20. juuni elik iseseisvuse taastamise päeva puhul leiab aset ainulaadne sündmus kogu maailma maastaabis, kuna Kuku Raadios eetris olevas saates Jukuraadio mängivad piduliku päeva puhul alates kella 18.00 meile kõigile oma lemmiklaule presidendid Arnold Rüütel, Toomas Hendrik Ilves, Kersti Kaljulaid ja Alar Karis. Teisisõnu on tegemist Eesti presidentide vabadusdiskoga. Jukuraadio saate järjekorranumbriks on 427.

See valik on kujunenud seinast seina. Kui ma presidentidelt laulude nimekirjad sain, et need raadios välja otsida, siis kukkus mul suu mitu korda üllatusest lahti. Vahvaks teeb saate tõik, et meie presidendid mitte ei mängi vaid omavalitud lugusid, vaid tuletavad meelde ka 20. augustit ja taasiseseisvumist. Näiteks saame me teada, kus nad olid, mida tegid ja mõtlesid. Lisaks juhatavad kõik presidendid siss oma valitud lood – räägivad lahti, et miks just see laul.

Iga president mängib Jukuraadio Presidentide Diskol 10 lugu. Aga et see ei oleks suurtes blokkides ja üksluine, siis tegime me nii, et laulud tulevad järjekorras. Alustame Arnold Rüütlist, järgnevad Toomas Hendriku, Kersti ja Alari valitud palad, siis tuleb minu laul, et asi liiga presidentaalseks ei muutuks ning siis läheb jälle kõik otsast peale.

Isutekitajaks olgu siiski märgitud üks laulujoon igalt presidendilt, mis ettekandele tuleb. Arnold Rüütlilt kuuleme legendaarse 1960ndate lõpu Tartu bändi Rajacad, kus teiste hulgas mängis ka Priit Pärn, Toomas Hendrik on kaldunud üllatuslikult hoopis klassika poole, saame kuulata katkendit Händeli veemuusikast, Kerstil on päris rahvalikke ja üldtuntud laule – näiteks Ivo Linna esitatud «Suur lilleaed», aga Alar Karis lajatab progerokilikumas võtmes, ühe oma loona mängib ta 1972. aasta Jethro Tulli.

Kõigi nelja presidendi osavõtt sellisest pidupäevadiskost näitab eestlaste omavahelist solidaarsus: Meie presidendid on kõik erineva maailmavaate ning taustaga inimesed ja neil on erinevad poolehoidjad. Aga pidupäev on meil kõigil ikkagi üks.

Presidentide diskol peame meeles ka Ukrainat ja sõda, mida ukrainlased vaba Euroopa eest peavad Muidugi ei saa presidendid sel diskol Ukrainast üle ja ümber, aga pidupäeval morbiidseks ei minda ning kuulata saab tõepoolest igasugust muusikat. Ma arvan, et sellest võiks kujuneda lahe traditsioon. Alar Karis muuseas teataski juba, et järgmisel aastal uuesti!

Vaata Presidentide Disko Reporteri saatelõiku SIIT.

Kommentaarid
Copy