Reimo Sagor mängufilmist «Kalev»: trenne tegime aasta aega, viskeid oli tuhandeid

Raadio Elmar
Copy
Näitleja Reimo Sagor
Näitleja Reimo Sagor Foto: Sille Annuk

23. septembril jõuab kinodesse kodumaine uus mängufilm «Kalev». Keskmes on korvpallurite raske võitlus nii oma rahvuskaaslaste, armutute vastaste kui meeskonna sisemise moraaliga. Filmis mängib ka Reimo Sagor, kes rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis oma põnevast rollist.

«Seda konkreetset perioodi, millest filmis juttu tuleb, ma ise paraku ei mäleta – olin toona liiga väike. Kuid õnneks on kogu materjal kenasti üles filmitud ja dokumenteeritud. Neid kaadreid sai mõistagi järgitud päris palju,» sõnas Reimo Sagor. Tegijate sõnul on film tõsielust inspireeritud ja räägib Kalevi korvpallimeeskonna teekonnast laguneva Nõukogude Liidu viimaste meistrivõistluste võitjatiitlile 1991. aastal.

Spordidraama peategelasteks on noormängija Gert Kullamäe, kapten Aivar Kuusmaa ja meeskonda hoidev peatreener Jaak Salumets. «Endal on korvpalli mängimise kogemust koolis toimunud kehalise kasvatuse tundidest. Samas olen seda spordiala jälginud päris palju ka tugitoolist. Tuleb tunnistada, et mängimise mõttes pole korvpalliga olnud kontakt just liiga suur,» lisas näitleja, kes mängib peagi linastuvas filmis Aivar Kuusmaa rolli.

«Filmi tarbeks asusime trenne tegema juba aasta jagu enne võtete algust. Oli vaja ju mingisugune tase saavutada. See oli väga põnev aeg. Selleks, et võtteperioodiks valmis olla, pidin ise ikka väga palju kolmeseid viskama. Aga eks kõik näitlejad alustasid treeninguid nullist. Kui korvpallurid üle platsi liiguvad, siis põrgatades nad palli ei vaata. Seetõttu oli meil päris raske ülesanne täita,» rääkis Sagor. 

Näitleja lisas, et pallimäng pidi filmi tarbeks tulema loomulikult ja vabalt. «Palli põrgatamine ja tunnetamine pidi olema veres. Kõike sai kõvasti uuritud ja harjutatud. Ma arvan, et tegime ikka tuhandeid ja tuhandeid viskeid,» sõnas ta.

«Selles filmis on nii palju ja kõike koos. Ühelt poolt on see kindlasti spordilugu. Teisalt on see tõeline kangelaslugu. Kuid kindlasti on see ka ühe väikeriigi saamislugu. Selles kõiges on armastust, inimlikkust ja valu,» märkis mees.

Sagor usub, et film jagab inspiratsiooni ja head mõtteainet. «Ma loodan, et eriti noorem vaataja saab siit inspiratsiooni ja teadmisi. Saab näiteks teada, milline saavutus on Eesti riigil ning Kalevi korvpallimeeskonnal. Filmist tuleb välja, et kuigi meeskonnasiseselt polnud suhted kõige paremad, siis meestel oli ühiselt nii palju tahet, võitlusvaimu ja sportlikku viha. Pingutati ühise eesmärgi nimel,» rääkis Reimo Sagor raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles