Just selline võis näha välja kiviajal elanud naine

Inna-Katrin Hein
Copy
Teadlane uurimas inimkoljut. Pilt on illiustreeriv
Teadlane uurimas inimkoljut. Pilt on illiustreeriv Foto: shutterstock.com

Teadlased tegid leitud kolju põhjal pearekonstruktsiooni, mis näitab, milline nägi välja umbes 5700 aastat tagasi praeguse Malaisia alal elanud naine, kelle identiteet jääb aga saladuseks.

Ülikooli Universiti Sains Malaysia (USM) arheoloogide meeskond avastas 2017. aastal Malaisia loodeosas Penangis Guar Kepah's asuvas neoliitikumiaegse küla väljakaevamiskohas luustiku, mille nad nimetasid Penangi naiseks. See naine oli üks 41 skeletist, mis kaevati välja mitme kaevamise käigus. Naise säilmete ümber olnud merekarpide radiosüsiniku dateerimine näitas, et ta elas neoliitikumis ehk uuel kiviajal, mis selles piirkonnas kestis aastatel 8000–3300 eKr, teatab livescience.com. 

Brasiilia arvutigraafikaekspert Cicero Moraes koos USM-i arheoloogidega kasutas naise näo loomiseks kolju kompuutertomograafiauuringut koos tänapäeval elavate malaislaste 3D-näokujutistega. Saadud nägu koos hammaste kulumise ja koljuluude liikumatu ühendusega lubab oletada, et see naine elas kiviaja kohta vanaks, umbes 40-aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles