ARHIIVI FOTOD ⟩ Legendaarne KuKu klubi on sunnitud Vabaduse väljakul uksed sulgema

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
KuKu klubi
KuKu klubi Foto: Viktor Burkivski

Seoses Tallinna Kunstihoone kapitaalremondiga on kohvik Tuum ja 1935. aastal avatud KuKu klubi sunnitud uksed sulgema. «Uue asenduspinna läbirääkimised on peaaegu lõpus,» nentis KuKu klubi direktriss Virve Sirgi ja ütles, et 30. septembril on Vabaduse väljakul asuvates KuKu ruumides raju lõpupidu.

Kolmapäeval tuli ilmsiks, et Tallinnas Vabaduse väljakul asuv legendaarne kohvik Tuum ja 1935. aastal avatud KuKu klubi peavad kunstihoones tehtava kapitaalremondi tõttu uksed sulgema.

«Millises vormis KuKu klubi tegevus hoones pärast renoveerimistööde lõppu täpselt jätkub, selgub alles hiljemalt kahe aasta pärast, aga kindlasti jätkub,» lubab Eesti Kunstnike Liidu president Elin Kard.

Viimane kräu KuKu klubi Vabaduse väljaku ruumides leiab aset 30. septembril. Direktriss Virve Sirgi nentis toimetusele, et see saab olema meeldejääv. «Püsikunded on muidugi elevil, sest lõpupeod saavad olema rajud!» Kuhu KuKu klubi remondi ajaks kolib, ei ole veel selge. «Uue asenduspinna läbirääkimised on peaaegu lõpus. Enne ei anna mingit informatsiooni, kui Vabaduse väljakul on viimane pidu peetud,» naljatab ta.

Vaata fotosid KuKu klubi arhiivist!

Ajakirjanik Juku-Kalle Raid, kes nimetab KuKu klubi oma teiseks koduks, meenutas, et tõstis jala esimest korda üle KuKu ukseläve 13-aastasena.

Nimelt kutsus 1988. aasta kevadel maalikunstnik Aleksander Suuman ta endaga KuKu klubisse kaasa. «Ütles, et tule, ma näitan sulle tõelist kohta,» meenutas Juku-Kalle. Mõeldes tagasi tollele kevadisele päevale, meenus talle esimesena ukse ees seisnud šveitser. «Ma tulin enne Suumani sisse ja sain šveitseri käest kõvasti sõimata, et see pole mingi tattide koht. Siis tuli Suuman ja sai ise sõimata, et ta mingi tite kaasa tassis,» ütles Juku-Kalle naerdes. Õhtu lõppes Suumani talutamisega kirjanike liidu majja. «Vot see on minu esimene mälestus.»

Juku-Kalle sõnul oli toona tegu aukartust äratava kohaga. «Hiilisin ikka mööda seinaääri. See oli nagu maailm maailmas – siin mingid asjad ei kehtinud, mis trepist üles minnes kehtisid.»

Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Madis Veltman

Kaks aastat tagasi tähistas klubi oma 85. sünnipäeva. «Ega ta nüüd kuskile ula peale ei jää,» lubab Juku-Kalle. «Enam-vähem kõik 400 «Jukuraadio» saadet on seal salvestatud. Ma ei mäletagi, millal ma viimati toimetuses lehte kokku panin,» ütles ta naerdes. «Ikka on kodu või KuKu klubi.»

Legendaarse klubi ära kolimine Juku-Kallet aga ei morjenda. «Ma olen seda algusest peale näinud ja väga hea, et korda tehakse, mulle meeldib!» on ta positiivne. «Usun, et kogu kunstihoone saab uue ilme ja on kindlasti väga äge. Et ei juhtuks seda, et kunstnikud läbi lae KuKu klubisse kukuvad,» naljatles ta.

Seda, et legendaarsetest ruumidest välja kolides õige vibe ära kaob, ta ei usu. «Vibe'i loovad inimesed ja ma ei usu elu sees, et see ära kaob. Pakime kaasa ja laseme uues kohas lahti,» naljatles Juku-Kalle. Kuigi asenduspinda pole veel leitud, võiks see tema sõnul jääda siiski vanalinna.

Möödunud aasta 20. juunil, kui tõmmati Tallinna Kunstihoone hoovis joon alla KuKu klubi 86. hooajale, oli kohal ka Elu24 fotograaf. Vaata fotosid siit:

GALERII 〉 KuKu klubi pani 86. hooajale punkti lõbusa peoga​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles