ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: haakrist, Hitler ja Lenin, Eesti sotside kultuuripärand (7)

Kui tank on Eesti "pärand", siis on meie pärand ka haakrist ja Lenin Juku-Kalle Raidi peldiku seinal. Foto: Eleri Muhkel
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Juku-Kalle Raid taunib teravalt mõtteviisi, nagu oleks punamonumentidest kolakad Eesti kultuuripärand. Aga just seda kirjutas sots Karin Paulus. Sama hästi võiksid juudid kuulutada oma pärandiks holokausti, sakslased haakristi. Meie muidugi ka.

Karin Paulus sotsiaaldemokraatlikust liigast kutsus mulle suureks jahmatuseks oma ERRi kirjatükis üles riigijuhte mõtlema «euroopalikult» ning tunnustama, et nõuka monumendid on Eesti pärand. Sinna juurde lisas ta ka tsaari- ja rootsiajal loodu. Kohe katsume selgitada, miks sihukene mõtteviis vildakas on.

Punamonumente ei saa võrrelda Oleviste kirikuga

Punamonumendid on kolakad, mis sümboliseerivad Eesti okupeerimist ja ei midagi muud. Oleviste kirikuga või Stockmanni vastas asuva viisnurgaga majaga või minu poolest kasvõi Mustamäe hruštšovkadega on punapuuslike võrdlemine totter.

Tõsi, ehitisel, olgu ta kirik või elamu, võib olla näiteks ideoloogilisi elemente. Palun väga. Kristlusele viitav rist, stalinistlikud ornamendid, viisnurgad jne. Aga ehitis iseenesest ei ole ideoloogia. Seda saab kasutada. Äkki olete kursis, et kunagises EKP peakontoris asub praegu Eesti Vabariigi välisministeerium? Punamonumentidega pole siin mingit võrdluskohta, see peaks selge olema.

Punamonumendid tähendavad võõrvõimu jätkuvat kohalolekut, nad tuleb otse loomulikult maast lahti kangutada ja ära hävitada.

Punamonumendid tähendavad võõrvõimu jätkuvat kohalolekut, nad tuleb otse loomulikult maast lahti kangutada, ära hävitada või – kui on tegemist kunstiliselt märkimisväärse taiesega, muuseumisse viia. Narva tanki teisaldamine pole mingi näidispoomine, nagu kirjutab sotsialistlik Paulus. See sihtis toruga ülejäänud Eesti peale, see tähistas Vene vägede sissetungi, Narva halastamatut purukspommitamist ning veel midagi – paljude kohalike mentaliteeti.

Kas vene inimene on tank?

Vene inimene ja tank on üks ja seesama, ütles Postimehe tänavaküsitluses keegi Narva seltsimees. Kui tank on väga kallis, tuleb väärtusruumi vahetada. Nõukogude sõjaväe kummardamine pole Eestis sobilik. Selle jaoks jätkub teisel pool jõge ruumi küll.

Igasugune õudus, mis meiega on juhtunud, ei ole pärand. Ja pärandina ei saa käsitleda ka õuduste jätkuvat tähistamist monumentide näol, pingutagu Karin Paulus või pihik lõhki.

Ajalukku vaadates peame tõdema, et ka näiteks Peeter I monumenti, mis Vabaduse platsile 1910. aastal püsti aeti, ei käsitletud hiljem pärandina. Ehkki tegu oli kahtlemata võimsa puuslikuga – aluseks Soomest toodud 50-tonnine graniitplokk, kuju ise, mis valati Pariisis, kaalus lisaks veel 5 tonni. Kuju oli orienteeruvalt 5 meetri kõrgune, alus 3-meetrine. Ühesõnaga, võimas värk.

Aga siin on üks «aga» ka. Peeter I sümboliseeris Vene impeeriumit, mitte ei olnud Eesti pärand, täpselt nagu see Narva tank või iga teine impeeriumi võitudest pajatav käkerdis. Ka Peeter I viidi iseseisvuse tulekul (1922, 1. mail) minema. Hiljem lõigati kuju üldse tükkideks, alumine pool sulatati ära, järelejäänud büst seisis Kadriorus Peetri maja juures. Aga ka Peetri ülemine ots lõpetas sulatusahjus. Kas me saame seda tõesti käsitleda oma «pärandi» hävitamisena. No kuulge, muidugi mitte.

Lenin tualetis

Kui punapuuslikud on Eesti pärand, on meie pärand ka haakrist või räuskav Lenin. Tartus oli kunagi muuseum, kus eksponeeriti Lenini venna isiklikku padajänni. Äkki peaks pärandi kaitsmise huvides Lenini venna taskunoa muuseumi taastama? Sakslased samuti: miks mitte vehkida haakristlippudega või käia Hitleri kuju kummardamas? See on pärand. Sajad tuhanded sakslased uskusid Hitlerit, nagu narvakad usuvad vene tanki. See on haige mõtlemine, et tankiarmastajad erinevad mingil moel natsidest või Ukrainat pommitavast Putinist. Kas juutide «pärand» on holokaust?

Ja siis tulevad sotsid jutuga, et Narva inimesed on «solvunud». Las olla. Ja et nad peavad midagi «asemele saama». Ei pea, kurat küll. Mul on sotsidele sama jabur ettepanek kui jutt, et tank tuleb narvakatele kuidagi kompenseerida.

Kallid sotsid! Minu peldikus ripub Evald Okase Lenin (kuivnõel), mida on täiendanud kunstnik Jaak Visnap. Äkki teeme nii, et ma võtan Lenini peldiku seinalt maha ja viskan kapi alla. Äkki toote, head sotsid mulle selle eest talvepuud? Ma pean Lenini eest kompensatsiooni saama, sest see on mulle väga kallis. Selle kinkis mulle kirjamees Vladislav Koržets umbes 30 aastat tagasi. Ka tema peaks küttepuid saama, kui Lenini peldikust ära koristan. Me peame midagi asemele saama, ega me narvakatest halvemad ole.

On ju hea mõte? Ikkagi – pärand! Ja nunnu nagu tank normaalsele sotsile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles