Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

VIDEO ⟩ Eesti lipp või mitte? Ukrainas hukkunud sõduri käel olnud embleem tekitab küsimusi

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: AFP/SCANPIX

Ühismeedias ringleb video Ukraina sõjas hukkunud sõdurist, kelle paremal õlal näib esmapilgul olevat Eesti lipu käiseembleem. Eesti kaitseväe sõnul ei saa aga kindel olla, et tegu on just Eesti kodanikuga.

Elu24 toimetusele saadeti Facebooki grupis «Maskita minek» ringlev šokeeriv video, kus on näha kaevikus lamavaid hukkunud sõdureid.

Tähelepanu pälvis aga ühe sõduri paremal käel olev embleem – sinivalge lipp. Nii läks kiirelt ringlema info, et tegu võib olla Eesti sõduriga.

Kaitseväe peastaabi pressiosakonna ülem Taavi Karotamm tõdes toimetusele, et antud juhul on raske kindlaks teha, mis rahvusest isik videos on. Küll aga kinnitas ta, et kaitsevägi ega kaitseliit ei ole saatnud ühtki teenistujat osalema sõjategevuses Ukrainas.

Kui esmapilgul võib videost tunduda, et tegu on Eesti trikolooriga, siis lähemalt vaadates ei ole näha siiski lipu kolme värvi, vaid ainult sinist ja valget. Säärast sümbolit kasutavad aga näiteks Briti sideväelased.

Järgnev video on häiriv!

1949. aastal sõlmitud Genfi konventsiooni kohaselt peavad konflikti pooled tagama langenute auväärse matmise. Mai lõpus teatas Ukraina peaprokurör Irina Venediktova, et tuvastatud on ligi 15 000 sõjakuritegude juhtumit.

Isegi siis, kui tegu oleks Eesti lipu embleemiga, ei saaks kindel olla, et selle kandja on eestlane.

Nimelt saab sinimustvalget käiseembleemi soetada ka internetist. Lisaks on Eestist abisaadetisi saanud Ukraina võitlejad väidetavalt kinnitanud vormidele ühtsuse märgiks just Eesti lipu embleeme.

Foto: Kuvatõmmis videost

Välisministeeriumi meedianõunik Anna Tisler-Lavrentjev tõdes toimetusele, et Ukrainas viibivate eestlaste üle täpset arvestust ei peeta. «See arv on pidevalt muutuv, aga hinnanguliselt võib Ukrainas viibida mõnikümmend eestlast. Valdav osa Ukrainas viibivatest eestlastest on seal seoses tööga või peresidemete tõttu. Mõnel juhul on tegemist ka topeltkodanikega,» lisas ta.

Ministeeriumi andmekogus Consul, mida peetakse konsulaartoimingute tegemiseks, oli maikuus kirjas, et Ukrainas viibib 25 Eesti kodanikku.

Rahvastikuregistri järgi oli selle aasta 1. jaanuari seisuga oma elukoha Ukrainas registreerinud 579 Eesti kodanikku. Kes neist inimestest tegelikult seal veel on, sellest välisministeeriumil täpset ülevaadet ei ole.

Taavi Karotamm 
Taavi Karotamm Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEE

Eesti sõdur pälvis Ukrainas vapruse eest ordeni

25-aastasest German Barinovist sai aga augusti lõpus esimene Ukrainas sõdiv Eesti vabatahtlik, kellele Ukraina president andis sõjas üles näidatud vapruse eest ordeni.

Pärnust pärit Barinov pälvis ordeni «Mehisuse eest» 3. järgu. See on Ukraina riiklik autasu, mida antakse sõjaväelastele, politseinikele ja teistele jõustruktuuride töötajatele vapruse ja inimeste päästmise eest.

«Mulle on see suur au ja põhjus tunda uhkust,» ütles varem Pärnus turvamehe ja abipolitseinikuna töötanud Barinov. Ta ühines Ukraina võõrleegioniga märtsis ja augusti lõpuks oli ta sõdinud rindel neli kuud. Loe pikemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles