KUNINGAGA KOOS ⟩ Eestlannad jagavad muljeid kohtumisest tulevase Charles III-ga

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Kuningas Charles III, toonane Walesi prints külaskäigul Tartus, 5. novembril 2001.
Kuningas Charles III, toonane Walesi prints külaskäigul Tartus, 5. novembril 2001. Foto: Ove Maidla

Mitmed eestlannad tunnevad uhkust, et nad said praeguse kuninga Charles III-ga kohtuda, kui ta käis 2001. aasta lõpus Eestis visiidil. Naised jagavad toredaid fotomeenutusi oma sotsiaalmeediakontodel ning räägivad Elu24-le, mis mulje toonane Walesi prints Charles neile jättis. 

Pärnus elav Maria Rozbaum on postitanud oma Facebooki alloleva pildi ning selle juurde järgmise teksti: «Siis, kui mul oli au koos kursakaaslastega kohtuda sellise mehega nagu King Charles III (tol ajal prints) ja ma tegin nägu nagu see oleks minu jaoks täiesti igapäevane kogemus ja mul on parematki vaadata.»

Maria rääkis Elu24-le, et kohtumine leidis aset siis, kui ta Tartu Ülikoolis ajakirjandust ja suhtekorraldust õppis. «Meie kursus valiti välja, et meie saame temaga kohtuda, kui ta Tartus on,» meenutab ta. Enne kohtumist loeti aga nö sõnad peale. «Meil oli alguses üks loeng ja tund, kus õpetati, kuidas temaga peab käituma ja kuidas tema poole pöörduda. Pöörduda tuleb tiitliga Royal Highness (Kuninglik Kõrgus). Peab hästi viisakas olema. Öeldi ka, et ise ei tohi vestlust alustada,» avaldab Maria. «Kui Charles sisse tuli, oli ta väga muhe, ütles «tere, kuidas teil läheb» ning hakkas kõigiga juttu rääkima. Ei olnud mingit hirmu enam tema ees,» meenutab naine kohtumist Charles III-ga.  

«Osadega rääkis ta pikemalt. Mina temaga pikemalt ei rääkinud. Ta tuli ise, käsi ees, surus kätt ja küsis, kuidas meil läheb ja millega me tegeleme. Mu mälestused on väga positiivsed. Tundus hästi tore ja avatud ning väga muhe inimene. Siis ei saanud isegi sellest niimoodi aru. Praegu, paarkümmend aastat hiljem, on väga lahe meenutada. Olen õpetaja ja koolis rääkisin õpilastele sellest ja tudengitele ülikoolis,» räägib Maria rõõmsalt.

Õhkkond oli pidulik ja kõik olid rõõmsad

Oljana Kallson oli toona Miina Härma gümnaasiumi õpilane, kui Walesi prints Charles, tänane kuningas Charles III 6. novembril 2001 Tartut külastas. «Koolipere oli väga õhinas. Kõik olid põnevil, et mis tal seljas on ja milline ta välja näeb? Tollal ma ei saanud lõpuni aru, kui suur asi see on. Kui käisin hiljem Inglismaal ja suhtlesin kohalikega, siis selgus, et päris vähesed on kuningliku pere liikmeid näinud, rääkimata vestlusest. Nad tõrkusid seda uskumast, et ma olen Charlesi nii lähedalt näinud. Ka Vanemuises töötavad briti tantsijad, kes nägid pilti Postimehes, ei suutnud uskuda, et ma olen päriselt Charlesiga kohtunud,» räägib Oljana.

«Kui käisin hiljem Inglismaal ja suhtlesin kohalikega, siis selgus, et päris vähesed on kuningliku pere liikmeid näinud, rääkimata vestlusest.»

«Kuna ta oli nii sõbraliku olemisega, siis kadus ära hirm Inglismaa troonipärija ees. Ta astus ise ligi meile ning surus kätt. Õhkkond oli pidulik ja kõik olid rõõmsad. Ta tundus lihtsalt nagu tavaline inimene. Oli võluv oma lihtsuses,» ütleb Oljana.  

Miina Härma gümnaasium korraldas suurejoonelise vastuvõtu

Miina Härma gümnaasiumi õpilasena sai kuningaga kohtuda ka Monika Timberg, kellel jagub kohtumise iseloomustamiseks samuti vaid kiidusõnu. Veel enam, samal päeval oli Monika sünnipäev ning see sünnipäev on tänu Charlesi külaskäigule eriliselt meelde jäänud. «Charles külastas meie kooli, sest Miina Härmas on süvendatud inglise keele, ajaloo ja kultuuri õpe. Meil olid spetsiaalsed tunnid õppekavas, mis seotud Suurbritanniaga. Õppisime inglise kirjandust ja ajalugu. Samuti olid õppereisid Inglismaale. Miks meie kool valituks sai, oligi see, et olime aastakümneid olnud Inglismaaga väga seotud. Tema külastus oli austusavaldus koolile, et kool nii põhjalikult inglise keele ja kultuuri õpetamisega tegeleb.» Monika räägib, et nende klass valmistus selleks kohtumiseks hoolikalt. «Meie paralleelklassist olid kaks õpilast, kes juhtisid Charlesi läbi koolimaja,» ütleb Monika.

Oma külaskäigul tutvus prints Charles inglise keele ja briti ajaloo klassiga, osales õpetaja Tiiu-Mai Loko briti ajaloo tunnis, kuulas klassis õpilaste tervitust ning vestles nendega. Miina Härma gümnaasiumi inglise keele õpetaja Tiiu-Mai Loko sai kuningannalt 2008. aastal Briti Impeeriumi ordeni.  

«Allolev pilt on hetkest, mil oli segakoori esinemine. Kõik olid tohutus ärevuses. Kuid Charles andis kõigile kätt ja tervitas. Austus ja elevus olla temale nii lähedal ja tema kätt suruda, see oli enneolematu tunne. Me nii ootasime seda kohtumisehetke. Kuninglikust soost inimest nii lähedalt näha – see oli ülisuur asi, sest enne olime teda vaid raamatust ja telerist näinud,» räägib Monika. 

Miina Härma õpilased kohtumas Charlesiga.
Miina Härma õpilased kohtumas Charlesiga. Foto: Postimees

«Tore ja ootusärev oli. Kõik tervitasid teda kooli ees. Osad koolipere liikmed olid akna peal, paljud olid väljas. Suurejooneline vastuvõtt oli ning seda kavandati pikalt.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles