LEITUD ⟩ Tartus kaduma läinud papagoi Millie jõudis õnnelikult koju

Triin Roos
, Ajakirjanik
Copy
Kaduma läinud papagoi Millie.
Kaduma läinud papagoi Millie. Foto: Erakogu

24. augusti õhtul pääses Ülenurme kandis vabadusse papagoi nimega Millie. Mitu päeva oli linnukese omanik Uljana murest murtud, kuid laupäeva õhtul teatas ta rõõmsalt, et Millie on tagasi kodus.   

Hall papagoi Millie pääses kodust välja 24. augusti õhtul. «Tegemist on noore linnukesega, kes pääses välja 24. augusti õhtul Ülenurme kandis, aga juba tunni aja pärast oli Tähe tänaval ja ööbis Karlovas,» ütles Uljana Elu24-le reede hommikul. 

25. augusti päeva jooksul nähti lindu Karlovas ning Uljanaga võeti usinalt ühendust. «Läksime Karlovasse kohale ja saime Milliega ise kontakti Saekoja tänava kandis. Ta istus kõrge puu otsas, aga kuna ta meile häälitses, siis tulid varesed ründama. Mees binokliga nägi, et varesed ajavad taga teda,» räägib Uljana. Vareste rünnaku peale lendaski Millie jälle minema. 

«Reede hommikul otsiti papagoid Karlovas. Ta oli olnud Salme tänava lähedal, kuid varesed olid ajanud ta Pargi tänavani,» ütles Uljana, kes arvas, et reede lõunaks võis linnuke olla lennanud kas Annelinna või kesklinna. 

Reageerib järgmistele sõnadele

Papagoile on tuttavad järgmised sõnad: Millie-Kalli, Millie-Musi, tipa-tapa, kuku, kus sa oled, Mac-Mac-Mac ja tšau.

Lind reageerib ka viledele ja suuga naksutamise häältele. 

Kui leidja kasutab neid sõnu, võib olla tõenäoline, et papagoi laskub kontakti. «Eelmine omanik lasi pähe istuda, meie oleme harjutanud käele ja õlale, aga võib tahta pea peale tulla,» ütleb Uljana.

«Rabada teda ei saa, proovida nii-öelda jutulainele saada ja kui tuleb käele, siis edasi rahulikult rääkida ning võimalusel tekk vm peale, et enam lendu tõusta ei saa,» annab omanik nõu.

Tänu inimeste abile leiti Millie üles

Laupäeva õhtul kella seitsme ajal teatas Millie omanik Uljana: «Just praegu kãisime linnul järel ja on rõõmsalt kodus! Terve ja õrnutseb nüüd.» 

Papagoi lendas ise kodukanti tagasi. «Lendas tagasi Ülenurme, kodust umbes kahe kilomeetri kaugusele,» avaldas Uljana. «Kuna inimesed teadsid kadunud papagoist, oskasid nad vaadata. Tuli koduaeda ja kutsumisega käe peale.»

«Õlale tulles pani peakese kõvasti vastu, tegi paar kurtvat niu ja siis musi,» ütles Millie õnnelik omanik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles