VIDEO ⟩ Roomlased tapsid end enda teadmata, kuna vein sisaldas ohtlikku ainet

Inna-Katrin Hein
Copy
Joonistus vanadest roomlastest. Ajalooliste andmete kohaselt sisaldas roomlaste vein pliid, mis võis tappa
Joonistus vanadest roomlastest. Ajalooliste andmete kohaselt sisaldas roomlaste vein pliid, mis võis tappa Foto: shutterstock.com

Kui kaugele läksid iidsed inimesed oma toitude ja jookide maitse parandamisega? Kas nad tarbisid mürgiseid aineid, kuna need muutsid suhu pandava isuäratavamaks? Roomlased tegid seda, lisades oma veinile ja hiljem ka toidule plii magusat versiooni. Mõned ajaloolased väidavad, et laialt levinud pliimürgitus aitas kaasa võimsa Rooma impeeriumi langemisele alates 2. sajandist pKr.

Ajaloolane Plinius vanem (umbes 23 – 79 pKr), riigimees Cato vanem (234 – 149 eKr) ja põllumajandusekspert Columella (4 – 70 pKr) kirjutasid, et kääritamata viinamarjamahla keetmisel valmistati siirup, et kontsentreerida looduslikke suhkruid. Kui mahla vähendati kolmandikuni selle algsest mahust, nimetati seda sapa'ks, kirjutab ancient-origins.net.

Kuna mahla keedeti pliisulamitest valmistatud keetjates, imbus see kahjulik element siirupisse. Reageerides viinamarjamahlas olevate atsetaadiioonidega, tekkis plii(II)atsetaat, väga toksiline keemiline ühend. Sapa’s ehk pliisuhkrus oli pliisisaldust 200 korda kõrgem kui on tänapäeval lubatud pliitase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles