avalikus elus nähtav ja omad kutseid kõikidele tähtsatele üritustele. Minu tänase loo tegelane on Kadri Land. Täna on ta Tallink Grupi juhatuse liige. Sel suvel avastas ta endal rinnavähi. Kuidas ta mõte edasi läks ja mis edasi sai... kas tööstress aitas haiguse tekkele kaasa? Teema on pikemas üks ühele intervjuus,» lisas Raud.

Stuudiointervjuusid selles saates pole. Kõik on väljas filmitud videolood. «Tahame Eesti telemaastikule tuua juurde dokumentalistikat. Hea, kui tõsielulood jõuavad ekraanile. Tõsiselt tehtuna, mitte lihtsalt mingi väikese teemana. Need on läbi töötatud telelood. See on meie saate kontseptsioon,» lisas ajakirjanik.

«Kõiges võib leida paralleele. «Pealtnägija» on dokumentaalsaade, mis eetris olnud juba üle 20 aasta. Kahtlemata üks kõvemaid tegijaid Eesti telemaastikul. Rääkisin Mihkel Kärmasega eelmisel nädalal. Ta leidis, et kes saab selle vastu olla, et «Pealtnägijale» tekib teistsugune alternatiiv ja tuuakse tõsist ajakirjandust ekraanile juurde,» rääkis ta.

Raud usub, et tänapäeval on tunduvalt lihtsam teha uurivaid lugusid. «Mäletan, kui alustasin noore ajakirjanikuna kaheksakümnendatel. Oli Nõukogude Liidu lõpp-periood ja tänavaintervjuusid oli pea võimatu teha. Mitte keegi ei rääkinud. Keegi viskas võib-olla naljaka killu, kuid midagi tõsist ei rääkinud. Inimesed lihtsalt ei tahtnud ekraanile tulla. Enam pole ekraan ja telekaamera inimeste jaoks jahmatavad objektid,» sõnas ta.

«Miks Kadri Land otsustas oma loost rääkida? Vaid pooled inimestest lähevad sõeluuringutele. Mõeldakse, et tervis hea, ja lükatakse uuringuid edasi. Kadri ütles, et ta tuli kaamera ette oma isiklikku lugu rääkima, et öelda – inimesed, ärge lükake midagi edasi, ohud on olemas. Kui kontrollite, võib see osutuda ehmatavaks episoodiks ja elu läheb edasi. Kui ei kontrolli, võib see hoopis tumendama varjundi võtta,» märkis Neeme Raud raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula Neeme Rauaga tehtud intervjuud SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles