FOTOD «Uskumatu, sellist asja pole varem näinud!» Pilved pakkusid täna erilist vaatemängu

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Foto: Facebook/ Karl Mager

«Mina pole selliseid näinud, nagu taevas hakkaks alla kukkuma,» tõdes üks linlane kommentaariumis, rääkides taevas olnud eriskummalistest pilvedest.

Facebook on täitunud maaliliste pilvefotodega. Nimelt pakkusid täna keskpäeval asperitas-pilved imelist vaatemängust üle kogu Eesti.

Ka sünoptik Kairo Kiitsak jagas Facebookis Lääne-Eesti saartel klõpsatud fotosid. 

Fotode all kommentaariumis väljendasid mitmed hämmingut. «Olen vana inimene, aga sääraseid pilvi pole küll varem märganud,» nentis Hille

«Võimas, nagu muinasjutus», «Uskumatu», «Nagu vahutormised merelained,» kirjutavad üllatunud inimesed.

«Mina pole selliseid näinud, nagu taevas hakkaks alla kukkuma,» tõdes aga Leida. «Nagu päriselt! Sellised pilved on päriselt olemas? Mitte ei ole joonistatud!»

Kairo Kiitsak nentis Elu24-le, et asperitas-pilvede tekkemehhanism on jätkuvalt väikest viisi müsteerium. «Kindlat teooriat ei ole veel, mis seletaks, kuidas need täpselt tekivad. Näiteks arvatakse, et need tekivad laskuvatest mammatus-pilvedest, mis jõuavad atmosfääris sellisele kõrgusele, kus tuul muudab äkitselt suunda, ja see võib põhjustada struktuuride muutumist lainelaadseteks mustriteks.»

Küll aga ollakse Kiitsaku sõnul ühel meelel, et asperitas-pilved tekivad siis, kui atmosfäär muutub ebapüsivaks ja maapinnalähedastes õhukihtides esineb tuulenihe.

«Sageli võib neid näha sellist lainetavat taevast enne äikest, aga ka äikese ajal,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles