Mehel diagnoositi korraga Covid-19, ahvirõuged ja HI-viirus

Inna-Katrin Hein
Copy
Mees haiglas. Pilt on illustreeriv
Mees haiglas. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Itaalia kodanikust mees käis lühireisil Hispaanias, kuid tagasi tulles tundis ta end haigena. Ta lasi arstidel end uurida ja teste teha, mis näitasid, et tal on Covid-19, ahvirõuged ja HI-viirus.

Kuna 36-aastasel mehel diagnoositi kolm haigust korraga, hakkasid teda uurima Itaalia Catania ülikooli arstiteadlased. Nende sõnul tekkisid tal kolme haiguse tõttu palavik, kurgu- ja peavalu, väsimus ja nahalööbed, kirjutab newsweek.com.

Maailma terviseorganisastiooni (WHO) andmetel on maailmas 632,4 miljonit inimest, kellel on kas koroonaviirusest tingitud viirushaigus Covid-19, ahvirõuged või HI-viirus.

WHO teatel oli 24. augusti seisuga kogu maailmas üle 594 miljoni kinnitatud Covid-19 juhtumi. Kinnitatud ahvirõugete juhtumeid on üle 44 500 ning 2021. aasta juuli seisuga oli maailmas 38,4 miljonit HIV-nakkusega inimest.

WHO ekspertide sõnul domineerib maailmas haigustest Covid-19, kuid viimasel ajal ka ahvirõuged.

Arstide andmetel oli Itaalia mees juunis Hispaanias viis päeva ja tal tekkisid haigussümptomid üheksa päeva pärast koju tagasi jõudmist.

«See juhtum toob esile, et samal ajal võib olla mitu rasket haigust.»

Mis puudutab Covid-19-t, siis sai patsient kaks doosi koroonavaktsiini ja nakatus juba jaanuaris, kuid ka 2. juulil oli ta koroonatest positiivne. Samal päeval tekkis tal alguses lööve vasakul käel, siis peaaegu kogu kehal.

Patsiendi kehale, alajäsemetele, näole ja tuharatele tekkisid ka väikesed valulikud villid, mis ümbritsesid löövet. Villid levisid 5. juulil edasi ja arenesid mädavillideks, mis sundisid teda minema Catania ülikooli haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus ta viidi üle nakkushaiguste osakonda.

Haiglas tehti mehele ahvirõugete test, mis osutus positiivseks. Mees sõnas, et tal olid Hispaanias seksuaalsuhted meestega ja nad ei kasutanud kondoomi.

Ka mitu suguhaigustesti osutus HIV-i suhtes positiivseks. Arstide sõnul nakatus mees hiljuti.

Nüüdne juhtum näitas, millist rolli võib seksuaalvahekord haigestumisel mängida.

«See juhtum toob esile, et samal ajal võib olla mitu rasket haigust. Sellistel juhtudel on ülitähtis koguda inimeselt ta käitumise ja seksuaalharjumuste kohta infot, et panna õige diagnoos ja määrata ravi,» ütlesid Catania ülikooli arstiteadlased.

Mees kirjutati haiglast välja 11. juulil ja ta pidi olema kodus isolatsioonis, kuni arstid ta Covid-19-st ja ahvirõugetest tervenenuks tunnistasid.

Uurijad jätkasid: «Arstid peaksid olema teadlikud SARS-CoV-2 ja ahvirõugete viiruse kaasinfektsiooni võimalusest, eriti isikutel, kes on hiljuti reisinud paljude nakatunutega piirkondadesse.»

Nad jätkasid, et nüüdne juhtum näitas, millist rolli võib seksuaalvahekord haigestumisel mängida.

Itaalia mees on seni maailmas ainus, kellel on korraga diagnoositud Covid-19, ahvirõuged ja HI-viirus. Ta paranes Covid-19-st ja ahvirõugetest ning puuduvad andmed, et see kolmik võiks elu võtta. Arstiteadlaste sõnul on veel vaja selliseid juhtumeid, et saada andmeid, kuidas need kolm haigust koos mõjuvad ja kui letaalsed olla võivad.

«Arvestades, et koroonapandeemia on jätkunud ja ahvirõugete juhtude arv igapäevaselt kasvab, peavad tervishoiusüsteemid olema valmis juhtumiteks, milles esineb mitu haigust koos. Riskirühma isikutele tuleks teha ennetavaid ja kontrollteste,» sõnasid Itaalia arstiteadlased.

Koroonaviiruse haigus (Covid-19) on nakkushaigus, mida tekitab viirus nimega SARS-CoV-2.

Ahvirõuged on loomade viirusnakkushaigus, mis võib kanduda inimesele. Seda põhjustab ahvirõugete viirus Orthopoxvirus simiae, mis levib piisknakkusena.

HIV (lühend ingliskeelsest nimetusest human immunodeficiency virus) ehk HI-viirus ehk inimese immuunpuudulikkuse viirus ründab ja hävitab inimese immuunsüsteemi ja põhjustab omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi (AIDS).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles