Tartu kodanik Tähe tänaval asuvast tiigist: ehk oleks aeg selline surmaprojekt kinni ajada? (4)

Triin Roos
, ajakirjanik
Copy
Tiik Tartus Tähe tänaval.
Tiik Tartus Tähe tänaval. Foto: Erakogu

Tartlane Imre on sotsiaalmeediasse teinud postituse, milles avaldab muret Tartus Tähe 4 krundil asuva tiigi pärast. «Kui keegi peaks sellest aiast üle ronima, siis sinna ta ka jääks,» mõtles mees tiigi juures jalutades ning sai kohe oma mõttele ka kinnituse, nähes vees hulpimas kahte loomalaipa.

24. augustil kirjutas Imre oma sotsiaalmeediakontol: «Tartus Tähe 4 aadressil asub büroohoone ja TÜ füüsikahoone. Vanal hallil ajal on sellele kompleksile lisatud ka purskkaev vms. Täna jalutasin sellest mööda ning mõtisklesin, et sellel on sügavust ning samuti ka aed ümber nii, et kui keegi peaks sellest aiast üle ronima, siis sinna ta ka jääks. Ei jõudnudki oma mõtisklusega kaugele, kui avastasin, et selles juba hulbibki kaks laipa. Ilmselt kahe kohaliku kassi maised jäänused vee sees tublisti paisunud. Ehk oleks aeg selline surmaprojekt kinni ajada?»

Tiiki uppunud kass.
Tiiki uppunud kass. Foto: Erakogu

Tartlased peavad tiiki ohtlikuks

Imre postituse all on arvamust avaldanud paljud tartlased. Nende seisukoht on, et koht tuleks kas korda teha või likvideerida. Kuigi tiigi ümber on üpris kõrge aed, on tiik sellest hoolimata ohtlik. Oluline asjaolu on ka see, et tiigi läheduses asub lastehoid.

Joosep on kahe käega selle poolt, et tiik kinni aetaks, kuna tema koduloom uppus sinna. «Kahe käega poolt. Minu sabaga sõber jättis sinna oma elu. Ka lastel ei ole mingi probleem üle ääre ronida,» ütleb Joosep.

«Kole on ta küll, nii et kui seda korda ei tee, siis võiks tõesti kinni ajada,» arvab Egne.

«Väga sünge on vaadata neid pilte, nagu meenutaks likvideerimisauku. Tegelikult on see paras surmalõks. Jube,» kirjutab kommentaari jätnud Ihminen. Ta leiab, et tiigi korda tegemine oleks mõistlik, kuid siis peaks olema ka kindel, et suudetakse seda kenana hoida.

Eneken teab öelda, et sealkandis on mitmed enda kasse taga otsinud. «Vaevalt et nad oskavad aimatagi, et kassid seal veekogus enda elu lõpetasid.» 

«Võimalik, et see veelõks on täis kadunud loomakeste skelette, kes kõik aegade jooksul sinna sisse on kukkunud,» tõdeb postituse autor Imre.

Kui loomad tiiki kukuvad, siis välja nad sealt enam ei saa.
Kui loomad tiiki kukuvad, siis välja nad sealt enam ei saa. Foto: Erakogu

Linnavalitsus: see tiik on eraomandis

Tartu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Hendrik Kuusk tänab tähelepanelikku linnakodanikku, kes sellele probleemile tähelepanu juhtis. 

«Kõnealune Tähe 4 maja ees asuv tiik on eraomandis ja selle heakorra ning tuleviku eest vastutab samuti selle omanik,» ütleb Kuusk.

«Sotsiaalmeedias leviv info tiigis olevate surnud kasside kohta on aga väga häiriv ja kurb ning olukord lubamatu. Tartu linnavalitsus on tiigi omanikku probleemist teavitanud ning uppunud loomad saavad võimalikult kiiresti tiigist eemaldatud,» lubab linnavalitsuse esindaja.

Omanik: meil on väga kahju

Tähe 4 büroohoone ning selle juures asuv tiik kuuluvad ettevõttele Estiko Grupp. Büroohoone tegevjuht Kätriin Seli ütles, et neil on väga kahju, et selline olukord on tekkinud.

«Tegemist on nõukogude ajast pärit vana jahutustiigiga, mis rajati omal ajal koos endise TÜ füüsikahoonega. Hetkel kasutatakse seda sadevee kogumiseks. Selle ümber on metallist tiheda sõrestikuga kaitsepiire, mis takistab inimestel sinna ronimast,» selgitab Seli.

«Vaid väikeloomad mahuvad sealt läbi ja neid on keeruline takistada. Tiigis pesitsevad ka pardid ning ilmselt meelitasid need sinna ka kodutuid kasse. Oleme sellest teavitanud ka koduta loomade varjupaika, kes tegeleb korjustega. Meil endal puudus õigus nendega tegeleda.»

Tegevjuht ütleb ka, et Tähe 4 kvartalile on tehtud detailplaneering ning koos ehitusega peaks olemasolev tiik tulevikus kaduma. «Millal seal täpselt ehituseks läheb, on praegu raske öelda, mistõttu püüame enne arendust leida täiendava lahenduse.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles