Baleriin Age Oks meenutab kuningannat: ta koputas oma kontsakesega vastu maad

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Kuninganna Elizabeth ja baleriin Age Oks
Kuninganna Elizabeth ja baleriin Age Oks Foto: Ekraanitõmmis videost.

Balletitantsija Age Oks meenutab kuningannat kui sooja inimest, kes tundis huvi balleti vastu ja üllatas oma teadmistega. 

Baleriin Age Oks oli pikalt Inglise rahvusballeti esisolist ja kohtus kuningannaga mitmeid kordi. Uudise kuninganna surmast võttis Oks vastu kurbusega. «Loomulikult on see uudis väga šokeeriv ja kurb. Millegipärast lootsin, et ta veab välja seekord, aga läks nii,» ütles Age Oks ETV saates «Ringvaade». 

Age Oks
Age Oks Foto: Ekraanitõmmis videost.

Age Oksa esimene kokkupuude kuningannaga oli 1994. aastal Edinburghi teatri taasavamisel, kus viibis ka kuninganna. «Sai tantsitud «Uinuvat kaunitari». Tekkis selline eriline hetk ja olin siis laval pabistaja ka. See oli erakordne ootus,» meenutab Oks esinemist, mil publiku hulgas oli Elizabeth II. 

2010. aastal sai Age Oks kuningannalt ordeni. «See võttis ikka põlve värisema. Tseremoonia ja sealne aura olid erilised. Tol hetkel vesteldud ei saanud. Aga teistel kohtumistel üllatas see, et ta tundis alati huvi. Vähemalt ta näitas nii seda välja. Ei olnud ainult kätlemine, vaid ta oli teadlik sisulistest asjadest.»

«Mäletan ühte galat, kui ta tuli lavale pärast etendust ja oli kursis sellega, et lava on jäik, sest tantsijad olid rääkinud kusagil, et see lava on jäik. Siis ta küsis selle kohta ja koputas oma kontsakesega vastu maad. See oli nii ootamatu, et ta tundis huvi ja võttis sellise isikliku pöördumise,» rääkis Oks. 

Kuninganna Elizabeth II
Kuninganna Elizabeth II Foto: Ekraanitõmmis videost.

Enne kuningannaga kohtumist tuli õppida, kuidas peab käituma, kui kuninganna on lähedal. «Loeti ette meile, kuidas kätt anda. Sammud olid väga loetud ordeni kätte saamisel.»

Kui kuninganna Elizabeth Eestis käis, elas Age Oks juba Eestis ja oli kutsutud Elizabethiga kohtuma. «Väga hea meel oli, et ta tundis ära mind,» ütles Oks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles