Intervjuu: küsimustele vastas James Blunt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Blunt
James Blunt Foto: BEM Agency

15. veebruaril annab Tallinnas, Rocca Al Mare suurhallis kontserdi superhitiga «You´re Beautiful» maailmakuulsaks saanud lembelaulik James Blunt, kes on tänaseks müünud üle 20 miljoni albumi. Hetkel suviselt kuumas Lõuna-Ameerikas viibiv Blunt oli lahkesti nõus vastama Elu24 küsimustele, et ennast Eesti fännidele pisut rohkem avada.

Sa lõpetasid just Lõuna-Ameerika miniturnee koos Elton Johniga. Kuidas läks?

See oli väga lõbus. Temaga koos oli neli kontserti ja see oli väga tore. Ta on väga helde ja meeldiv inimene ja ta on mind mu karjääri algusest peale igati toetanud ja aidanud. Lõbus on tulla uude maailma paika, kus sa varem käinud pole. Siinne publik annab esinejatele kõvasti energiat, nad on väga kirglikud. Mul on siin tegelikult veel nüüd mõned soolokontserdid ka, see saab olema võimas!

Sa oled alates eelmise aasta algusest tuuritanud. Kuidas sa suudad tuuripingetele vastu seista?

Minu ümber on head inimesed ja me hoiame asja lihtsana. Ma tõusen hommikul üles, lähen tuuribussi, sõidan, tulen bussist välja, siis teeme soundchecki, ma annan paar intervjuud ja siis on kontsert. See on tegelikult väga lihtne ja stressivaba elustiil.

Narkootikumidele, alkoholile ja rock´n´roll elustiili viljelemisele tiheda töögraafiku kõrval aega ei jää?

Tead, kogu meie viieliikmeline bänd on väga keskendunud muusikale ja see on meie jaoks peamine. Reisimine ja igal pool maailmas kontsertide andmine on meie jaoks nii rock´n´roll, kui üldse saab. Muidugi üritame me võimaluse korral kõikides baarides käia ja võimaluse piires ikka korralikult pidutseda, aga kõige olulisem on meie jaoks muusika.

Plaanid sa millalgi varsti endale puhkust kah lubada?

(Naerab) Ma arvan, et tuleme kõigepealt Euroopasse ja anname teile kontserdi ja lõpetame tuuri ja siis hakkame seda asja vaatama. Esialgu mingeid plaane puhkamiseks pole.

Aga on sul plaane järgmise albumi jaoks?

Ah, ma pole veel selle peale mõelnud, praegu on käimas alles «All the Lost Souls» maailmatuur ja hüpe Lõuna-Ameerikast Euroopasse on meie jaoks igat pidi suur üleminek. Nagu öeldud. Ma arvan, et järgmise albumini läheb ikka veel päris kaua aega.

Paljud muusikud pingutavad aastaid edu nimel, sinul õnnestus paari aastaga maailmakuulsaks saada. Mis su saladus on?

Ma arvan, et asi on selles, et minu laulud on tõelised, tugevad ja ausad ning põhinevad päriselu kogemustel, millega inimesed saavad suhestuda, sest seal räägitakse samadest probleemidest ja küsimustest, mida me kõik oleme kogenud.

Mu laulud räägivad paljudest asjades, mida ei ole võimalk nii lihtsalt mingitesse raamidesse suruda. Laulukirjutajana olen ma üritanud tabada nii palju emotsioone, kui võimalik – ma kirjutan sõjast, armastusest, lootusest, lootusetusest, hirmust, agressioonist, rõõmust...

Mis on su halvimad harjumused?


(Naerab) Seda pead küll minu bändikaaslaste käest küsima.

Mille peale sa viimati tõsiselt vihastasid ja miks?

Tead, minu töö on selline, et mul pole just väga palju põhjust vihastamiseks. Tuhanded inimesed tulevad iga päev mind vaatama ja see on äärmiselt äärmiselt positiivne kogemus. Maailmas on palju vägivalda ja see ajab mind küll teinekord närvi, aga reaalset põhjust vihastamiseks on mul väga harva.

Kas sa pead ennast kõvaks naistemeheks?

Ma kirjutan laule inimestest ja inimeste mõtetest ja pole vahet, mis soost või vanusegrupist või rassist või usust need inimesed on. See, et ma naissoost inimestele meeldin, on lihtsalt üks plusse.

Kuidas sa oma esimese miljoni kulutasid?

Ma arvan, et ma polegi kunagi keskendunud raha või kuulsuse peale, pigem rõõmu ja õnne peale. Ma ei mõtle rahale ega selle kulutamisele.

Oli sul sõjaväekarjääri jooksul olukordi, kus sa pidid püssitoru teise inimese poole suunama?

Jah. 1999. aastal olin ma pool aastat sõjas ja nägin inimeste kõige hullemaid ja kõige paremaid iseloomuomadusi. See oli karm aeg.

Mis albumi sa viimati ostsid?

Mul ei tule praegu meelde... viimasel ajal olen ma laule ostnud peamiselt iTunes´ist. Viimane päris album võis olla Cat Poweri «The Greatest». Ma olen suur Cat Poweri fänn ja üritan alati võimaluse korral ka kontsertidel käia.

Millist enda lauludest sa parimaks pead? 

Ma ei ütleks, et mu lugude seas on üks laul, mis on kindlasti parim. Kõik mu laulud moodustavad minu jaoks plaatidena tervikuid, aga eks ma pean midagi valima... «1973»´t on lõbus esitada, sest paljud teavad seda aga «One Of The Brightest Stars» on muusikaliselt kõige parem. «Same Mistake» on jällegi kõige jõulisem.

Kas «You´re Beautiful» sind juba ära ei tüüta?

Miks peaks? Ma olen pigem tüdinenud sellele küsimustele vastamisest. Paljud normaalsed inimesed tulevad kontserdile ja tahavad seda kuulda ja seda on rõõm mängida. Kui 45 000 inimest seda sinuga kaasa laulavad, on see väga eriline tunne.

Mis oleks kolm sõna, mida sa tahaksid oma Eesti fännidele öelda?

Ma pole veel kolmele konkreetsele sõnale mõelnud. Mul on väga hea meel, et ma Eestisse tulen ja usun, et inimesed on meeldivalt üllatunud. Meil on laval viis inimest, kes pulbitsevad energiast ja entusiasmist ja ma loodan, et publik vastab samaga.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles