Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

NII KIIRESTI? Alaealine neiu kihutas Laagna teel nagu kiirteel (1)

Copy
Alaealine tabati roolist kihutamas.
Alaealine tabati roolist kihutamas. Foto: Ida-Harju politseijaoskond

Ida-Harju politseijaoskond annab sotsiaalmeedias teada šokeerivast juhtumist, mis leidis aset teisipäeval, 13. septembril, kui roolist tabati 15-aastane neiu, kes koos eakaaslastega mööda Laagna teed kimas.

«Kallid lapsevanemad! Eile mõõdeti Laagna teel sõiduauto kiiruseks 115 km/h. Juhiks osutus 15-aastane tütarlaps, kes kasutades ema Bolt Drive'i kontot, rentis sõiduki ja läks sõiduki võimeid proovima. Sõidukis viibis tütarlapsega koos veel kaks alaealist,» annab Ida-Harju politseijaoskond teada oma Facebooki lehel, kutsudes vanemaid üles oma laste tegevust rohkem jälgima.

«Milline õnn, et politsei sai sekkuda ja midagi hullemat ei juhtunud. Tea, millega sinu laps tegeleb,» paneb politsei vanematele südamele.

Politseiauto. Foto on illustreeriv.
Politseiauto. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Nooruk ei mõistnud oma teo tõsidust

Politsei- ja piirivalveameti piirkonnapolitseinik Mari-Liis Mölder ütles Elu24-le, et kahjuks tuleb tõdeda, et nooruk ei mõistnud oma teo tõsidust. «Võtsime ühendust ka tema vanematega ja palusime teha nii, et tüdrukul ei oleks enam võimalik oma telefoniga autot rentida,» täpsustas Mölder. 

Möldri sõnul eelistab politsei juba pikemat aega võimalusel noorte inimeste karistamise asemel nende käitumise mõjutamist muude meetoditega, näiteks taastava õiguse rakendamist, et panna noort mõtlema oma teo ohtlikkuse üle ja mõjutada teda, et ta tulevikus enam nii ei teeks.

Kihutav auto. Foto on illustreeriv. 
Kihutav auto. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

Eestis on piirkiirus 120 km/h ja seda ei ole plaanis tõsta. «Uued neljarajalised teed on valdavalt projekteeritud ja ehitatud arvestades maksimaalset lubatud kiirust 120 kilomeetrit tunnis. Eelkõige tuleneb see seadusandja tahtest,» rääkis ERR-ile transpordiameti pressiesindaja Erki Varma möödunud aasta mais.

Täpsemalt on liiklusseaduses öeldud, et olenevalt liiklus- ja teeoludest, ohutusest ja sõiduki kategooriast võib transpordiamet suurendada asulavälisel teel suurimat lubatud sõidukiirust 120 kilomeetrini tunnis.

Õppesõidu ajal ja esmase või piiratud juhtimisõigusega juhiloa omaja ei tohi sõita kiiremini kui 90 kilomeetrit tunnis.

Bolt Drive: konto jagamine teiste osapooltega on pettus

Palusime kommentaari ka Bolt Drive'i esindajalt. Bolt Drive'i suunajuht Lukas Yla ütles, et Bolt Drive'i konto jagamine teiste osapooltega on pettus ja kasutustingimuste range rikkumine. «Kasutajakonto jagamise eest kolmandatele osapooltele on Bolt Drive määranud 250 euro suuruse trahvi. Kui auto on saanud kahjustada või satub avariisse, on kasutaja kohustatud tasuma kõik auto parandamisega seotud kulud,» avaldas ta.

«Oleme kasutaja konto platvormilt blokeerinud ning juhtumiga tegeleb edasi politsei. Meie koostööpartner kontrollib kõiki üles laaditud juhilube ja kasutab eraldi ka näotuvastuse tarkvara, et kindlaks teha juhilubade õigsust. Teeme koostööd politsei ja transpordiametiga, et kontrollida juhilubade kehtivust. Kehtiva juhtimisõiguseta inimesel ei ole õigust ka Bolt Drive'i autot juhtida.»

Bolt Drive'i autot rentides võtab kasutaja täieliku vastutuse liikluseeskirjade ja kasutustingimuste järgimise ning ohutu liiklemise eest.

Tagasi üles