ELU25 ⟩ VAATA VIDEOT JA LOE! Mida rääkis Putini poolt välisagendiks kuulutatud legendaarne muusik Andrei Makarevitš Juku-Kalle Raidile

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Käes ta on! Kui veel mõni aeg tagasi ei söandanud Vladimir Putin legendaarsemaid rokkmuusikuid, kes tema vastu üles astusid, puudutada, siis see aeg on möödas. Üksteise järel näidati koht kätte DDT liidrile Juri Sevtšukile ning nüüd ka Mašina Vremeni liidrile Andrei Makarevitšile. Juku-Kalle Raid räägib mõlemast olulisest tegelasest. Vaata ka videot saatest «Reporter».

Venemaa justiitsministeerium tunnistas legendaarse rokkansambli Mašina Vremeni juhi Andrei Makarevitši välisagendiks, põhjuseks Makarevitši pikk vastuseis Ukraina ründamisele, juba alates Krimmi okupeerimisest 2014. Makarevitši nimi kõrvuti mitmete ajakirjanike, analüütikute ja aktivistidega ilmus välisagentide nimekirja reedel pärast selle uuendamist 2. septembril. «Välisagent» aga tähendab seda, et oled reetur, ning märgib teatud määral sinu lindpriiuse algust. Kui Venemaal diktaator sind reeturiks kuulutab, pole see kuigi lõbus.

Putin laiendab haaret

Ilmselgelt on tegu diskursuse muutmisega Putini administratsiooni poolt, kuna seni Makarevitši-taolist vankumatut legendi, kes on Venemaal mitmeid aastakümneid suurstaadionite kaupa kontserte andnud, ei puudutatud. Otsa tegi Putin lahti aga juba kuuke varem, kui trahvis DDT juhtfiguuri Juri Sevtšuki Baškorostani pealinnas Ufaas antud kontserdil peetud sõja- ja Putini-vastase kõne eest. Selles kõnes soovitas Sevtšuk otsesõnu venelastel «mitte suudelda presidendi perset», samuti kritiseeris teravalt Ukraina ründamist ja võõral maal jõhkrutsemist.

Putin trahvis ka Juri Sevtšuki sõja- ja Putini-vastase kõne eest. Selles kõnes soovitas Sevtšuk otsesõnu venelastel «mitte suudelda presidendi perset».

Makarevitši välisagendiks kuulutamine näitab seda, et mingid endised vaikivad piirid Venemaal enam ei kehti ning et vaieldamatult võib vanglakaristus ähvardada ka sealseid rokkmuusika-ikoone. Siiani neid eriti puutuda ei julgetud, tundub aga, et üks epohh sai just läbi.

Välisagent Makarevitš ja Eesti

Vaatame korraks, kes on Makarevitš ja miks ta Venemaal senini nii suurt rolli on mänginud. Makarevitš asutas Mašina Vremeni 1969. aastal, kui algul lauldi ingliskeelset rokki, siis üsna kohe hakati mängima originaalmuusikat originaalsõnadele ning sealt tekkis algul põrandaalune, aga pärast juba üleliiduline tähelend. Bändi lugu «Povorot» näiteks hääletati venelaste poolt nelja parima loo sekka kogu Vene rokkmuusika ajaloos.

Makarevitš meenutas mulle kord oma Moskva restoranis (kus pakutakse Gruusia toitu): «Algul oli bändi nimi Time Machine, aga selle viisime kirillitsasse 1973. aastal.»

«Isegi see suvaline asi aitas meil ellu jääda ning iga tšinovnikust idioot oli siiski sunnitud tunnistama ansambli teatud legitiimsust.»

Samal ajal tehti toonase vokaalpoptrioga Linnika ka esimene salvestus üleliidulise plaadifirma Melodia tarbeks, kus Mašina Vremenit tutvustati kui instrumentaalansamblit. Makarevitš räägib: «Isegi see suvaline asi aitas meil ellu jääda ning iga tšinovnikust idioot oli siiski sunnitud tunnistama ansambli teatud legitiimsust.»

Mašina Vremeni on seotud ka Eestiga, 1976. aastal käidi siin Tallina Tehnikaülikooli aulas esinemas. Äge on see, et just Tallinnas, Mustamäelt Balti jaama sõitvas trollibussis kohtus Makarevitšiga esmakordselt Akvariumi solist Boriss Grebenštšikov, kes tiris Ajamasina ka Piiterisse põrandaalustele kontsertidele.

Andrei Makarevitš meenutab edasi: «1978. aastal sattusime ka tõelise nõukogude staariga samadele gig'idele: see oli Gunnar Grapsi Magnetic Band. Mäletan vinget festivali Tšernogolovkis, kohas, kus nõukogude teadlased mõtlesid välja nõukogude Coca-Cola, limonaadi Baikal, ja kus seda originaalis tänaseni toodetakse.»

Eesti rokimänedžer Ari Dubin on kuulehes KesKus öelnud: «Võib päris veendunult öelda, et Mašina Vremeni oli kõige tuntum ja armastatum vene ansambel, kes meil kunagi esinenud on.»

Kutid, kui teile ei meeldi Eestis, minge ära!

Makarevitš läks Putiniga nugade peale esmalt juba 2008. aastal peale Gruusia ründamist, ent see oli küllaltki ettevaatlik samm.

Kui aga Moskva 2014. aastal Krimmi okupeeris, taunis Makarevitš seda juba täielikult: «Peamine probleem seisneb selles, et Venemaa asetas end paariariigi staatusesse ning see on väga ebameeldiv, inetu ja häbiväärne. Teine õudne asi on see, et Venemaa läks väga pikaks ajaks, võib-olla aastakümneteks, riidu Ukrainaga. Minu meelest on võimul juba ammu katus ära sõitnud, aga nii ka vene reainimeste oma, kes ei esita väga loomulikke küsimusi selle kohta, mis tegelikult on Venemaale hea ja mis halb.»

Kord, kui Makarevitšiga Tartus Primavista kirjandusfestivali Karmo Tüüri õllepuhvetis istusin, arutasid Andrei ja teine Venemaa Putini-vaenulik kultuuritegelane Artemi Troitski, et kuidas üldse saab putinistidest venelasi aidata.

«Kui inimesed elavad Eestis, aga sealjuures vaatavad Venemaa poole ning räägivad, kui hea on Venemaal ja kui hirmus on siin, siis võtan seda teatud seksuaal-mentaalse hälbena.»

Ja Artemi teatas: «Ma arvan, et venelased peavad end ise aitama. Tähendab, kui nad ise ei suuda sellest august välja ronida, ei olegi head lahendust. Kui rahvas pole rahul, ta protestib – kui ei, on rahvas pigem rahul. Ei saa aidata rahvast, kes kaifib oma maa ilmselgelt ebaõiglast tegevust!

Kui inimesed elavad Eestis, aga sealjuures vaatavad Venemaa poole ning räägivad, kui hea on Venemaal ja kui hirmus on siin, siis võtan seda teatud seksuaal-mentaalse hälbena.

Kutid, kui teile Eestis üldse ei meeldi, kui leiate, et Venemaal on kõik väga hästi ning teil oleks seal Putini ajal suurepärane olla, miks te ei sõida siis Venemaale elama?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles