FOTOD JA VIDEO «Poole tunniga tuhaks... leek taevani, elekter särises.» Raplamaal kaotas perekond suurele põlengule kodu

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Põleng Raplamaal
Põleng Raplamaal Foto: Pilt videost

«Vanaema märkas, et maja nurk hakkas järsku põlema, proovis veega kustutada, aga tuli läks liiga kiiresti läbi terve seina ja poole tunniga põles maja ära,» kirjutab ühismeedias Raplamaal põlenud majas elanud pere tütar. «Käis kaks tugevat pauku ja siis oli tulesärin järgi tulnud,» sõnas kohalik Elu24-le.

Häirekeskus sai 15. augustil kell 19.05 teate, et Raplamaal Kohila vallas Aespa alevikus põleb elumaja, kust inimesed olid jõudnud juba välja joosta. Päästjate kohale saabudes põles hoone lahtise leegiga, kuid intensiivse kustutamisega ei saanud nad kohe alustada, sest majas oli vool sees.

Elektri väljalülitamise järel asuti kohe kustutustöid tegema ning tulekahju lokaliseeriti kell 19.41, seejärel asuti tulepesi otsima ning tegeleti järelkustutusega. Põleng kustutati kella 21.24-ks. Tulekahjus inimesed kannatada ei saanud, kuid kahekordne hoone (10 x 15 meetrit) hävis täielikult, sest tulekahju levik oli väga kiire.

Kustutustöödega tegelesid Keila ja Kohila kutselised ning Saku ja Tõdva vabatahtlikud päästjad. Kell 23.30 käisid Kohila ja Saku päästjad hoone järelkustutustöödel.

Raplamaal põlenud maja
Raplamaal põlenud maja Foto: Merilyn Närep

«Õnneks pääsesid kõik eluga, aga maja on täiesti hävitatud,» kirjutab peretütar ühismeedias. «Hoonel kahjuks puudus kindlustus. Isa ehitas ise seda maja 30 aastat ja 30 minuti jooksul põles maja täiesti maha, kõik asjad olid majas.»

Pere ei oska ise hetkel öelda, millest tuli võis alguse saada. «Vanaema märkas, et maja nurk hakkas järsku põlema, proovis veega kustutada, aga tuli läks liiga kiiresti läbi terve seina ja poole tunniga põles maja ära,» kirjutab neiu.

«Käis kaks tugevat pauku ja siis oli tulesärin järgi tulnud»

Aespa kohalikud elanikud on põlengust siiani šokis. «See toimus küll eemal, aga samas ka nii lähedal. Jäi vaid üle mõelda, et mis siis, kui oma maja silme ees maha põleks. Tunnen sellele perele kaasa,» sõnab põlenud elumaja vahetus läheduses elav Marina (nimi muudetud) Elu24-le. 

Marina sõnul käis kõik nii kähku, et otseselt ei saanud arugi, mis toimub. «Järsku sõitsid mööda mitu tuletõrjemasinat, kuid selleks hetkeks oli juba enamus majast põlenud. Ei läinud rohkem kui pool tundi.»

Aespa värske elanik Mooni sõnab Elu24-le, et tema põlengut pealt ei näinud. «Mulle helistati vaid ja küsiti, kas meil kodus põleb. Õuest vaadates olid leegid tunduvalt eemal ja maja juurde minnes oli enamus majast juba ära põlenud. Kohalikud rääkisid, et käis kaks tugevat pauku ja siis oli tulesärin järgi tulnud.»

Põlenud majast ülejärgmise maja peremees oli põlengu ajal kodus ning nägi kõike pealt. «Nägin suurt leeki, aga ega ma ei tea, millest tuli võis alguse saada, seda peab pererahva käest küsima. Nägin vaid, et elektrikaabel põles, terve korpus. Tuletõrje tuli õnneks kiiresti, tublid on,» kiidab naaber. 

«Aga põles kõvasti... Maja oli penoplastiga soojustatud ja see kõik võttis kiirelt tuld. Õnneks polnud tuult... Kui oleks tuul olnud, siis oleks ka naabermajad läinud,» märgib naaber, kelle sõnul asuvad majad teineteisele üsna lähedal.

Ka ta ise püüdis naabritele appi minna, aga polnud enam võimalik. «Kustutamiseks oleks saanud ainult kaevust vett, aga elektrit ei olnud enam, mistõttu pumpa ei saanud enam tööle.»

Kohalik Kaspar kirjutas Facebooki grupis «Aespa inimesed», et tegemist oli ilusa valge majaga, mida vanahärra oli aastaid putitanud. «Läks poole tunniga tuhaks... Leek taevani, elekter särises. Meist kaks maja üle tee, kuuma oli siiani tunda.»

Kuna perekonna maja oli kindlustamata, tegi peretütar Facebookis üleskutse, et kes soovivad, saavad pere rahaliselt toetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles