KUIDAS SAADA SOOJA? ⟩ Tallinlanna külmast linnakorterist: tundub, et õues on soojem kui toas (2)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Külmetavad inimesed. Foto on illustreeriv.
Külmetavad inimesed. Foto on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Kuna kortermajades ei ole kütteperiood veel alanud, peavad paljud taluma külma tuba. Tallinlanna Alexis kirjutab sotsiaalmeedias, et talle koguni tundub, et õues on soojem kui linnakorteris, ning küsib sõpradelt soovitusi, kuidas sooja saada.

«Armsad sõbrad! Kodus on väga külm. Istun, trükin postitust, aga näpud külmetavad. Tundub, et õues on soojem kui linnakorteris, tahan tagasi maale, seal on ahi,» kirjutab Alexis Facebookis.

«Kas kellelgi on soovitusi, kuidas sooja saada? Radikat pole, kuid aitab pudel kuuma veega külje all ja kaks koera. Ma olen igasuguseid asju läbi elanud. Kuid ammu pole nii külm olnud, isegi talvel. Kuidas saate hakkama?» küsib ta.

«Aitab pudel kuuma veega külje all ja kaks koera.»

Alexise postituse on artikli kirjutamise ajaks meeldivaks märkinud 578 inimest. Kommenteerijad annavad lahkelt nõu, mida nemad sooja saamiseks teevad. 

«Lambavillased tooted (sokid, vest, kampsun), veel parem koeravillaga sokid. Tänapäevased fliisid ei suuda neid asendada. Aastaid tagasi, kui elasin väga külmas majas, magasin öösiti lambanaha peal ja suvel, kui rõdul magan, kasutan ka lambanahka,» ütleb Ruth, lisades, et sooja aitavad saada ka vürtsikam toit ja kõik soojendavad teed.

Kuum tee aitab sooja saada. Foto on illustreeriv.
Kuum tee aitab sooja saada. Foto on illustreeriv. Foto: Alastair Grant, Scanpix

Relika avaldab, et tal on sama lugu ja ta käibki mitu tundi väljas jalutamas. «Ja kodus fliispleedi sees või siis koristades saab sooja.» Liia tõdeb samuti, et tõesti on külm. «Kuum tee ja kuum jalavann on minu sõbrad praegu,» ütleb ta. 

Taimi leiab, et ingveritee annab seespidiselt sooja. Ingveriteed soovitavad paljud vastanud. Marika toob välja aga oma teeretsepti:

«Minus käivitab «sisemise tule» ajurveeda vürtsitee. Seda võib ise ka kodus kokku segada – jahvatatud nelk, Tseiloni kaneel, pruun suhkur, kardemon, ingver, must pipar, mina lisan ka kurkumit. Kõiki võrdses koguses, tassi keedetud vee kohta 0,5 tl segu, lasen tõmmata ja kui piisavalt jahtunud, lisan mett.»

Lisaks soojadele vürtsikatele teedele ja teravamatele toitudele soovitatakse panna palju küünlaid ümberringi ning hankida endale termopesu ja meriinovillaseid riideid. «Hästi hoiab sooja meriinovillane rõivas vastu ihu, kui on, siis turmaliiniga ravivöö. Tulehingamine (joogast). Eelpoolnimetatud ingver ja vürtsitee. Randmeid ja pöidlapäkki soojendada küünla kohal,» ütleb Heli.

«Parimaks kaaslaseks sügisel on soe pesu, meriinosokid ja sületäis küünlaid.»

«Soovitan kuivatatud ingverit, need soojendavad. Külmadel talvepäevadel jalutades on need minule kõige tõhusamad,» ütleb Pille.

Ave jagab oma mõtteid: «Mõtlesin just ärgates, et jahedus piilub juba tuppa. Sellest hoolimata lükkan varavalges aknad pärani, lasen tuule tuppa, hingan hommikuvärskust ja tervitan sügist. Alustan päeva kakaoga või kohviga, kuhu sügiseti segan juurde Cayenne'i pipart, kardemoni ja kaneeli. Perele aitab kõrvitsapüreesupp ingveri ja kardemoniga. Röstitud sibulatele tibutan pisut tšillit.»

«Nii saab sooja sisse, siis tempokas muusika mängima, parim aeg sügisene kraamimine ette võtta, üleliigne kraam üle parda, suveasjad kasti, talveasjad välja,» kirjeldab Anu. «LED-tulukesed akende kohale õhtusteks olemisteks. Ja lõpuks rahunemiseks süütan küünlad, teen meega ja kaneeliga taimeteed ja poen lambateki sisse sooja ja loen või vaatan mingit head filmi.»

«Algab ju hygge aeg, nagu taanlased ütlevad. Parimaks kaaslaseks sügisel on soe pesu, meriinosokid ja sületäis küünlaid,» soovitab Anu lõpetuseks.

Teesegud. Foto on illustreeriv.
Teesegud. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Hoopis teistmoodi kõlab aga Margoti soovitus:

«Kui tahad sooja, sule silmad ja näe, et istud suure lõkke ääres. Kui lõke on ära põlenud, aseta söed mõnda nõusse ja istu edasi, söed süles... Ja aina korda, mul on palav, nii palav...»

«Suurepäraselt aitab dušš. Alguses soe, siis veidi kuumem vesi, kui tavaliselt, lase keha nii soojaks. Las soe vesi jookseb sinu kaelale, piki selgroogu alla. Kui keha on soojenenud, hakka aeglaselt külma vett juurde keerama. Keera seni, kui kilkama hakkad, kilka, naera ja keera nats veel külmemaks... Riided selga, sest nüüd on tuba soojaks läinud ja kui sa akent avama lähed, võib külm tuul kallistada.»

Postituse autor Alexis ütles Elu24-le, et võimalusel tuleks rohkem liikuda ja tegutseda. «Ei tasu olla vihane, et kodus on külm. Retsepte, kuidas sooja saada, on palju,» ütleb ta. «Tuleb edasi minna, sest maailm muutub ja elu muutub huvitavamaks, nii palju imelist on veel ees. Maailm muutub, aga muutume ka meie. Parem tegutseda, kui nukrutseda,» leiab Alexis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles