JÕUKAD MONARHID Kuningliku perekonna varade väärtus on vähemalt 23 miljardit dollarit

Elu24
Copy
Buckinghami palee.
Buckinghami palee. Foto: Shutterstock

Viimase kümnendi jooksul kasvas kuninglik vara, mis hõlmab hooneid, maad, maavarade õigusi, kunsti ja muid aardeid. See juhtus kiiremini kui kunagi varem pärast seda, kui Edward Usutunnistaja omandas nende valduste esimesed osad peaaegu tuhat aastat tagasi.

Vaid kümne aastaga on monarhia suurimate institutsioonide – Crown Estate’i ning Lancasteri ja Cornwalli hertsogkondade – jõukus kahekordistunud. Kuninglikule perele kuulub ka sadu miile Briti rannikust. Ascoti võidusõidurada, Ovali kriketiväljak ja paljud Londoni kuulsaimad eraklubid hõivavad kuninglikke maavaldusi, teatas The Times. 

Crown Estate on tohutu kinnisvaraportfell, mis hõlmab maad ja hooneid Inglismaal, Walesis, Põhja-Iirimaal ja Šotimaal ning on väärt umbes 18 miljardit dollarit. Pool Crown Estate'i varandusest pärineb Londoni kinnisvarast, sealhulgas peaaegu kogu Regent Streetist, St Jamesi ja Palli ostukeskuse peamistest osadest ning mõnest linna prestiižsematest klubidest, nagu Athenaeum, Boodle's, Carlton ja Reform Club.

Kuigi Crown Estate kuulub valitsevale monarhile, ei ole see tema eraomand. Valitsev kuningas või kuninganna ei saa osalust müüa ega pärandvaralt otse tulu.

Selle asemel suunatakse kasum tagasi riigikassasse, mis tagastab protsendi sellest summast kuninglikule perekonnale suverääni toetusena.

Hiljuti troonile saanud kuningas Charles III

Kuningas Charles III (73) vara on väärt umbes miljard dollarit. Ema surmaga päris ta Lancasteri hertsogkonna, mis on monarhile kuulunud alates 14. sajandist ja millel on 18 hektarit maad Cheshire'is, Lancashire'is, Yorkshire'is, Lincolnshire'is, Derbyshire'is, Staffordshire'is ja Lõuna-Walesis.

Kuigi Buckinghami palee ja teised kuninglikud paleed on usaldusomandis, sealhulgas Sandringhami mõis Norfolkis ja Balmoral loss, kus suri kuninganna Elizabeth II, kuuluvad need monarhile ja lähevad tõenäoliselt Charlesile.

Kui palju Charles lõpuks oma emalt saab, ei saa kunagi teada. Kohus otsustas 1820. aastal, et monarhi testamenti ei pea avaldama.

Kuningas Charles III
Kuningas Charles III Foto: OLI SCARFF/ Scanpix

Elizabeth II lapselaps William

40-aastane prints William sai pärast oma vanaema surma miljardäriks, võttes kontrolli Cornwalli hertsogkonna üle. Uus Walesi prints oli juba enne rikas, sest oli pärinud oma varalahkunud emalt Dianalt ja vanavanaemalt miljoneid.

Prints William
Prints William Foto: Carl de Souza/ Scanpix

Printsess Anne

Printsess Anne'i varanduseks hinnatakse umbes 52 miljonit dollarit. Elizabeth II ostis Gatcombe Parki oma tütrele 1976. aastal. Ta elab Gloucestershire'i mõisas, mis asub tema vanema venna maakodu Highgrove'i lähedal. Anne'i on pikka aega kutsutud kõige töökamaks kuninglikuks perekonnas ja arvatakse, et tal on ulatuslik ehtekollektsioon. 

Printesess Diana poeg Harry 

38-aastase prints Harry ja tema naise Meghan Markle'i varandus on hinnanguliselt 22 miljonit dollarit, teatas Time. Suurem osa Harry rahast pärineb emalt saadud pärandist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles