Ukraina laps napsas paideka koolikoha? Ema ja kooli arvamus lähevad lahku (7)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Paide Hammerbecki põhikool. Foto on illustreeriv.
Paide Hammerbecki põhikool. Foto on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Paides elav lapsevanem ei mõista, miks ei saanud tema laps kohta oma kodulinna kooli. «Ma ei usu ealeski, et Paides on viienda klassi õpilasi nii palju, et ühte last juurde ei mahu,» avaldas ema, kes soovis oma lapse kooli vahetada. «Asi on ehk selles, et Ukraina lapsed võtavad Eesti laste kohad ära,» usub ta. Koolid aga kinnitavad, et asi pole Ukraina lastes ning mõni klass ongi erakordselt suur.

Paides elav Anu soovis vahetada oma viiendasse klassi mineva lapse kooli. «Tahtsime vahetada kooli, sest lapsel tekkisid kooliga probleemid. Kui soovisin ta teise kooli panna, olid lood sellised, et kohta polegi ja laps peab jätkama samas koolis. Ei mõista, kuidas nii?» rääkis Anu Elu24-le.

«Laps ei saa oma valla kooli, kuna klass on täis ja seda tänu Ukraina mudilastele! Ma saan aru, et kõik lapsed peavad koolis käima, aga vabandage väga, mis meie, eestlaste lastest saab, kes ei saa kooli ega lasteaeda? Väga pettunud sellest kõigest,» avaldas Anu sotsiaalmeedias, kuna talle tundub, et tema laps ei saanud kohta Ukraina laste suure arvu pärast.

Anu rääkis Elu24-le, et koolid, kuhu ta oleks soovinud oma last panna, olid Paide Hammerbecki põhikool ja Väätsa põhikool. «Paide kool ütles kohe, et klass on täis ja uurivad, et äkki saavad loa klassi suurendada, aga seda luba nad ei saanud, kuigi eelmine aasta läks sealt klassist ära kaks õpilast ja kohti oli. Nüüd aga jah võeti võõrad lapsed juurde ja oma valla lapsed vaadaku ise, kuhu saavad,» avaldas naine pahameelt. Ka Türi vallas asuvalt Väätsa põhikoolilt sai ta vastuse, et kohad on täis.

Anu pöördus enda sõnul ka lastekaitsetöötaja poole. «Küsisin, mis siis saab, kui lapsevanemal ei ole võimalik viia oma last kooli või saata bussile? Ja tal oleks vaja, et saaks lapse kodu lähedale kooli? Põhiharidus ju kohustuslik. Tuli välja, et ongi palju probleeme selle kõigega. Ja nagu olen kuulnud, siis on probleeme sellega pea igal pool. Ei ole lasteaiakohtasid ja ei ole koolikohtasid, sest ukrainlastel on eelised,» rääkis Anu.

Koolid selgitavad

Paide Hammerbecki põhikooli direktor Barbi Valdmann ütles, et vastab tõele, et üks lapsevanem soovis oma lapse tuua nende kooli viiendasse klassi õppima, kuid vabu kohti viiendates klassides ei olnud. «Lapsevanemal soovitasime koolikoha leidmiseks pöörduda kohaliku omavalitsuse poole,» ütles Valdmann.

«Olukorras puudus seos Ukraina õpilastega,» kinnitas direktor. Hammerbecki koolis õpib praegu 30 Ukraina õpilast.

Väätsa põhikooli direktor Anneli Mand selgitab, et neil on viiendas klassis 29 last, mis on juba kaugelt üle piiri ning nad on juba varem taotlenud luba klassi suurendamiseks. 29 õpilast ongi maksimumarv ja sellest rohkem lapsi enam ei mahu. «Ruumi täituvus on nagu ta on, ruumi venitada ei saa. Nii suurt viiendat klassi ei mäletagi varasemast,» ütleb Mand, tõdedes, et helistajaid ja küsijaid on väga palju ning tihti kipubki olema nii, et küsitakse kohti klassi, kus on juba palju õpilasi.

Väätsa põhikool.
Väätsa põhikool. Foto: Dmitri Kotjuh

«Seda, et meil oleks ukrainlaste tõttu lapsi klassis palju, ei ole,» kinnitab direktor. Sõja jooksul on Väätsa põhikooli tulnud viis Ukraina last. «Mõned ukrainlastest õpilased olid siin juba varem.»

Mis puudutab aga jagamist oma lasteks ja võõrasteks lasteks, siis kõik lapsed, kes on sellesse piirkonda sisse kirjutatud, on nii-öelda oma lapsed, ütleb direktor. «Ukraina lapsed on ka meie lapsed, kui nad elavad Väätsal ja Türi vallas. Nende sissekirjutus ja elukoht on siin. Mõlemad on selles mõttes kohalikud, kui nad elavad ühes piirkonnas,» selgitab koolijuht.

Ukraina õpilased. Foto on illustreeriv. 
Ukraina õpilased. Foto on illustreeriv. Foto: Rakvere põhikool

Paide linnavalitsus: Ukraina lapsed ei võta Eesti laste kohti ära

Paide linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialist Maarit Nõmm ütles, et Hammerbecki põhikooli viies klass oli selleks ajaks tõesti juba komplekteeritud. «Lapsele oli koht olemas linna teises koolis, Hillar Hanssoo põhikoolis. Ukraina lapsed pole ühtki Eesti lapse kohta Paide linna haridusasutustes «ära võtnud»,» kinnitas Nõmm.

«Hetkeseisuga on Paide koolides ca 60 Ukraina last, mis on prognoositust veidi vähem – osa peresid on läinud kodumaale tagasi, osa lahkunud teistesse omavalitsustesse,» ütles Nõmm.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles