TARTUS LIIGUB RINGI PERVERT? ⟩ Lapsevanem nähtust: aju keeldus lihtsalt uskumast

Chrislin Metsanurm
, Elu24 suvereporter
Copy
Lapse toetamine on kõige tähtsam
Lapse toetamine on kõige tähtsam Foto: www.pexels.com

Tartus elavad lapsevanemad on murest murud, kuna ringi liigub pervert, kes lapsi endaga kaasa meelitab. «Aju keeldus lihtsalt uskumast, mida mees ütles ja kuidas kaasa kutsus,» sõnas isa Lõunakeskuses juhtunu kohta. Säärased olukorrad on aset leidnud kõigi šoppajate lemmikus ostukeskuses ja Ülenurmel.

Tartus elavad lapsevanemad on teinud sotsiaalmeedias mitmeid postitusi sellest, kuidas tundmatu meesterahvas liigub ringi ja soovib lapse endaga kaasa viia. Võib arvata, et oht varitseb vaid pimedal tänaval, kuid kahetsusväärsed juhtumid on leidnud aset just keset päeva Lõunakeskuses ja Ülenurmel. Elu24 võttis ühendust lapsevanematega, kelle lapsi on tabanud ebameeldiv olukord, kuid kes jagavad enda lugu anonüümselt.

Pühapäeval, 14. augustil kell 12.30 sisenes Tartus asuvasse Lõunakeskusesse pereisa koos enda naise ja kahe lapsega. Üks lastest on pooleteiseaastane ja kõnnib juba ise ning teine väike hällilaps.

Pere oli võtnud suuna mänguasjapoe poole, kuid suurem laps otsustas, et jookseb väljapääsu juurest ostukäru tooma. Sel hetkel märkasid nii ema kui ka isa, et lapse juures seisab pikemat kasvu kiilakas mees. Tundus, et tal oli plaanis sellest samast väljapääsust keskusest lahkuda, kuid järsku seiskus ta lapse ees.

«Mees ei vaadanud üle õla ega üldse ringi, et leida üles vanemad või et lapse olukorraga isegi tutvuda,» rääkis isa.

Isa sõnas, et too kiilakas mees teda koos naisega ei märganud. Niisiis ulatas ta käe lapse suunas välja ja kutsus teda mitu korda endaga kaasa, mistõttu laps kohkus ning lihtsalt seisis liikumatult. Hetkel, mil meesterahvas last kaasa kutsus, jooksid vanemad lapsele järele. «Lähenedes mees mind ei märganud, kuid tema kaasa kutsumine oli meile selgelt kuulda,» lisas pereisa.

Tartu Lõunakeskuse väljapääs.
Tartu Lõunakeskuse väljapääs. Foto: Margus Ansu

Vanemate arvates ei olnud meesterahva sõnades ega kehakeeles ühtki märki sellest, et ta oleks lapse pärast mures olnud. Tundmatu kaasakutsuja seisis keskuse ukse lävel ning terve aja, kui ta pooleteiseaastase lapsega suhtles, ei heitnud ta hetkekski ümbrusele pilku, et leida üles vanemad.

«Kohe ei saanud nagu arugi, mis just toimunud oli, ja naine ütles ka, et aju keeldus lihtsalt uskumast, mida mees ütles ja kuidas kaasa kutsus,» lisas isa kurbusega.

Kui tundmatu meesterahvas viimaks lapse ema märkas, ei öelnud ta sõnakestki, vaid kiirustas kohe uksest välja.

Vanemad ei jõudnud nii kiirelt reageerida, et politsei kutsuda

Teine sarnane juhtum leidis aset esmaspäeval, 15. augustil kell 11, kui ema ja tema kaks tütart külastasid Tartu külje all asuvat Ülenurme Coopi. Ema jättis kaheksa-aastase tütre ja vankris magava beebi poe ette ootama, et kiirelt üks asi osta. Enne poodi minekut märkas ta, et ühes autos oli kaks meesterahvast, kes neid üksipulgi jälgisid, kuid naine ei pidanud seda millekski oluliseks.

Peale ema lahkumist tütarde juurest astus autost välja meesterahvas, kes kõndis algul lastest mööda, kuid siis lähenes kaheksa-aastasele tüdrukule selja tagant. Ta tundis huvi selle vastu, kui kauaks ja kuhu emme läks ning kes magab vankris.

«Ta pani käe õlale ning alustas pommitamist isiklike küsimustega, mida ei tohiks üksi normaalne inimene teha,» lisas ema.

Kui ema oli haaranud poest vajalikud asjad ja jõudis tagasi õue, sõitsid meesterahvad kiirelt minema. Pärast seda hakkas laps alles rääkima, mis oli juhtunud, kuid siis oli juba hilja reageerida.

«Minu laps läheb kahe nädala pärast kooli ning vahel jalutab ka ise poodi, kuid praegusel ajal me seda enam lubada ei saa, hakkame kooli vastu jalutama,» lisas pereema kurbusega Elu24-le.

Ülenurme gümnaasiumi direktor Tõnu Tender sõnab, et pole sellest teemast teadlik, kuid peale puhkuselt naasmist viib end asjadega kurssi ning suhtleb kolleegidega. «Selliste teemade puhul on oluline, et nii lapsevanemad kui ka kool tõstaks laste teadlikkust, sest mõlemal on oma osa,» sõnas Tender Elu24-le.

Ülenurme gümnaasium.
Ülenurme gümnaasium. Foto: Margus Ansu.

Tartu külje all asuvas Ülenurme gümnaasiumis õpib üle 1200 õpilase ja sel sügisel avatakse seitse esimest klassi.

Politsei kommenteerib olukorda

Tartu jaoskonna piirkonnavanem Siim Linnard sõnab, et politseile on mõlemad juhtumid tagantjärele teada, kuid paraku vahetult see info nendeni ei jõudnud. Sel juhul oleks olnud võimalus kõnealune inimene kohapeal tabada, teda kontrollida ning uurida, mis kavatsused tal on.

Politseile on praeguseks teatatud kahest sellisest juhtumist, mis on toimunud viimasel ajal Tartus ja selle lähiümbruses. Mõlema juhtumi asjaolud on parasjagu selgitamisel.

«Politsei suhtub sellistesse juhtumitesse täie tõsidusega, sest kui on päriselt reaalne oht, siis tuleb selline inimene võimalikult kiirelt tabada, või kui inimesel siiski halbu kavatsusi ei ole, siis on oluline kogukonnas see pinge maha võtta,» selgitab Linnard.

Piirkonnavanem selgitab, et samas tuleb meeles pidada seda, et alati ei pruugi kaupluses üksipäini seiklevaid lapsi kõnetavad inimesed olla halbade kavatsustega. On olnud küllalt juhtumeid, kus inimesed märkavad väikelapsi ning püüavad neile abi leida, neid infolaua juurde viia või üheskoos lapsi otsida.

Lapsevanematele paneb Linnard aga südamele, et oma pisikestel hoitaks suurtes kauplustes, aga ka väiksemates külapoodides käies silma peal.

«Rääkige nendega varakult, et kui peaks ette tulema olukord, kus laps vanematest ühtäkki maha jääb või eemaldub, siis ei tohiks kindlasti võõrastega kuskile kaasa minna,» lisas ta.

Kindlasti peaks lapsi julgustama abi küsima kas kaupluse töötajatelt, turvameestelt või infotöötajatelt. Ning alati aitab ka kõva hääle tegemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles