Mart Normet leinab isa: ta astus ühte teise reaalsusesse ja tegi seda talle omase tagasihoidlikkusega...

Elu24
Copy
Mart Normet
Mart Normet Foto: Eero Vabamägi

8. septembril suri 76-aastaselt silmapaistev eesti teatripedagoog ja lavastaja Ingo Normet. Isa meenutab ühismeedias ajakirjanik Mart Normet.

Ingo Normeti poeg, telemees Mart Normet jagas ühismeedias südamlikku järelehüüet koos toreda pildiga, kus isa Ingol on peas virtuaalreaalsuse prillid.

«Fotol on isa neli aastat tagasi virtuaalreaalsuses. Täna kell 20 astus ta ühte teise reaalsusesse,» kirjutas Mart Normet neljapäeva õhtul ühsimeedias.

«Ja tegi seda talle omase tagasihoidlikkusega – lasi Inglise kuninganna enne taevaväravatest sisse ja läks siis ise järele, ilma suurema kisa ja kärata. Igatseme!»

Ingo Normet sündis 8. juunil 1946 Tallinnas. 1969. aastal lõpetas ta Moskva Riikliku Teatriinstituudi (GITIS) lavastaja erialal ning täiendas end hiljem Leningradi Teatri- ja Kinematograafiainstituudis ja Helsingi Teatrikõrgkoolis.

Pärast kooli lõpetamist töötas ta Endla teatris lavastaja ja peanäitejuhina. 1991. aastal sai temast ETV teleteatri pearežissöör. Hiljem tegutses Ingo Normet EMTA lavakunstikooli õppejõuna, juhatajana ning 1996. aastast oli kooli professor.

Ingo Normet
Ingo Normet Foto: Sander Ilvest

Samuti juhendas Normet nelja lavakunstikooli lendu, käivitas ametliku lavastajaõppe ja lõi kooli teatrialase raamatukogu.

Ingo Normet on õpetanud mitmes Euroopa teatrikoolis ning teinud üle 110 lavastuse Eestis ja Soomes ning ETV teleteatris.

Aastatel 1993–1995 juhtis Normet Eesti Lavastajate Liitu ning oli Eesti Rahvuskultuuri Fondi aseesimees.

Ingo Normet on pälvinud Ants Lauteri nimelise auhinna, Valgetähe IV klassi teenetemärgi ning Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles